• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Dobrovoľníci na Hrušovskom hrade majú za sebou úspešnú sezónu

  • 14:17 24.09.2016
  • Hrušov
Dobrovoľníci na Hrušovskom hrade majú za sebou úspešnú sezónu

Archeológovia vo východnom paláci našli historické podlahy z prelomu 16. a 17. storočia, po ktorých sa kedysi prechádzalo hradné panstvo. Počas jari a leta mali na Hrušove okolo 150 veľkých brigád.

Dobrovoľníci z občianskeho združenia Leustach, ktorí už od roku 2004 obnovujú hrad Hrušov v okrese Zlaté Moravce, majú za sebou mimoriadne úspešnú sezónu. Podľa slov riaditeľa združenia Jozefa Blaha priniesol veľmi zaujímavé výsledky archeologický výskum i rekonštrukčné práce na hrade.

„Máme fantastické objavy. Vo východnom paláci sme našli historické podlahy z prelomu 16. a 17. storočia. Je to unikát, 400-ročné podlahy, po ktorých sa kedysi prechádzalo hradné panstvo. Naozaj sme nepočítali s takýmto objavom. Dokonca aj v prízemí sme našli zachované podlahy a ďalšie architektúry, ktoré nikto už niekoľko storočí nevidel a teraz sa nám ich pri archeologickom výskume podarilo objaviť pod suťovým kužeľom. Z toho máme naozaj veľkú radosť,“ skonštatoval Blaho.

Kým vedci vykonávali archeologický výskum, dobrovoľníci spolu s kamenármi a murármi rekonštruovali a obnovovali viaceré časti hradu. Celkovo sa počas jari a leta podarilo na Hrušove odpracovať okolo 150 veľkých brigád.

„Opravovali sme celé prvé predhradie a koruny strieľní. Bol to obrovský objem prác. Podarilo sa nám obnoviť lichobežníkovú delovú baštu, cele jej prvé podlažie, ktoré bolo zaniknuté a za prezidenta Masaryka iba čiastočne zakonzervované. Bolo to obrovské množstvo roboty. Sú tam stovky ton materiálu, kameňa, ktorý sme objavili buď pri archeologickom výskume, alebo sme ho boli vybrať v kameňolomoch, kde nám darovali materiál, ktorý nám chýbal,“ vysvetlil Blaho.


Tohtoročnú sezónu pokladá za jednu z najúspešnejších. Aj napriek tomu, že minulý rok zlodeji ukradli dobrovoľníkom všetko, čo na hrade našli, vďaka podpore ľudí mohla obnova Hrušova pokračovať.

„Doslova nás vybielili, zmizla miešačka, centrála, krovinorez, všetko náradie a dokonca aj príbory, poháre a malinovky pripravené pre dobrovoľníkov. Veľmi nás teší, že máme priateľov, ktorí nám pomohli. Mnohí z tých, ktorí nás podporujú, prišli na hrad ako turisti. Zapáčilo sa im tu a teraz nám pomáhajú. Nie sú to nejaké veľké finančné dary, ale je to materiál, alebo iná pomoc. Keby sa zrátali všetky tie odrobené brigádnické hodiny dobrovoľníkov a pomoc od priateľov, tak sú to desiatky a desiatky tisíc eur,“ povedal Blaho.

Ako pripomenul, pre väčšinu členov združenia Leustach sa stal hrad Hrušov najdôležitejším miestom v ich živote. Aj pre to ich teší, že sa stáva obľúbeným cieľom pre čoraz viac ľudí.

„Návštevnosť rapídne stúpa. Je to až neuveriteľné. Pred 12 rokmi tam skoro nikto ani nezablúdil. Teraz tam ľudia chodia na pikniky, hrajú volejbal, obdivujú, pýtajú sa. Zamilovali si to miesto a chodia na Hrušov veľmi často, vodia tam priateľov a známych, často aj zo zahraničia. Snažíme sa, aby tam bolo vždy čisto. Je tam pokosené a priestor je upravený na spôsob anglického trávnika. Naozaj si plníme sen tým, že ten hrad je kultivovaný a krásny, a tak zároveň aj vychováva a pôsobí na ľudí,“ pripomenul Blaho.

Tento rok budú dobrovoľníci pracovať na Hrušove až do decembra. Postupne už začínajú pripravovať budúcu sezónu, ktorá sa začne začiatkom apríla.

„Už máme pripravené ďalšie miesta, ktoré sa budú obnovovať, schválené sú už aj Krajským pamiatkovým úradom v Nitre. Postupne sa budú presúvať lešenia, aby sa na jar mohli obnovovať ďalšie murivá. Postupujeme od najstaršieho horného hradu a obnovujeme a konzervujeme tie najviac ohrozené časti, a tiež tie miesta, kadiaľ chodí najviac návštevníkov. Budúci rok sa bude opravovať južná delová bašta z konca 16. storočia. Chránila kedysi hrad proti tureckému nebezpečenstvu a dnes je v havarijnom stave. Rovnako aj oporný pilier a hlavne koruny murív. Je tam veľa práce na rok aj na dva,“ doplnil Blaho.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.