• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Košickí poslanci schválili Program podpory v digitálnej ekonomike

  • 17:54 26.08.2016
  • Košice
Košickí poslanci schválili Program podpory v digitálnej ekonomike

Plán stanovuje viaceré ciele, ktoré chce kraj v tomto smere dosiahnuť.

Poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na svojom ostatnom rokovaní schválili Program podpory rozvoja ľudských zdrojov v digitálnej ekonomike. Ide o dokument partnerstva odboru regionálneho rozvoja územného plánovania a životného prostredia a odboru školstva Úradu KSK. Plán stanovuje viaceré ciele, ktoré chce kraj v tomto smere dosiahnuť.

Materiál, ktorý poslanci schválili, analyzuje aktuálnu situáciu v sektore digitálnej ekonomiky a spracovateľského priemyslu a identifikuje kľúčové témy a aktivity, ktorým sa má KSK do roku 2020 systematicky venovať a rozvíjať. Ide o oblasti rozvoja vzdelávania prostredníctvom národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie, spolupráce s digitálnym a spracovateľským priemyslom, v komunikácii s rodičmi a verejnosťou.

"Košice sa momentálne stávajú nie typickým priemyselným mestom súvisiacim s U.S.Steelom, ale stáva sa mestom digitálnej ekonomiky. Keď sme spolu nastúpili pred necelými dvanástimi rokmi na Košický samosprávny kraj, tak sme vytvorili určitú spoločnosť, ktorá sa zaoberala rozvojom IT technológií a IT sektora v rámci Košíc a Košického kraja. Dnes v Košiciach v tomto sektore pracuje 10.000 ľudí," uviedol pre TASR podpredseda Košického samosprávneho kraja Emil Ďurovčík.

"Chceme i naďalej podporovať tento sektor a chceme, aby sa Košice stali v rámci Slovenska hlavným mestom IT sektora," dodal Ďurovčík.

Košický kraj s mestom Košice majú podľa jeho slov dobrú možnosť prilákať ďalšie produktívne zahraničné investície do zakladania a rozširovania Centier podnikových služieb - Business Service Center (BSC) a rozvíjať domácu robotickú a priemyselne informatickú základňu. Nová koncepcia podpory týchto centier služieb na Slovensku očakáva podľa predloženého materiálu do roku 2020 vznik 20.000 kvalifikovaných pracovných príležitostí.

"Podľa nášho odborného odhadu z očakávaných 20.000 miest pre SR reálne 4000 pracovných príležitostí môže vzniknúť naším pričinením a dobrou spoluprácou školstva a digitálneho priemyslu v samotnom KSK," uvádza sa v materiáli, ktorý tiež informuje, že v roku 2015 boli mzdové náklady členov (BSC) v Slovenskej republike 511.000.000 eur.

"Daň z príjmu spolu so sociálnymi odvodmi predstavovala príjem pre štátny rozpočet vo výške 325.000.000 eur. V Košickom samosprávnom kraji toto číslo odhadujeme na úrovni 140.000.000 eur. Naopak, ak by týchto 6000 nových pracovných miest, ktoré vznikli v tomto sektore od roku 2006 v KSK nevzniklo a spadali do kategórie nezamestnaní, tak by to verejné financie stálo 25.500.000 eur ročne," konštatuje sa v materiáli.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

DNES - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.