• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Zatiaľ najviac pracovných miest má vzniknúť v okrese Vranov nad Topľou

  • 18:35 30.08.2016
  • Vranov nad Topľou
Zatiaľ najviac pracovných miest má vzniknúť v okrese Vranov nad Topľou

V regióne, kde je číselne pomerne vysoká miera nezamestnanosti, je zo strany nezamestnaných ľudí častá neochota prijať ponúkanú prácu.

Hlavnými témami dnešného výjazdového rokovania vlády, ktorá vo Vranove nad Topľou schválila akčný plán (AP) rozvoja okresu, boli podnikanie, tvorba pracovných miest, vzdelávanie, ale aj podpora cestovného ruchu. AP počíta do roku 2020 s vytvorením 2545 pracovných miest. „Zisťujeme, že tu je veľký podiel dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí sa veľmi ťažko uplatňujú na trhu práce,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vranov nad Topľou trpí podľa jeho slov fenoménom, ktorý je viditeľný aj v iných častiach Slovenska. V regióne, kde je číselne pomerne vysoká miera nezamestnanosti, je zo strany nezamestnaných ľudí častá neochota prijať ponúkanú prácu. „Chceme veľmi jednoznačne odlíšiť medzi nezamestnanými tých, ktorí chcú pracovať, tých budeme podporovať, motivovať, aktivovať, od tých, ktorí sú v sociálnom systéme, len ho zneužívajú a na ponuku práce, ktorú dostávajú, nereagujú,“ dodal.

Z celkovej odhadovanej finančnej investície do roku 2020 vo výške minimálne 123 miliónov eur predpokladá AP krytie z verejných zdrojov v objeme 81 miliónov eur a 42 miliónov eur zo súkromných zdrojov. Celková výška regionálneho príspevku podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov má predstavovať 4,9 milióna eur, z toho pre rok 2016 je vyčlenená suma 1,2 milióna eur.

VLÁDA: Akčný plán okresu Vranov nad Topľou vytvorí za štyri roky 2545 pracovných miest


Regionálny príspevok je rozdelený do viacerých oblastí. Prioritou je podnikanie a tvorba pracovných miest. Financie vo výške 400.000 eur budú poskytnuté na založenie odbytového združenia v meste, podnikateľský inkubátor a inovačné centrum by malo byť podporené sumou 500.000 eur. V priemyselnom parku by sa podľa slov Fica mala vybudovať hala, v rámci ktorej by mali pôsobiť malé firmy bez toho, aby si museli budovať svoje vlastné výrobné kapacity. Na vysporiadanie pozemkov v spomínanom parku je vyčlenených 250.000 eur.

Na úrovni miest a obcí má AP v pláne vytvárať príležitosti pre dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí nemajú kvalifikáciu. Vyčlenených je na to spolu 1,2 milióna eur. Patrí medzi ne zriadenie a prevádzkovanie ekofarmy v Hanušovciach nad Topľou, chov oviec, lesnícke práce a pod.

Dôvodom zaradenia okresu Vranov nad Topľou medzi najmenej rozvinuté okresy je dlhodobo vysoká miera evidovanej nezamestnanosti. Jej priemerná výška sa počas obdobia rokov 2013 až 2015 pohybovala medzi 23,3 a 17,8 %, kým za rovnaké obdobie sa priemerná miera nezamestnanosti v SR pohybovala medzi 13,5 a 10,6 %. V júni 2016 bolo v okrese Vranov nad Topľou 8540 uchádzačov o zamestnanie, z ktorých bolo disponibilných 7015, čo predstavuje mieru evidovanej nezamestnanosti na úrovni 18,2 %. Ako uvádza schválený dokument, okres Vranov nad Topľou má najnižšie mzdy v rámci všetkých ôsmich krajov PSK. Tie predstavujú výraznú bariéru a slabú motiváciu zamestnania zvlášť pre dlhodobo nezamestnaných.

Akčný plán je podľa slov Fica kontrolovateľný. „Vyzval som predstaviteľov regiónu, aby využívali kontrolné mechanizmy v zákone a informovali okamžite o prípadoch neplnenia tohto akčného plánu alebo iných nedostatkoch,“ dodal. Premiér nevylučuje, ak vznikne nejaká dohoda, že zákon sa rozšíri aj na ďalšie okresy. Zatiaľ pod neho spadá 12.

S cieľom prijatia akčných plánov na podporu okresov s vysokou mierou nezamestnanosti vláda navštívila v minulom týždni mestá Sabinov, Sobrance a Trebišov, v stredu (31.8.) pokračuje vo Svidníku. Do 15. septembra navštívi premiér spolu s ministrami ešte ďalšie štyri okresy.

