• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

V Taliansku pochovali ďalšie obete zemetrasenia

  • 12:35 31.08.2016
  • Amatrice
V Taliansku pochovali ďalšie obete zemetrasenia

Pod veľkým baldachýnovým prístreškom rozostavili 37 rakiev vrátane dvoch bielych pre deti. S obeťami sa v daždivom počasí lúčili stovky smútiacich.

V odľahlom talianskom horskom mestečku Amatrice pochovali dnes desiatky obetí minulotýždňového zemetrasenia. Pohreb sa konal v druhý deň štátneho smútku presne týždeň po ničivom zemetrasení, ktoré pripravilo život 292 ľudí. Informovali o tom svetové agentúry.

Na popoludňajšom štátnom pohrebe sa zúčastnili tiež prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi, pričom predseda vlády sa ešte predtým stretol s ľuďmi, ktorí zemetrasenie prežili.

Obrad sa na žiadosť pozostalých konal na pôde katolíckeho domova pre seniorov, na okraji centra tohto stredovekého mestečka, ktoré bolo zrovnané so zemou.

Ženy plačú pri pohľade na rodinné fotografie pred smútočnou rozlúčkou s obeťami zemetrasenia v talianskom Amatrice 30. augusta 2016. Štátny pohreb sa koná v deň štátneho smútku, pričom vlajky na všetkých verejných budovách sú spustené na pol žrde. Foto: TASR/AP

Pod veľkým baldachýnovým prístreškom rozostavili 37 rakiev vrátane dvoch bielych pre deti. S obeťami sa v daždivom počasí lúčili stovky smútiacich. Na každej rakve bolo meno, číslo, kvety a krátky text.

Na úvod smútočného obradu prečítali mená mŕtvych. Omšu celebroval biskup Domenico Pompili, ktorý v príhovore kritizoval nedostatočné a chatrné stavebné štandardy v Taliansku. "Zemetrasenie nezabíjalo, ale práca, ktorú vykonal človek," povedal.

Na dnešnom štátnom pohrebe v Amatrice bol aj rumunský premiér Dacian Ciološ. Všetkých 11 rumunských obetí katastrofy si však ich rodiny priali pochovať doma vo vlasti, potvrdilo pre agentúru DPA rumunské veľvyslanectvo v Taliansku.



V Amatrice dnes nepochovali všetkých 242 obetí z Amatrice a susedného Accumoli, mnohí pozostalí si totiž želali súkromný obrad. Mnohé obete boli tiež turisti.

V Taliansku pri príležitosti pohrebu vyhlásili dnešok za druhý deň národného smútku v nadväznosti na minulotýždňové zemetrasenie, ktoré zničilo dediny v strednej časti krajiny.

Pozostalí pri rakvách svojich najbližších pred smútočnou rozlúčkou s obeťami zemetrasenia v talianskom Amatrice 30. augusta 2016. Štátny pohreb sa koná v deň štátneho smútku, pričom vlajky na všetkých verejných budovách sú spustené na pol žrde. Foto: TASR/AP

Úrady pôvodne plánovali usporiadať pohreb v hlavnom meste provincie Rieti, vzdialenom 65 kilometrov. Obyvatelia Amatrice sa však proti tomu búrili, a tak premiér Matteo Renzi pôvodný plán zmenil, aby sa vyhol verejnej blamáži.

Pri stredajšom zemetrasení v horskej oblasti stredotalianskych regiónov Umbria, Lazio a Marche zahynulo podľa posledných údajov 292 ľudí.

V úplne zničenom Amatrice zomrelo 231 ľudí, v Accumoli 11 a 50 v meste Arquato del Tronto a susednej dedinke Pescara del Tronto. Zranenia utrpelo takmer 400 osôb. O domov a strechu nad hlavou prišlo 2500 obyvateľov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ulicami Londýna sa preháňali splašené kone, jeden z nich bol celý od krvi

Video: Ulicami Londýna sa preháňali splašené kone, jeden z nich bol celý od krvi

DNES - 15:47Zahraničné

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní.

Na hokejové MS v Ostrave nasadia stovky policajtov, parkovanie bude obmedzené

Na hokejové MS v Ostrave nasadia stovky policajtov, parkovanie bude obmedzené

DNES - 11:47Zahraničné

Denne budú v meste nasadené stovky policajtov, ktorí budú dozerať na bezpečnosť a plynulosť dopravy.

Amnesty kritizuje Slovensko za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku

Amnesty kritizuje Slovensko za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku

DNES - 10:47Zahraničné

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej výročnej správe za rok 2023 upozorňuje na diskrimináciu Rómov na Slovensku a prípady policajnej brutality voči nim.

Referendum o vstupe do EÚ bolo jediné platné v ére samostatnosti SR

Referendum o vstupe do EÚ bolo jediné platné v ére samostatnosti SR

DNES - 9:34Zahraničné

Slovenská republika sa stala členským štátom Európskej únie (EÚ) 1. mája 2004.

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

DNES - 7:00Zahraničné

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní "ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily" na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong.