• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Banskobystrický maratón vyhral Keňan Kamau, majstrom SR je Švajda

  • 17:07 04.09.2016
  • Banská Bystrica
Banskobystrický maratón vyhral Keňan Kamau, majstrom SR je Švajda

Striebornú pozíciu v rámci majstrovstiev SR si vybojoval Marek Mockovčiak z TJ Obal servis Košice časom 2:40:44.

Víťazom 5. ročníka Banskobystrického maratónu sa stal bežec z Kene Wambugu Wilson Kamau časom 2:29:17 h. Na členitej trati v uliciach mesta triumfoval s náskokom jednej minúty a dvadsiatich dvoch sekúnd pred druhým reprezentantom z tejto africkej krajiny Maina Joelom Mwangim. Tretí skončil slovenský reprezentant Gabriel Švajda (ŠK ŠOG Nitra) časom 2:37:13 a stal sa zároveň majstrom Slovenska v maratóne.
VIDEO: Banskobystrický maratón vyhral Wilson Wambugu Kamau

Po zisku titulu neskrýval v cieli obrovskú radosť, pri ktorej si vo výskoku poranil nohu. "Čakal som na tento titul pätnásť rokov. Splnil sa mi sen. Nedá sa opísať táto radosť. Išiel som sem s malým srdiečkom, že sa to môže podariť a vyšlo to. Išiel som systémom štart-cieľ spomedzi Slovákov. Navyše ma na sedemnástom kilometri poštípala osa, čo ma zbrzdilo. Napriek tomu som si kontroloval prvé miesto. Išiel som na umiestnenie. Na čas pôjdem až o šesť týždňov na maratóne v Mníchove," prezradil po pretekoch pre TASR nový majster Slovenska v maratóne Gabriel Švajda a dodal: "Vyhrať päť kilometrov je jednoduché, vyhrať desať kilometrov je tiež jednoduché, ale vyhrať maratón, stať sa majstrom republiky, to vedia oceniť iba tí, ktorí to prežili. Teraz už aj ja viem, aký je to pocit."

Striebornú pozíciu v rámci majstrovstiev SR si vybojoval Marek Mockovčiak z TJ Obal servis Košice časom 2:40:44, bronz získal Michal Puškár z AK AŠK Slávia Trnava za 2:45:49.

Medzi ženami triumfovala v celkovom poradí 5. ročníka Banskobystrického maratónu Maďarka Helén Csöngeová s časom 3:14:18, druhá skončila Ukrajinka Natália Malajová so stratou 5 minút a 25 sekúnd na víťazku. Tretia pozícia patrí Monike Píšovej z AK Baník Prievidza, ktorá sa tak pri neúčasti viacerých slovenských pretekárok stala nečakanou šampiónkou SR. "Čakala som, že sa majstrovstiev republiky zúčastnia silnejšie súperky. Predsa len mám o mesiac 44 rokov, takže som si myslela, že sem prídu mladé dievčatá a popasujú sa o titul. Je to však môj splnený sen, veľmi sa z neho teším. Trať bola ťažká, som v miernom šoku, že som ju zvládla najlepšie zo Sloveniek. Predsa len pretekám iba sedem rokov, takže si to môžem užívať, je to pre mňa veľký úspech," uviedla nová národná šampiónka z Prievidze.

Banskobystrického maratónu sa v nedeľu 4, septembra zúčastnilo takmer 1300 bežcov z viac než 15 krajín sveta. O deň skôr prišlo na minimaratón viac než tisíc detí. Organizátor teda vyjadrili spokojnosť tak s účasťou ako i s pokorením časového rekordu maratónu v hlavnej mužskej kategórii. "Zlomili sme účastnícky rekord. Na podujatie prišlo celkovo viac než 2300 bežcov v rôznych vekových kategóriách. O titul majstra a majsterky Slovenska bojovalo takmer 50 pretekárov. Víťaz Gabriel Švajda dosiahol pekný čas. Sme veľmi spokojní, prialo nám počasie a osvedčila sa aj celková odstávka motorovej dopravy na trati. Pri nej bolo veľa fanúšikov, ktorí vytvorili vynikajúcu atmosféru," zhodnotil maratónske podujatie pod Urpínom riaditeľ pretekov Miroslav Štrba.

výsledky:
muži:
1. Wambugu Wilson Kamau (Keňa) 2:29:17 h, 2. Maina Joel Mwangi (Keňa) 2:30:39, 3. Gabriel Švajda (ŠOG Nitra) 2:37:13, 4. Marek Mockovčiak (Obal servis Košice) 2:40:44, 5. Michal Puškár (Slávia Trnava) 2:48:02

ženy: 1. Helén Csöngeová (Maď.) 3:14:18, 2. Natalia Malajová (Ukr.) 3:19:43, 3. Monika Píšová (Baník Prievidza) 3:26:28, 4. Radka Prívarová (AK Čadca) 3:45:00, 5. Lucia Kamenská (BŠK Ban. Bystrica) 3:50:42
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

VČERA - 16:47Domáce

Muž zahynul pri prechode cez lávku v podniku.

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

VČERA - 16:34Domáce

Počas noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu okresov.

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

VČERA - 16:29Domáce

Polícia žiada verejnosť o súčinnosť pri pátraní.

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

VČERA - 16:07Domáce

Polícia v Dolnom Kubíne vyšetruje okolnosti podvodného konania neznámych páchateľov, ktorí pod zámienkou investovania peňazí do kryptomien pripravili poškodeného muža o viac ako 100.000 eur.