• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

R. VAŠEČKA: Ak Dankov návrh prejde, obrátime sa na Ústavný súd

  • 10:36 31.08.2016
  • Bratislava
R. VAŠEČKA: Ak Dankov návrh prejde, obrátime sa na Ústavný súd

Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne.

Ak novela Rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR prejde v parlamente v navrhovanej podobe, teda aj s obmedzením rečníckeho času pre poslancov, či so zákazom používať bannery resp. transparenty v pléne, opozícia sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. Pred dnešným rokovaním poslaneckého grémia to novinárom povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

"Dúfam, že privedieme pána predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) k rozumu a novelu stiahne," povedal Vašečka. Za nedemokratickú považuje navrhovanú nevyváženosť pri možnosti vystúpiť v pléne u člena vlády a u poslanca. "Sme parlamentná republika, poslanec má kontrolovať vládu. Bude ale časovo obmedzený, kým člen vlády nie. Napr. minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude môcť rečniť aj hodinu a pol a poslanec bude môcť na neho reagovať 20 minút," zdôraznil.

Navrhovaný zákaz bannerov zase považuje Vašečka za obmedzenie slobody prejavu. "Už boli takéto pokusy napr. v Maďarsku, kde takéto niečo prešlo. Potom sa poslanci maďarského parlamentu obrátili na Európsky súd pre ľudské práva a uspeli," dodal Vašečka.

Danko ešte v utorok (30. 8.) vyhlásil, že stiahne navrhované zmeny v Rokovacom poriadku NR SR, ak opozícia dokáže svoje tvrdenia o nedemokratických praktikách. Šéf parlamentu pritom odmieta kritiku opozície, ktorá hovorí o nedemokratickom spôsobe prípravy návrhov a tiež o totalitných praktikách. Opozícia tvrdí, že zmeny sú namierené proti nej a majú jej zavrieť ústa. Danko žiada opozíciu o vysvetlenia a dôkazy.

"Ak poslanci predložia dôkazy o nedemokratických praktikách, predstavia aspoň jeden nedemokratický nástroj, osobne túto novelu stiahnem," deklaroval Danko, ktorý vyzýva na konštruktívnu debatu. Od kritikov žiada, aby predložili svoje pripomienky, ako sľúbili.

Novela rokovacieho poriadku, o ktorej by mali poslanci rokovať na septembrovej schôdzi, má zakázať transparenty, letáky aj mobily v rokovacej sále, ako aj robenie fotiek a videozáznamov. Poslanci by mali dostať aj iné obmedzenia vrátane časových limitov na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty.

Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti opozícii, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.