• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Budúcnosť bezpečnostných dverí je v smart riešení, tvrdí odborník

  • 10:15 28.09.2016
  • Bratislava
Budúcnosť bezpečnostných dverí je v smart riešení, tvrdí odborník

V súčasnom období je evidovaný nárast zlodejov, ktorí sa zameriavajú na sociálne siete a vyhľadávajú v nich zverejnené citlivé informácie.

Pre TASR to povedal odborník na bezpečné bývanie a konateľ spoločnosti ADLO Jozef Adame. Ako tvrdí, ľudia často na sociálnych sieťach informujú iných o tom, kedy a kde idú na dovolenku či pracovnú cestu, čo môže niekto zneužiť. „V súčasnosti by som veľmi zvážil zverejnenie takýchto informácií, pretože existujú sofistikované metódy, ako sa k ním dostať,“ povedal.

V Bratislave podľa jeho slov rastie počet vlámaní vždy v letnom období, keď je predpoklad, že sú ľudia na dovolenkách. „Naopak pokles evidujeme v období mimo prázdnin,“ podotkol. Ako tvrdí, väčšia pravdepodobnosť vlámania je v prípade, keď sú dvere orientované na miesto s menším pohybom ľudí a taktiež ak je dom v tichších periférnych oblastiach. „Ľudia, ktorí chcú bezpečné bývanie, často uvažujú či si zabezpečia alarm alebo bezpečnostné dvere. Aj keď vývoj elektroniky ide dopredu, základ ochrany je vždy mať mechanickú ochranu a fyzicky zabrániť zlodejovi, aby sa dostal do vnútra,“ vysvetlil Adame. Bežné alarmy podľa neho signalizujú majiteľovi vykrádanie až keď k nemu dochádza. Najnovšie technológie spojené s bezpečnostnými dverami tomu prechádzajú, keďže sledujú priestor pred dverami pomocou zabudovanej kamery denne a aj za tmy. „Už po troch sekundách, keď sa niekto pri dverách zdržiava dávajú signál majiteľov,“ povedal Adame s tým, že majiteľ dokáže prostredníctvom svojho mobilu osobu pred dverami ihneď vidieť a komunikovať s ňou. Podľa odborníka na bezpečné bývanie sú to smart riešenia, v ktorých vidí budúcnosť, no vždy len v spojení s mechanickou ochranou.

Keď ste niekomu povedali o bezpečnostných dverách pred 25 rokmi, tak sa na vás pozeral nechápavo. Dnes je situácia úplne iná,“ tvrdí Adame. Ako podotkol, kým v minulosti ľudia hľadeli najprv na zariadenie domu či bytu a až potom na bezpečnosť, teraz je to naopak. Súhlasí s ním aj česká odborníčka na bezpečné bývanie Dominika Ondruchová, podľa ktorej ľudia bezpečnostné dvere berú už ako štandard. „Viac už o nich uvažujú,“ povedala TASR. V kurze sú aj bezpečnostné okná i bezpečnostné pivnice. Odborníci tvrdia, že ľudia sú s nárastom kriminality viac obozretní.

Ak sa niekto rozhodne pre bezpečnostné dvere, mal by sa podľa Adameho najprv poradiť s profesionálmi, aby si vedel zvoliť správnu bezpečnostnú triedu, ktorá je od jednotky až po päťku. „Tá je výsledkom skúšok v akreditovanej skúšobni, ktorá uvádza k akému ťažkému náradiu sú dvere schopné odolávať a aký čas by páchateľ potreboval, aby sa dostal do vnútra,“ vysvetlil. Prvá bezpečnostná trieda dverí je podľa jeho slov základná ochrana a využíva sa vo vnútorných priestoroch. „Pri vstupných dverách je dobré mať tretiu bezpečnostnú triedu, kde by sa mali dvere uzamykať aj do podlahy. Tieto dvere už odolávajú bežným náradiam, ktoré zlodeji používajú,“ uviedol Adame. V prípade objektu mimo rušnej ulice odporúča mať vstupné dvere štvrtej bezpečnostnej triedy. „Použiť by ich mali domy na periférii či byty, ktoré nie sú denne využívané,“ spresnil. Dvere bezpečnostnej triedy päť podľa Ondruchovej dokáže vyrobiť v Európe len niekoľko firiem a používajú sa napríklad pri sklade zbraní.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

VČERA - 10:44Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.