• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Na Jankovom vŕšku si dnes pripomenuli 72. výročie SNP

  • 19:27 27.08.2016
  • Uhrovec
Na Jankovom vŕšku si dnes pripomenuli 72. výročie SNP

Tento rok podujatie doplnil i pochod pluku nesmrteľných, na ktorom sa zúčastnili priami účastníci protifašistického odboja i pozostalí po bojovníkoch či nasledovníci odkazu s fotografiami bojovníkov.

Na Jankovom vŕšku pri Uhrovci v okrese Bánovce nad Bebravou si dnes pripomenuli 72. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Vzdať úctu obetiam bojov prišli poslanci Národnej rady SR, predstavitelia štátnej, krajskej a miestnej samosprávy, tiež priami účastníci protifašistického odboja a široká verejnosť.

"Tento rok je to už 72 rokov a ako keby sme za tých 72 rokov a hlavne teda súčasná mladá generácia nejakým spôsobom bagatelizovali, čo sa stalo. Ja sa tým ľuďom ani nečudujem, pretože oni to reálne neprežili," uviedol poslanec NR SR a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Myslí si preto, že by sa o tom, čo bolo SNP, čo prinieslo, malo viac hovoriť v školských laviciach i doma. "Pretože v súčasnosti existujú rôzne skupiny ľudí, ktoré nejakým spôsobom bagatelizujú Slovenské národné povstanie, dokonca oslavujú, že Slovenský štát bolo to najlepšie, čo sme mali a podľa mňa by sme mali vysvetľovať, že to tak nebolo," podčiarkol.

Odkaz SNP, ako povedal veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR Ondřej Novosad, platí v súčasnom období aj pre slovenských vojakov. "Pretože odkaz minulých generácií, tých bojovníkov, ktorí nechali svoj život za slobodu slovenského národa, Slovenskej republiky ako takej aj dnes napĺňame," podotkol.

Tento rok podujatie doplnil i pochod pluku nesmrteľných, na ktorom sa zúčastnili priami účastníci protifašistického odboja i pozostalí po bojovníkoch či nasledovníci odkazu s fotografiami bojovníkov. Podľa Jána Holičku, predsedu Oblastného zväzu protifašistických bojovníkov v Trenčíne je odkaz SNP vysoko aktuálny najmä v súčasnej situácii. "Preto sme si zvolili túto formu, aby sme zvýraznili hrdosť na našich predkov, ktorí to dokázali napriek tomu, že bojovali proti veľkej presile a profesionálnym vojakom, bojovali a nevzdali sa, ani keď boli zatlačení do hôr, kde žili vo veľmi krutých podmienkach," zdôraznil.

"Slovenské národné povstanie je po meruôsmych rokoch ďalšia historická veľmi veľká udalosť. Takých udalostí slovenský národ nemal," poznamenal vojak prvej československej povstaleckej armády Pavol Liškarmoniky a Veronika Bodnáriková i Kysucký prameň z Oščadnice. Na 19.30 h je naplánované zapálenie vatry.

Organizátormi podujatia sú Trenčiansky samosprávny kraj, mestá Bánovce nad Bebravou a Partizánske, obec Uhrovec, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trenčíne a Spoločnosť M. Rastislava Štefánika.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.