• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Minister Lajčák absolvoval v New Yorku viac ako 50 stretnutí

  • 15:57 25.09.2016
  • Bratislava/New York
Minister Lajčák absolvoval v New Yorku viac ako 50 stretnutí

Lajčák uviedol, že zasadnutie VZ OSN je jedinečná príležitosť, ako stihnúť v relatívne krátkom čase rokovať s množstvom partnerov o širokej palete aktuálnych tém.

Viac ako 50 stretnutí, vystúpení a podujatí absolvoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák počas týždňovej pracovnej cesty na 71. Valnom zhromaždení (VZ) OSN v New Yorku. TASR informoval hovorca rezortu Peter Stano.

„Zasadnutie VZ OSN predstavuje mimoriadny týždeň intenzívnych diplomatických aktivít, keď sa predstavitelia krajín z celého sveta zídu na jednom mieste. Je to jedinečná príležitosť stihnúť v relatívne krátkom čase rokovať s množstvom partnerov o širokej palete tém dvojstranných vzťahov i aktuálnych medzinárodných otázkach,“ konštatoval minister Lajčák.

Počas pobytu na Valnom zhromaždení OSN sa minister zúčastnil na 12 podujatiach venovaných migračnej kríze, otázkam budovania mieru a mediácie či boja proti extrémizmu a situácii na Blízkom východe.

Nosnou myšlienkou jeho vystúpení bolo zdôraznenie potreby riešiť globálne problémy spoločne a pri ich prekonávaní rozširovať a zintenzívniť medzinárodnú spoluprácu s akcentom na preventívnu diplomaciu a kroky zamerané na udržanie a upevňovanie mieru.

Na podujatiach VZ OSN oznámil aj nové slovenské príspevky na riešenie viacerých globálnych výziev, konkrétne ide o 550 vládnych štipendií pre utečencov a 550.000 eur do Fondu na budovanie mieru. Deklaroval tiež pripravenosť SR prispievať k napĺňaniu mierovej dohody v Mali a pri budovaní kapacít medzinárodného spoločenstva v oblasti mediácie a predchádzania konfliktov.

V rámci bilaterálnych aktivít absolvoval minister 42 rokovaní a stretnutí s partnermi zo všetkých kontinentov - od prezidenta Ukrajiny, cez premiéra Kosova a ministrov zahraničných vecí krajín Mexika, Kuby a Venezuely, cez Ekvádor, Rusko, Nórsko, Mikronéziu, Indonéziu a Malajziu až po Senegal, Angolu, Austráliu či Nový Zéland. Okrem toho viedol rozhovory aj s viacerými európskymi rezortnými kolegami a predstaviteľmi OSN.

V mene Slovenska podpísal aj bilaterálnu dohodu so Spojenými arabskými emirátmi o vzájomnej ochrane a podpore investícií.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.