• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vo Viedni sa diskutuje o jadre

  • 17:07 27.09.2016
  • Viedeň
Vo Viedni sa diskutuje o jadre

Kontrola jadrových materiálov, záruky vo vzťahu ku Kórejskej ľudovodemokratickej republike a Blízkemu východu, jadrová a fyzická bezpečnosť, technická spolupráca no aj voľba nových členov Rady guvernérov MAAE.

To sú niektoré z dôležitých tém 60. zasadnutia Generálnej konferencie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktoré sa aktuálne začalo vo Viedni. Zasadnutie generálnej konferencie od 26. do 30. septembra prerokuje aj opatrenia na posilnenie medzinárodnej spolupráce v oblasti jadrovej a radiačnej bezpečnosti a bezpečnej prepravy jadrových a rádioaktívnych materiálov.

60. zasadnutie generálnej konferencie sa uskutočňuje v čase predsedníctva SR v Rade EÚ. Pre delegáciu SR tak z toho vyplývajú niektoré aktuálne úlohy. Predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková dnes vystúpila v rozprave generálnej konferencie so stanoviskom EÚ. Zástupcov úradu čakajú rovnako aj vystúpenia na zasadnutiach orgánov konferencie a koordinačná úloha vo vzťahu k členským krajinám EÚ.

Marta Žiaková pripomína, že dlhoročná spolupráca SR a MAAE v oblasti technických projektov je veľmi úspešná. „V roku 2016 pokračovala realizácia 3 národných a vyše 30 regionálnych a interregionálnych projektov formou účasti na workshopoch, výcvikových kurzoch a technických stretnutiach, zabezpečovaním odbornej pomoci expertov, ako aj formou koordinovaných výskumných projektov.

Pod gestorstvom Úradu jadrového dozoru SR spolupracuje s MAAE niekoľko ústavov a organizácií, napr.: Slovenské elektrárne, a. s., Úrad verejného zdravotníctva SR, Národný onkologický ústav v Bratislave, Onkologický ústav svätej Alžbety v Bratislave, Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR, VUJE, a. s., Slovenská akadémia vied, Univerzita Komenského, Slovenská technická univerzita, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS, a. s.) a ďalšie.

SR sa v rámci pracovných tímov MAAE aktívne podieľa na procese prípravy bezpečnostných návodov a požiadaviek týkajúcich sa jadrových zariadení pre ich umiestňovanie, výstavbu, uvádzanie do prevádzky, samotné prevádzkovanie, a vyraďovanie z prevádzky, ako aj spracovanie a ukladanie rádioaktívnych odpadov,“ spresňuje predsedníčka ÚJD Marta Žiaková s tým, že odborníkov zo SR pozýva MAAE nielen ako členov expertných misií zameraných na hodnotenie jadrovej a radiačnej bezpečnosti členských krajín MAAE, ale aj na expertné misie na posúdenie bezpečnosti jadrových elektrární (OSART misie). Spoluprácu s MAAE hodnotia slovenské organizácie ako veľmi efektívnu a užitočnú.

Slovenská republika bola prijatá za člena MAAE v roku 1993 ako jeden z dvoch nástupníckych štátov po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (31. decembra 1992). Od roku 1993 sa delegácia SR pravidelne zúčastňuje zasadnutí generálnej konferencie MAAE (ďalej len „konferencia“). Konferencia je najvyšším riadiacim orgánom MAAE, zvoláva ju generálny riaditeľ MAAE raz ročne. V súčasnosti má MAAE 167 členov. Každý členský štát reprezentuje na konferencii delegácia, ktorú tvorí vedúci delegácie, zástupcovia a poradcovia.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.