• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

8 vecí, ktoré nenápadne poškodzujú našu chrbticu

  • 18:14 30.08.2016
  • Bratislava
8 vecí, ktoré nenápadne poškodzujú našu chrbticu

Za bolesťou chrbta môžu byť vážne diagnózy, aj bežné denné činnosti, ktoré si po čase vyžiadajú svoju daň. Prečítajte si, ktoré nenápadné veci pomaly poškodzujú našu chrbticu.

Ak vás často bolí chrbát, na vine nemusia byť iba vážne ochorenia, ale aj dlhodobé, škodlivé denné návyky. Týchto osem býva najčastejšou príčinou.

Dlhé jazdy autom

Akokoľvek pohodlne sa môžete cítiť za volantom, pravidelné dlhé jazdy vášmu chrbtu neprospievajú. Držanie volantu totiž spôsobuje tuhnutie svalov na ramenách aj hrudi. To sa neskôr prejaví bolesťami chrbtice. Snažte sa teda za volantom sedieť správne, prípadne podporte chrbát vhodným vankúšom.

Počas jazdy si robte prestávky a ak musíte často šoférovať, doprajte si masáž alebo

Sedavé zamestnanie

Dlhé sedenie za pracovným stolom dokáže poriadne ponamáhať a časom aj poškodiť chrbticu. Je vhodné, aby ste podľa možnosti striedali sedenie so státím alebo si robili pravidelné prestávky, počas ktorých si ponaťahujete stuhnuté svalstvo. Za pracovným stolom by ste tiež mali sedieť vzpriamene, s nohami v 90°uhle. Rukami by ste mali pohodlne dosiahnuť na klávesnicu.

Nezabudnite si dlhodobé sedenie kompenzovať dostatočným pohybom a cvičením. Sedavé zamestnanie sa totiž spája aj s rozvinutím srdcových chorôb, obezity alebo aterosklerózy.

Vysoké podpätky

Dámy, ktoré milujú vysoké podpätky, by mali pouvažovať o zmene topánok. Každodenné nosenie podpätkov zaťažuje nielen nohy, ale aj celú chrbticu. Doprajte si väčšinu dní komfortnejšie, nižšie topánky. Elegantných modelov nájdete aj s nižšími podpätkami v súčasnosti dostatok.

Čítajte: Tipy na uvoľnenie bolestí chrbta

Ťažký batoh

Ak na chrbte nosíte váhu väčšiu ako je desatina vašej celkovej hmotnosti, vážne si poškodzujete chrbticu. Ak už musíte niesť ťažké bremeno, zvážte kúpu batohu, ktorý poskytne chrbtici aspoň určitú ochranu a váhu rozloží na obe plecia. Zaťažovať iba jedno rameno, napríklad kabelkou, je to najhoršie, čo môžete svojmu chrbtu spraviť.

Zlý matrac

Väčšina ľudí matrac mení až po niekoľkých rokoch. Po správnosti by sme ho ale mali meniť raz za 5-7 rokov. Ak ho používame príliš dlho, žiaden materiál neposkytne po viacerých rokoch dostatočnú oporu.

Ak sa pravidelne budíte s bolesťou chrbta, najmä v dolnej časti, mal by to byť varovný signál, že je najvyšší čas vymeniť matrac.

Zlá spánková poloha

Každému človeku je počas spánku pohodlne v inej polohe. Ak si ale zvolíte tú nesprávnu, môžete sa ráno zobudiť s poriadne boľavým chrbátom. Keď spíme, nemôžeme ovládať to, v akej polohe ležíme, no môžeme spánok v správnej polohe aspoň začať. Najlepšie na chrbte, s kvalitným vankúšom pod hlavou.

Čítajte: Bolí vás chrbát? Toto sú najlepšie pozície pre spánok, sedenie a pohyb

Pozor aj na polohu vankúša, mal by podopierať hlavu a krk, nie ramená.

Nesprávne prevedené cviky

Čoraz viac ľudí cvičí, čo je pre zdravie i chrbticu rozhodne pozitívnym prínosom. No ak cviky vykonávate nesprávne, môžete vášmu chrbtu iba priťažiť. Pozor by si mali dať najmä ľudia, ktorí cvičia sed-ľah, plank (dosku) alebo dvíhajú ťažké závažia.

Snažte sa necvičiť rýchlo, ale premyslene. Dbajte na správnu formu a nezabudnite cviky obmieňať, aby bolo zaťažené celé telo rovnomerne.

Čítajte: Chronická bolesť chrbta: 7 bylín, ktoré pomôžu

Stres

Dnes je už súčasťou života takmer u všetkých ľudí. Chronická aj akútna forma stresu ale dokáže u ľudí spúšťať bolesti chrbta. Počas stresu naše svaly automaticky stuhnú , čo môže po dlhšom období spôsobovať bolesť.

A ak stres nezvládate prekonávať, napríklad cvičením, meditáciou, jogou alebo rôznymi koníčkami, svaly sa nikdy neuvoľnia úplne. A bolesť bude pretrvávať alebo sa zhoršovať.

Akúkoľvek dlhotrvajúcu bolesť chrbta by ste nemali ignorovať. Vždy vyhľadajte odbornú lekársku pomoc a nechajte si stanoviť presnú diagnózu a liečbu.

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, top10homeremedies.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.