• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

PROKURATÚRA: V prípade znásilnenia v Čistom dni pochybil i vyšetrovateľ

  • 15:02 27.09.2016
  • Bratislava
PROKURATÚRA: V prípade znásilnenia v Čistom dni pochybil i vyšetrovateľ

Vyplýva to z previerky Generálna prokuratúry SR.

Vyšetrovanie údajného sexuálneho násilia voči chovankyniam resocializačného centra Čistý deň v Galante nebolo bez chýb. Vyplýva to z previerky, ktorej vykonanie nariadila Generálna prokuratúra (GP) SR.

GP má na stole výsledok práce krajských prokuratúr (KP) v Trnave a Trenčíne, s ktorým sa stotožnila. Krajskí prokurátori vykonali analýzy spisov v prípadoch dvoch trestných vecí týkajúcich sa galantského centra. Skonštatovali, že v súlade so zákonom bolo iba jedno z nich. Obnovené však boli obidva vyšetrovania, a to pre nové skutočnosti.

KP v Trnave preverila trestné stíhanie pre zločin sexuálneho zneužívania, ktoré sa viedlo na základe oznámenia matky maloletej N. K. zo dňa 26. augusta 2015. Vyšetrovateľ okresného policajného riaditeľstva v Galante 26. novembra 2015 stíhanie zastavil.

Na snímke vpravo riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek odchádza po zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva 12. septembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann


Vykonané dôkazy vylučovali existenciu zákonných znakov zločinu sexuálneho zneužívania alebo zákonných znakov iného trestného činu, napríklad trestného činu ohrozovania pohlavnou chorobou, priblížila hovorkyňa GP Andrea Predajňová. S takýmto záverom sa krajský prokurátor stotožnil, pričom skonštatoval zákonnosť vyšetrovania.

Orgánom činným v trestnom konaní sa teraz podarilo získať nové, predtým neznáme informácie, a to na základe trestných oznámení matky maloletej N. K., ktoré podala 22. augusta 2016 na Generálnu prokuratúru SR a 5. septembra 2016 na políciu v Galante. Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave na ich základe rozhodol o začatí trestného stíhania pre zločin sexuálneho zneužívania a pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby.

Oba skutky sa mali stať minimálne v roku 2014 a ich obeťami mali byť viaceré osoby umiestnené v zariadení Čistý deň. Vyšetrovanie bude dozorovať Krajská prokuratúra v Trnave, dohľad nad ním prevzala aj Generálna prokuratúra SR. Tá podľa Predajňovej nariadila v novej trestnej veci aj tzv. správovú povinnosť.

Druhé vyšetrovanie viedol vyšetrovateľ okresného policajného riaditeľstva v Považskej Bystrici. Preveroval pritom oznámenie matky maloletej N. K., podľa ktorého malo dôjsť k znásilneniu štyroch chovaniek galantského zariadenia na chate v okrese Považská Bystrica.

Dňa 17. mája 2016 vyšetrovateľ rozhodol, že skutok kvalifikovaný ako zločin znásilnenia maloletej R. Ľ. nie je trestným činnom. Krajská prokuratúra v Trenčíne teraz zistila viaceré pochybenia. Vyšetrovateľ nevykonal všetky nevyhnutné a reálne dostupné výsluchy svedkov a nezaobstaral relevantné listiny, priblížila Predajňová.

Pri zisťovaní skutkového stavu vecí tiež nepostupoval s prihliadnutím na charakter a druh stíhaného trestného činu s maximálnym urýchlením. V procese dokazovania tiež porušil viaceré ustanovenia Trestného poriadku. V súlade so zákonom však nebol ani postup prokurátora Okresnej prokuratúry v Považskej Bystrici, ktorý vyšetrovanie dozoroval.

Okresný prokurátor pochybil v tom, že záväzný pokyn na vyšetrenie trestného činu vydal bez vyšetrovacieho spisu, jeho previerky vyšetrovacieho spisu boli iba formálne, nezabezpečil zákonnými opatreniami urýchlené objasňovanie prípadu a nereagoval na neúplnosti v skutkových zisteniach a procesné pochybenia v dokazovaní.

Na základe týchto zistení vydal prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne pokyn na opakované začatie trestného stíhania pre viaceré skutky a trestné činy a na doplnenie dokazovania. Aj v tomto prípade nariadila Generálna prokuratúra SR tzv. správovú povinnosť. KP v Trenčíne tiež vykoná na považskobystrickej prokuratúre previerku trestných vecí, ktorých predmetom boli trestné činy proti ľudskej dôstojnosti namierené proti maloletým poškodeným.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.