• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

VIDEO: Taliansko má štátny smútok, zemetrasenie zabilo už 290 ľudí

  • 13:36 27.08.2016
  • Rím
VIDEO: Taliansko má štátny smútok, zemetrasenie zabilo už 290 ľudí

Bilancia mŕtvych tak vzrástla oproti posledným informáciám o štyroch.

Ascoli Piceno 27. augusta (TASR) - Počet obetí stredajšieho zemetrasenia v Taliansku stúpol na 290, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na úrad civilnej ochrany.

Úrad ešte ráno informoval o 284 mŕtvych. Najnovšie obete zaregistrovali v mestečku Amatrice, kde sa tak počet mŕtvych vyšplhal na 230. V obci Arquata del Tronto registrujú 49 obetí, v obci Accumoli 11.

Taliansky prezident Sergio Mattarella navštívil dnes mestečko Amatrice, ktoré má najvyšší počet obetí stredajšieho zemetrasenia. Informovala o tom agentúra AP.


Prezidenta sprevádzal starosta Amatrice Sergio Pirozzi, ktorý mu ukázal rozsah škôd. Mattarella sa stretol aj so záchranármi a poďakoval sa im za úsilie, ktoré vynakladajú pri hľadaní ľudí uväznených pod troskami domov.

Zľava: taliansky prezident Sergio Mattarello, taliansky senátorský prezident Pietro Grasso, talianska prezidentka Dolnej komory Laura Boldriniová a taliansky premiér Matteo Renzi sa zúčastňujú na pohrebe niektorých z obetí zemetrasenia v Ascoli Piceno, 27. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Úrad pre civilnú ochranu potvrdil, že dotrasy po zemetrasení pokračujú do dnes. Zem sa od stredy v strednom Taliansku zachvela viac než 1300-krát. Iba od polnoci v noci nadnes zaznamenali úrady 92 záchvevov pôdy, ktoré však nespôsobili väčšie škody.

Vlajky sú stiahnuté na pol žrde

V Talianskom meste Ascoli Piceno začali dnes pochovávať niekoľko desiatok obetí stredajšieho zemetrasenia. Tento štátny pohreb sa koná v deň štátneho smútku, pričom vlajky na všetkých verejných budovách sú spustené na pol žrde. Informovali o tom svetové agentúry.

Posledná rozlúčka s 35 obeťami z mestečka Arquata del Tronto a susednej dediny Pescara del Tronto sa uskutočnila v komunitnej telocvični v meste Ascoli Piceno v regióne Marche. Omšu celebroval biskup Giovanni D'Ercole. Na pohrebe sa zúčastnili tiež prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi, ktorí si dopoludnia prezreli úplne zničené mestečko Amatrice.


Biskup Giovanni D'Ercole sa prihovoril smútiacim pozostalým a povzbudil ich do nového začiatku a budovania nových domovov a komunít. "Spoločne nanovo postavíme naše domy a kostol. Spoločne, cez to všetko, obnovíme život v našich komunitách, začneme od našich zvykov a tradícii, z trosiek. Spoločne."

Prezident Mattarella navštívil dopoludnia záchranárov a preživších v Amatrice a druhom zdevastovanom mestečku Accumoli. Po pohrebe sa stretne so zranenými a preživšími hospitalizovanými v nemocnici v meste Ascoli Piceno.

V dnešný deň štátneho smútku sú podľa nariadenia vlády vlajky na všetkých verejných budovách spustené na pol žrde. Štátna televízia a rozhlas RAI nevysielajú dnes na znak solidarity reklamy.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

DNES - 19:05Zahraničné

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

DNES - 17:42Zahraničné

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

DNES - 17:12Zahraničné

Francúzska polícia nenašla žiadne výbušniny u zadržaného muža, ktorý sa v piatok na iránskom konzuláte v Paríži vyhrážal, že sa pomocou nich odpáli.

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

DNES - 16:44Zahraničné

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

DNES - 15:24Zahraničné

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami.