• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Biela kniha o obrane SR aktualizuje úlohy armády v budúcnosti

  • 11:46 28.09.2016
  • Bratislava
Biela kniha o obrane SR aktualizuje úlohy armády v budúcnosti

Ministerstvo v dokumente okrem iného konštatuje, že naďalej pretrvávajú rezervy a nedostatky najmä v kapacitách a spôsobilostiach slovenskej armády.

Ministerstvo obrany SR aktualizuje dokument Biela kniha o obrane SR. Ten hovorí o koncepcii rozvoja obrany SR, hodnotí, v akých podmienkach prebiehala transformácia ozbrojených síl, popisuje ich súčasný stav. Zároveň definuje, aké úlohy budú plniť ozbrojené sily v budúcnosti a ako sa budú ďalej vyvíjať. Dôvodom aktualizácie je zmena bezpečnostného prostredia vo svete.

"Vieme o situácii na Ukrajine, na Kryme. A hlavne teroristické hrozby, extrémizmus a migračné vlny ovplyvnili aj zabezpečenie obrany a budovanie bezpečnosti nielen v SR, ale celkovo v Európe," uviedol ešte v júli minister obrany Peter Gajdoš. Podľa jeho slov, nový dokument kladie dôraz na to, aby bolo Slovensko pri obrane svojho územia sebestačné. Nová biela kniha bude vychádzať z rovnomenného dokumentu, ktorý vláda schválila v roku 2013 a obsahuje víziu rozvoja ozbrojených síl do roku 2030.

Ministerstvo v dokumente okrem iného konštatuje, že naďalej pretrvávajú rezervy a nedostatky najmä v kapacitách a spôsobilostiach OS SR a to v dôsledku dlhodobého zdrojového poddimenzovania a neefektívneho manažmentu zdrojov v minulosti. Problémom je napríklad nedostatok a zastaranosť výzbroje a techniky, obmedzenie rozsahu a kvality výcviku či nízka interoperabilita so spojeneckými silami.

Rozvoj spôsobilostí slovenskej armády sa bude podľa dokumentu rozvíjať v dvoch etapách. V prvej do roku 2020 sa počíta so zachovaním celého spektra súčasných spôsobilostí. Cieľom bude napríklad plná operačná spôsobilosť mechanizovanej brigády či zvýšenie kapacity práporu ISTAR. V oblasti modernizačných projektov sa v tomto období počíta so začatím vyzbrojovania jedného mechanizovaného práporu obrnenými vozidlami 8x8, práporu ISTAR vozidlami 4x4. V oblasti vzdušných síl zase pôjde o dokončenie výmeny dopravných lietadiel, viacúčelových vrtuľníkov či radarov.

Ministerstvo chce v tejto fáze napríklad rozhodnúť aj o tankoch. Do roku 2020 bude chcieť udržať ich spôsobilosť, pričom pripraví zámer na rozvoj tankových jednotiek.
V ozbrojených silách má pôsobiť viac vojakov


Ku koncu budúceho roka ich má byť oproti súčasným stavom o 578 viac. Spolu ich tak bude viac ako 17.000. Pribudnúť má aj 833 civilných zamestnancov. Celkovo by ich malo byť ku koncu budúceho roku v OS SR vyše 4800. Vyplýva to z návrhu na celkové početné stavy vojakov a zamestnancov a počty hlavných druhov vojenských zbraní, vojenských zbraňových systémov a bojovej techniky, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

Dôvodom zvýšenia počtov je podľa ministerstva obrany napríklad zvýšenie tabuľkových počtov 5. pluku špeciálneho určenia, práporu ISTAR a 23. motorizovaného práporu. Ďalším dôvodom je reorganizácia vnútornej štruktúry Generálneho štábu OS SR a 13. mechanizovaného práporu či vytvorenie roty bojového zabezpečenia a 3. tímu riadenia presunov.

Armáda by mala podľa dokumentu ku koncu budúceho roka disponovať napríklad 58 mínometmi, deviatimi húfnicami, 16 samohybnými kanónovými húfnicami i 17 raketometmi. Z oblasti bojovej techniky by to malo byť 22 tankov, 159 bojových vozidiel pechoty, 12 bojových lietadiel či 14 viacúčelových vrtuľníkov.

Návrh vytvára podľa rezortu obrany v stave bezpečnosti dostatočné podmienky a predpoklady na plnenie úloh súvisiacich so zabezpečením obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky aj na plnenie záväzkov vyplývajúcich z členstva v NATO a EÚ a z iných medzinárodných zmlúv. Taktiež umožňujú rozvinutie ozbrojených síl v čase vojny a vojnového stavu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.