Akčný plán podľa poslanca NR SR P. Pčolinského nerieši problémy okresu

Poslanec NR SR Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina – Boris Kollár dnes kritizoval Akčný plán (AP) rozvoja okresu Vranov nad Topľou. Vláda ho schválila na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní.

"Tento AP nerieši systémové opatrenia, sú to len kozmetické úpravy, ktoré dočasne pomôžu okresu, ale neriešia hlavný problém z dlhodobého hľadiska, preto ho považujem za nespravodlivý. Považujem ho za nejakú formu rodinkárstva alebo dohadzovania kšeftov vlastným ľuďom a v každom prípade nemôžem súhlasiť s takýmto rozdelením peňazí v rámci okresu," uviedol Pčolinský.

AP bol podľa jeho slov pripravovaný úzkou skupinou ľudí – funkcionárov vládnych strán, spriaznených podnikateľov a kamarátov.

"V AP je napríklad projekt rekonštrukcie exteriéru a interiéru v dedinskej pekárni vo výške niekoľkých stotisíc eur. Zaujímavosťou je, že majiteľ tejto pekárne je blízkym príbuzným okresného funkcionára. Môžem takisto uviesť ako príklad pre mňa nezmyselnú dotáciu na projekt na vodné lyžovanie na vyrovnávacej nádrži v Malej Domaši. Starostom tejto obce je samozrejme člen okresnej rady Smeru-SD," povedal Pčolinský.

Mnohí starostovia mu vraj potvrdili, že neboli vôbec prizvaní k tvorbe AP. "V podstate až keď bol hotový, tak im ho predostreli bez možnosti, aby tam boli robené nejaké úpravy. Čiže mnohí starostovia sa mi sťažovali práve na to, že majú kopec vecí, ktoré by chceli riešiť, ale nedostali absolútne možnosť sa k tomu vyjadriť," zdôraznil Pčolinský.

"Najjednoduchšie je chodiť, tárať a kritizovať. My sme už boli v tomto regióne a nielen tu vo Vranove nad Topľou, ale boli sme aj v iných regiónoch Slovenska. To, čo dnes robíme, a to je odkaz pre pána Pčolinského a jemu podobných, je na základe zákona. Zákon stanovil, že do 15. septembra musíme schváliť v každom okrese, ktorý je zaradený pod zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov AP. Druhý odkaz je, že tento plán tvorili ľudia zdola. Je to plán, ktorý je presne šitý na mieru tomuto okresu. Ďalej odkazujem, že je finančne krytý. Len dnes sme vynaložili 4.900.000 eur, lebo bol schválený regionálny príspevok, ktorý bude rozložený v nasledujúcom období a rovnako som hovoril o celkovej miere investície 123.000.000 eur," zareagoval na vyjadrenia Pčolinského premiér SR Robert Fico.

Reakcia premiéra na kritiku opozičného poslanca Petra Pčolinského


Zároveň kritikom odkázal, nech prestanú otravovať a šíriť nenávisť a nech začnú niečo robiť. "Túto kritiku beriem ako úplne neopodstatnenú. My sme sem prišli jednoducho robiť, robíme profesionálne. Myslím si, že táto krajina je profesionálne spravovaná. Nenechám sa vyrušovať ľuďmi, prázdnymi kritikmi, ktorí nemajú čo ponúknuť," zdôraznil Fico.

Podľa primátora Vranova nad Topľou Jána Ragana AP pripravovali niekoľko mesiacov a konzultovali ho s expertnou skupinou od splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antona Marcinčina. "V priebehu prípravy sme vyzývali jednak zamestnávateľov, podnikateľské subjekty, ale aj inštitúcie, samosprávy, inštitúcie neziskového sektora, školstva. AP bol konzultovaný a publikovaný."

Primátor Vranova Nad Topľou Ján Ragan: Akčný plán vlády prezentuje požiadavky celého okresu

Ako zdôraznil, AP netvorila úzka skupina ľudí za zatvorenými dverami. "Je to dokument, ktorý prezentuje požiadavky celého okresu a verím, že bude znamenať rozvoj tohto okresu v priebehu najbližších piatich rokoch," dodal primátor.

Inkubátor má pomôcť firmám v priemyselnom parku vo Vranove nad Topľou

Vláda SR na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní vo Vranove nad Topľou podporila vytvorenie inkubátora a inovačného centra vo vranovskom priemyselnom parku Ferovo. Inkubátor, na ktorý vyčlenila 500.000 eur, má pomôcť firmám, ktoré sa tam rozhodnú investovať.

