• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Mestské školy v Prešove privítajú deti vo vynovených priestoroch

  • 15:27 29.08.2016
  • Prešov
Mestské školy v Prešove privítajú deti vo vynovených priestoroch

Mesto realizovalo projekty v piatich základných a šiestich materských školách.

Deti viacerých prešovských základných (ZŠ) a materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta začnú nový školský rok vo vynovených priestoroch. Niekde s prácami ešte finišujú, no väčšina škôl stihla opravy aj nákupy ešte počas prázdnin.

Mesto realizovalo projekty v piatich základných a šiestich materských školách. "Všetky práce sú nastavené tak, aby končili v auguste alebo počas prvých septembrových týždňov. Dokopy na materské a základné školy pôjde v rámci investícií okolo 440.000 eur," uviedla pre TASR vedúca odboru strategického rozvoja prešovského mestského úradu Magdaléna Artimová.

Na ZŠ bolo doteraz preinvestovaných zhruba 160.000 eur. Išlo o opravy striech, výmenu okien, úpravu fasád. V krátkom čase sa dokončí aj oprava hygienických zariadení na ZŠ Československej armády. "Nové toalety budú stáť 50.000 eur a po dohode ich môže využívať aj verejnosť, ktorá športuje na dvoch vonkajších ihriskách v areáli školy," vysvetlila Artimová.

Ďalšia investícia vo výške cez 150.000 eur sa ešte realizuje. Ide o ZŠ na Májovom námestí, ktorá bola rekonštruovaná v minulých rokoch z eurofondov, no ostali tam v pôvodnom stave dva prenajaté pavilóny. Mesto rozhodlo o ich oprave z vlastných zdrojov. V objektoch sa nachádza technická učebňa a základná umelecká škola. Celý areál školy bude mať do začiatku školského roka aj nové oplotenie.

V MŠ stáli rekonštrukčné práce okolo 110.000 eur, opravovali sa strechy, okná, omietky. Najviac stála oprava strechy v MŠ na Zemplínskej ulici, ktorá vyšla na 30.000 eur.

Artimová doplnila, že v tomto roku museli riešiť aj havarijné stavy v dvoch školách. Išlo o MŠ na Bernolákovej ulici, kde vypadávali sklené tabule kopilitovej steny. Oprava stála 12.500 eur. V ZŠ na ulici Matice slovenskej opravovali strechu na jednom pavilóne.

Prešov získal aj štátnu pomoc na telocvične v celkovej výške 43.000 eur, mesto prispelo sumou 12.770 eur. Najväčšia časť dotácie išla do telocvične ZŠ Šrobárova, kde menia palubovku a zakúpili tiež náradie. Rovnako na dovybavenie telocviční budú použité financie aj pre ZŠ Mirka Nešpora a ZŠ Československej armády, investujú do cvičebného náradia a kúpia audiovizuálnu techniku.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta bude od septembra 12 základných a 20 materských škôl. Je to o jednu ZŠ menej, lebo od nasledujúceho školského roka ZŠ Mukačevská prešla pod zriaďovateľa Deutsch-Slowakische Akademien, a.s. ( DSA ) a bude osobitne zameraná na duálne vzdelávanie podľa nemeckého modelu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.