• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Allardyce už nie je trénerom Anglicka. Dopustil sa korupcie

  • 22:12 27.09.2016
  • Londýn
Allardyce už nie je trénerom Anglicka. Dopustil sa korupcie

Anglicko je jedným zo súperov Slovenska v F-skupine kvalifikácie MS 2018.

Sam Allardyce vydržal vo funkcii trénera anglickej futbalovej reprezentácie len 67 dní a za ten čas odkoučoval jediný zápas. V utorňajších večerných hodinách sa rozhodol po ústnej dohode s vedúcimi predstaviteľmi Anglickej futbalovej asociácie (FA) odstúpiť z funkcie po prevalení korupčných praktík, ktorých sa dopustil. Informáciu priniesli britské médiá.


Šesťdesiatjedenročný lodivod mal v Singapure a Hongkongu dohodnúť obchod v hodnote 400.000 libier a neznámemu podnikateľovi mal ponúknuť radu, ako obísť pravidlá FA pri dohadovaní prestupu hráča. Spomínaný muž, s ktorým sa Allardyce stretol, mal reprezentovať zástupcu spoločnosti z Ďalekého východu. V skutočnosti však išlo o prezlečeného reportéra periodika Daily Telegraph, ktorému sa podarilo chytiť "veľkú rybu" a to rovno reprezentačného trénera Albiónu. Materiály usvedčujúce Allardycea z korupčného správania a kolujúce médiami na Britských ostrovoch vyhodnotila FA ako protiprávne a s okamžitou platnosťou ukončila s trénerom národného tímu spoluprácu.

Allardyce prišiel na dohodnuté stretnutie v presvedčení, že ide o zástupcu ázijskej agentúry a bude s ním rokovať o obchode v hodnote 400.000 libier. "Vždy sa tomu dá nejakým spôsobom vyhnúť. Mám na mysli situáciu, keď ide o veľa peňazí," povedal Allardyce na margo zákazu vlastniť práva na futbalistu pre tretiu stranu. Túto prax odmieta Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) i FA.

"Pán Allardyce uznal, že sa snažil obísť predpisy a hlboko sa ospravedlnil za svoje správanie. Rozhodnutie ukončiť s ním spoluprácu nebolo ľahké, ale FA chce chrániť futbalové princípy a čistotu hry. Pozícia trénera anglickej reprezentácie si vyžaduje silnú a vodcovskú osobnosť, za každých okolností rešpektujúcu integritu futbalu," uviedla FA v stanovisku a zároveň povýšila Garetha Southgatea do pozície dočasného trénera národného tímu. Bývalý obranca a dlhoročný reprezentant zažije debut na lavičke 8. októbra v domácom súboji kvalifikácie MS 2018 proti Malte.

Allardyce nahradil vo funkcii kouča anglického tímu Roya Hodgsona, ktorý rezignoval po osemfinálovej prehre s Islandom na EURO 2016 vo Francúzsku.

Anglicko je jedným zo súperov Slovenska v F-skupine kvalifikácie MS 2018. Prvý vzájomný duel týchto tímov sa 4. septembra v Trnave skončil víťazstvom Albiónu 1:0.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.