"Mal by slúžiť menším firmám na vytvorenie pracovných miest a následne, ak sa im bude dariť, môžu budovať svoje objekty v priemyselnom parku," uviedol pre TASR primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

Objekt, v ktorom budú menšie firmy sídliť, postaví podľa jeho slov mesto a financovať ho bude z regionálneho príspevku, ktorý schválila vláda.

"Priemyselný park má ešte stále časť pozemkov, ktoré nie sú vysporiadané. Na vysporiadenie tohto priemyselného parku bude poskytnutých 250.000 eur," uviedol predseda vlády SR Robert Fico.

Podľa primátora by to uľahčilo príchod investorov. S jedným už rokovali a momentálne čaká na poskytnutie štátnej pomoci. V priemyselnom parku by mal vytvoriť sto pracovných miest. "Je to investor z oblasti spracovania kovov za studena. Ide o firmu z Košíc, bližšie informácie nemôžem povedať," dodal primátor.

Podpredseda KDH Pavol Zajac vyzýva verejnosť na kontrolu vládnych sľubov

Či sa Akčný plán rozvoja okresu Vranov nad Topľou, ktorý dnes schválila vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní vo Vranove nad Topľou, stane realitou, alebo ostane iba jedným z nesplnených sľubov, mieni sledovať podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Zajac. Súčasne vyzýva na kontrolu vládnych politikov aj verejnosť, ktorá sa podľa neho napočúvala v tomto regióne už dosť planých sľubov. Vyhlásil to dnes Zajac pred budovou, kde zasadala vláda.

Kriticky sa vyjadril na adresu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) aj niektorých jeho ministrov, ktorí sľubovali Vranovčanom prácu formou štátnych zákaziek či príchodu veľkého investora do priemyselného parku Ferovo.

„Premiér Robert Fico len v nedávnej minulosti tu v okrese Vranov nad Topľou opakovane dal viaceré sľuby. Pripomeniem, že v roku 2012, keď taliansky majiteľ textilnej firmy Slotex nevyplatil 200 šičiek, prišiel po rokovaní vlády v Michalovciach Robert Fico aj s ministrom Jánom Richterom do Vranova nad Topľou a tu neďaleko, pred Sociálnou poisťovňou, prisľúbil šičkám, že vo Vranove sa budú šiť uniformy pre jednotlivé ministerstvá,“ povedal. Dodal, že v apríli 2013 Fico podpísal memorandum s firmou Grandwood o podpore investície, ktorá mala priniesť do Vranova 390 nových pracovných miest. Zajac zdôraznil, že dodnes je vranovský priemyselný park prázdny a sľubovanú prácu nenašli ani šičky.

Podpredseda KDH poukázal aj na to, že v akčnom pláne mu chýbajú systémové opatrenia na podporu zamestnávania. Prioritne totiž dlhodobo udržateľné pracovné miesta vytvárajú podnikatelia a živnostníci. Podľa jeho názoru takéto opatrenia by mali byť nárokovateľné pre všetkých zamestnávateľov a takáto podpora by mohla mať formu odpustenia odvodov a daní pri vytvorení nových pracovných miest. Kriticky sa vyjadril aj k rozhodnutiu vlády, ktorá zastavila prípravu rýchlostnej cesty R9 Lipníky – Humenné – Ubľa, a k nevyhovujúcemu železničnému spojeniu, lebo cesta vlakom z Vranova do Bratislavy trvá takmer osem hodín.

Kresťanským demokratom sa tiež nepáči návrh na vytvorenie a financovanie šiestich nových verejných inštitúcii v okrese. Na čo vláda prispeje sumou 1,63 milióna eur, čo nepovažujú za efektívne riešenie nezamestnanosti v okrese.

Fico na to reagoval slovami, že vláda nemôže nikoho prinútiť k tomu, aby niekde podnikal. „Pokiaľ má firma záujem na území Slovenska podnikať a spĺňa podmienky, my sme pripravení jej poskytnúť stimuly. Ak sa firma rozhodne, že nechce, alebo odíde preč, my jej v tom nevieme žiadnym spôsobom zabrániť,“ povedal premiér. Preto dnes vláda pre priemyselný park Ferovo odsúhlasila 500.000 eur na halu, ktorú postaví mesto a budú v nej môcť podnikať menšie firmy bez počiatočného kapitálu na výstavbu priestorov. Vláda tiež schválila 250.000 eur na dofinancovanie neusporiadaných pozemkov v priemyselnom parku. Akčný plán je podľa jeho vyjadrenia kontrolovateľný a vyzýva na to aj ostatných.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.