• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Zoznámte sa s vitamínovou bombou – tekvicou Hokkaido

  • 19:55 14.09.2016
  • Bratislava
Zoznámte sa s vitamínovou bombou – tekvicou Hokkaido

Zistite, aké poklady v sebe ukrýva táto exotická tekvica, ako vybrať dostatočne zrelý kus a aké recepty si z nej môžete pripraviť.

Hokkaido sa k nám dostala z japonského ostrova s rovnakým menom. Od ostatných tekvíc sa líši v tom, že nie je potrebné ju šúpať. Práve naopak, jej šupka obsahuje veľa vitamínov a preto by ste ju mali spracovať aj s ňou. Okrem toho má príjemnú gaštanovú chuť a jej dužina nie je tak vodnatá, ako tomu býva u iných tekvíc.

Čo obsahuje

Hokkaido má bohaté nutričné zloženie. Obsahuje vitamíny A, B a C. Je plná beta-karoténu, vápnika, magnézia, fosforu a draslíka. V jej zložení nájdeme aj luteín a zeaxantín, ktoré prospievajú zraku.

Na 100 gramov tejto tekvice pripadá 37 kcal, 0,23 g tuku, 8,8 g bielkovín a 1,6 g vlákniny.

Takto prospieva nášmu zdraviu

Liečivé účinky tejto tekvice sú skutočne pozoruhodné. Pomáha liečiť ochorenia pankreasu, sleziny a žalúdka. Zmierňuje poruchy obličiek a srdcové problémy. Má močopudé účinky, znižuje krvný tlak a prečisťuje tráviaci trakt.

Čítajte: Málo známy, ale zdravý baklažán

Je vhodná aj pre diabetikov a jej konzumácia sa odporúča mužom, ktorí majú problém s prostatou.

Hokkaido je skvelá súčasť redukčnej diéty, má vysoký obsah vlákniny a detoxikačné účinky.

Ako vybrať zrelý kus

To, či ste narazili na skutočne zrelú tekvicu Hokkaido zistíte podľa obschýnajúcej drevenej stopky na vrchu plodu.

Ako sa pripravuje

Najčastejšie sa z tekvice pripravuje polievka. Stačí, aby ste ju opražili na panvici s olivovým olejom alebo opiekli v rúre, okorenili kurkumou a následne pridali vodu. Vymixujte Hokkaido, kým polievka nebude hladká a podľa chuti pridajte smotanu, soľ a čerstvú bazalku. Podáva sa s krutónmi.

Čítajte: Lahodná cuketa a jej vplyv na naše zdravie

Ďalším spôsobom, ako ju pripraviť, je jednoducho ju opiecť. Dôkladne ju umyte, vydlabte semiačka (môžete ich neskôr upražiť) a aj so šupkou ju nakrájanú dajte piecť. Okoreňte podľa chuti a zjedzte alebo použite ako prílohu k hlavnému jedlu.

Z Hokkaida si môžete vytvoriť aj prílohu na spôsob sviečkovej. Usmažte nakrájanú cibuľu, petržlen, dve mrkvy a Hokkaido. Potom do mäkkej zeleniny pridajte horčicu a rozmixujte do hladka. Podáva sa k mäsu s knedľou.

Pokiaľ ju dobre umyjete, odporúčame ju vždy pripravovať aj so šupkou, aby ste vyťažili čo najviac prospešných látok, ktoré sú práve tu ukryté.

Aké recepty s touto tekvicou poznáte vy?

Zdroj: Info.sk, DK, hokkaidopumpkin.com, nutritiondata.self.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.