• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

V. HUDÁK: EÚ musí viac zamerať rozpočet na projekty európskeho významu

  • 18:55 27.09.2016
  • Brusel
V. HUDÁK: EÚ musí viac zamerať rozpočet na projekty európskeho významu

Viac zdrojov by malo podľa neho ísť na projekty cezhraničného charakteru, na dopravu, vzdelávanie a inovatívne technológie, aby mladí talentovaní Európania neodchádzali do iných regiónov.

Splnomocnenec vlády SR pre vyjednávanie únijného rozpočtu Vazil Hudák sa dnes v Bruseli zúčastnil na 2. ročníku konferencie "Rozpočet EÚ zameraný na výsledky", ktorý zorganizovala Európska komisia (EK).

Podujatie bolo iniciované podpredsedníčkou EK pre rozpočet a ľudské zdroje Kristalinou Georgievovou s cieľom prediskutovať aktuálne kľúčové otázky európskeho rozpočtovania. Komisia upriamila pozornosť na tému zjednodušenia prístupu k európskym fondom a lepšej regulácie v snahe posilniť výkon európskeho rozpočtu a jeho schopnosť reagovať na nové priority.

K tejto téme sa vyjadril aj Hudák, ktorý hovoril z praxe ako bývalý minister hospodárstva a štátny tajomník na ministerstve financií. Vo svojom príhovore uviedol, že EÚ je vnímaná ako preregulovaná a byrokratická inštitúcia, čo mohlo zapôsobiť aj na britských voličov pri ich rozhodovaní sa v referende o brexite.

"Ak chceme, aby EÚ bola konkurencieschopnou ekonomikou a regionálnym zväzom, ktorý ide vpred, musíme mať lepšie regulácie aj menej regulácií," skonštatoval.

Podľa Hudáka len 2 % z eurorozpočtu idú na verejné výdavky, čiže je tu určité obmedzenie, aj preto ho treba viac zamerať na oblasti, ktoré sú dôležité z hľadiska celoeurópskeho dosahu - viac zdrojov na projekty cezhraničného charakteru, na prepájanie infraštruktúry a ľudí, na dopravu, vzdelávanie a inovatívne technológie, aby mladí talentovaní Európania neodchádzali do iných regiónov.

Konferencia bola spojená aj so strednodobou revíziou sedemročného rozpočtu EÚ. Hudák pripomenul, že sme v polovici plánovacieho finančného obdobia 2014-2020 a je aj záležitosťou slovenského predsedníctva v Rade EÚ, aby v spolupráci s Európskou komisiou a Európskym parlamentom prehodnotili to, či dlhodobý rozpočet, tak ako bol nastavený v roku 2013, aj naďalej zodpovedá reáliám, ktorým dnes Európania čelia. Už aj preto, že vtedy nikto nerátal s migračnou krízou, napätím medzi Ruskom a Ukrajinou či dianím v Sýrii.

Proces polčasovej revízie dlhodobého rozpočtu ukončí až maltské predsedníctvo, ako však dodal Hudák, vzhľadom na to, že prostriedky na kohéziu a poľnohospodársku politiku sú už pre toto programovacie obdobie zafixované, treba čo najviac využiť "oblasti flexibility" eurorozpočtu na to, aby bolo viac zdrojov pre nové výzvy - viac peňazí na podporu ekonomického rastu a pre zaistenie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti únie.

Hudák spresnil, že slovenská strana pre strednodobú revíziu eurorozpočtu vytvorila takzvanú "skupinu priateľov predsedníctva", v rámci ktorej členské štáty EÚ diskutujú o návrhoch eurokomisie na zmeny v dlhodobom rozpočte. Členské štáty sú citlivé na prípadné dodatočné príspevky do spoločného rozpočtu, aj preto je logická snaha maximálne využiť už schválený rozpočet, bez dodatočných navyšovaní a sústrediť sa na flexibilné položky, pre identifikáciu zdrojov potrebných na to, aby Európa mohla čeliť novým výzvam.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.