• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

B. Lang: Nemožno tvrdiť, že Izrael okupuje Západný breh Jordánu

  • 18:01 24.09.2016
  • Bratislava
B. Lang: Nemožno tvrdiť, že Izrael okupuje Západný breh Jordánu

Šéf náboženskej rady v Efrate tvrdí, že na túto zem majú Židia jednoducho právo, pretože im bola sľúbená a je pre nich svätá. Slovo okupácia sa tu preto nedá používať.

Na území medzi Stredozemným morom a riekou Jordán sme žili kontinuálne niekoľko tisíc rokov. Na túto zem majú Židia jednoducho právo. Bola nám sľúbená a je pre nás svätá. Slovo okupácia sa tu preto nedá používať. V rozhovore pre TASR to povedal Bob Lang, šéf náboženskej rady v Efrate (Efrat Religious Council), ktorá je súčasťou židovskej samosprávy na palestínskych územiach.

Lang prišiel do Izraela zo Spojených štátov amerických a spolu so svojou rodinou žije v jednej zo židovských osád na Západnom brehu Jordánu, ktoré medzinárodné spoločenstvo označuje za ilegálne. Rovnako ako izraelská vláda je však presvedčený, že má plné právo tam byť.

„Historické územie Judea sa už podľa názvu vzťahuje k židovskému obyvateľstvu, ktoré sa na tomto území v minulosti vždy nachádzalo. Počas rokov 1948 až 1967, keď bola Judea súčasťou Jordánska, krajina názov zmenila na Západný breh Jordánu. Cieľ premenovania bol však jediný - ukázať, že na tomto území nie je žiadna židovská história,“ myslí si Lang.

Podotýka, že Židia v lokalite žili tisícročia, na čom nemôžu nič zmeniť dve desaťročia, počas ktorých boli z územia vyhnaní. Budovanie osád Lang tiež ospravedlňuje i bezpečnostnými požiadavkami. „Európska únia ale nesúhlasí s našou politikou a tvrdí, že sme okupanti. To nie je pravda. Ak totiž vtedy takmer nikto neuznal jordánsku anexiu Západného brehu, tak ani teraz nemožno hovoriť o tom, že Izrael Západný breh okupuje,“ zdôrazňuje a prstom na mape ukazuje, čo všetko pod Izrael patrí. K židovskému štátu pritom pričleňuje aj dnešné palestínske územia.

Na ilustračnej foto izraelské bezpečnostné sily prečesávajú západný breh Jordánu. Foto: TASR/AP

Aj Yehuda Shaul je Žid a aj on má korene v Severnej Amerike. Tri roky tiež slúžil v izraelskej armáde. Jeho názor na okupáciu je však úplne odlišný. „Každý, kto si myslí, že môžeme kolonizovať akékoľvek územie, sa hlboko mýli. Kto nám dal právo okupovať Palestínčanov už 50 rokov? My sme sa ich nepýtali a teraz ich ešte máme žiadať, aby sa sami prihlásili rokovať? To predsa nemôžeme myslieť vážne,“ podotýka Shaul, ktorý v roku 2004 z armády odišiel a založil iniciatívu Breaking the Silence. Tá zbiera svedectvá izraelských vojakov o tom, čo sa deje v Pásme Gaze či na Západnom brehu Jordánu.

„Položil by som život na obranu svojej krajiny, no neverím tomu, že trvalá okupácia je jej obranou. Tá iba podkopáva morálku vojakov, ničí našu spoločnosť i profesionalitu izraelskej armády, ktorá nebola vytvorená na okupovanie území a obyvateľstva,“ vysvetľuje Shaul s tým, že ani nedostatok mieru a pokoja v krajine nemôže okupáciu ospravedlniť. „Neokupujeme Libanon a Sýriu, hoci nemôžeme povedať, že s nimi žijeme v mieri,“ dodal.

Slovo mier je podľa Shaula v krajine len prázdne slovo, no podstatná je odpoveď na otázku, kedy sa skončí okupácia Palestínčanov. To je podľa neho jediná cesta, ktorá zabezpečí stabilitu a bezpečie.

Celé rozhovory s Bobom Langom a Yehudom Shaulom uvedie TASR v rámci projektu Osobnosti: tváre, myšlienky v nedeľu 25. septembra.

Cesta sa uskutočnila v spolupráci s Platformou MVRO v rámci projektu Európsky rok rozvoja 2015: Médiá pre rozvoj s finančnou podporou Európskej komisie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.