• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

10 najhorších áut podľa Jeremyho Clarksona

  • 19:46 26.08.2016
  • Bratislava
10 najhorších áut podľa Jeremyho Clarksona

Známy novinár a bývalý moderátor motoristickej relácie Top Gear hodnotil modely áut z rokov 2015 a 2016. Servítku pred ústa si nedával.

Britský novinár Jeremy Clarkson je známy najmä vďaka motoristickej relácii Top Gear, v ktorej však už v súčasnosti nemoderuje pre konflikty s producentmi. Naďalej však píše pre The Sunday Times, v ktorom vymenoval 10 najhorších áut z roku 2015 a 2016, ktoré testoval.

"Naozaj pohŕdam nudnými autami. Spôsobuje mi to bolesť v srdci, keď som v aute, ktoré ide a točí a nerobí nič iné. Autá môžu a mali by byť oveľa viac než len dopravné prostriedky,“ hovorí Clarkson.

Tu je 10 áut, ktoré podľa neho ničím nevynikajú a sú len nástrojmi bez osobnosti, charakteru či duše:

Opel Astra 1,6 Turbo

Bolo červené a preplňované a je fajn pre niekoho, kto potrebuje štyri kolesá a miesto na sedenie. Nemám nič iné, čo by som o tom povedal.

Infintii Q30 2.2d

2,2-litrový dieslový motor Q30 dokáže dostať auto do pohybu a nie je príliš “smädné”, takže je to v poriadku. No znie ako motorový čln v zime. Je tak hlučný, že musí byť vybavený technológiou potlačenia hluku. Motor v skutočnosti mení naftu na zvuk. Pretože ju rozhodne nemení na výkon. Zakaždým, keď som chcel predbehnúť karavan, som sa musel znova zaradiť, pretože nemalo dostatočný výkon.

Škoda Superb Combi 2,0 TDI

Chcel som najprv vysvetliť, že Škoda Superb je lacný spôsob, ako si kúpiť Volkswagen Passat. Ale pravdou je, že vás nebude zaujímať ani Passat. Išiel som 320 km na M1 o druhej ráno a bol tam celý rad vozidiel, ako je Superb. A všetky trpeli rovnakým problémom - všetky boli priemerné. Škoda má dušu asi ako mraznička. Je to ten typ auta, ktorý sa kupuje na metre. "Dobrý deň, chcel by som 4,5 metra auta, prosím." "Jasné, ukážeme vám Superb." Keď s ním jazdíte, nepoviete si ani fuj ani wow a to nie je dobré.

Zenos E10 S

Nemá žiadne dvere, žiadne okná, slnečné clony, žiadne rádio, koberce a akýkoľvek druh strechy. Videl som lepšie vybavené ceruzky. Je sakramentsky rýchle. Na ceste bol jeho hluk zábavný asi minútu a potom to už nie je žiadna sranda. Riadenie je únavné, pretože nemá posilovač. A potom sa dostávame k tomu, čo by mohlo byť celkom dobre opísané ako hovno v bazéne - brzdy. Predné brzdy majú tendenciu blokovať kolesá. ABS by to vyriešilo, ale pointa Zenos je, že dostanete auto bez elektronických pomôcok. Táto filozofia sa mi páči, keď na pohovke sledujem závod v televízii. No nie, keď mierim do stromu v oblaku dymu z vlastných pneumatík.

Renault Kadjar 1,6 dCi 130

Kadjar je meno, ktoré vymyslela agentúra, keď už žiadne iné mená neboli. Nikto nebude snívať o dni, kedy bude vlastniť Kadjar. Nebude vo filme Rýchlo a zbesilo ani v hre Forza. Nebude na plagáte malého chlapca. Neponúka nič viac ako pohovka na kolesách od Google. Oboje sú nástroje bez duše, len jeden je omnoho lacnejší.

BMW X1 xDrive25d

Dvojlitrový diesel, ktorý som testoval, nebol vôbec rýchly. Vlastne sa z miesta odlepoval rovnako nadšene ako ráno návrhár z postele. Keď zoberiem všetko v úvahu, nie je to zlé auto. Keby to bola Kia alebo nejaká divná čínska značka, povedal by som si, že je celkom fajn. No keďže je vzadu napísané BMW a viete, aké dokážu byť dobré, očakávate niečo lepšie.

Seat Leon X-Perience 2,0 TDI

Auto, ktoré mi poslali na recenziu, malo síce pekné spätné zrkadlá, ale inak to bolo najväčšie plytvanie kovu, skla a plastu od doby, keď Microsoft predstavil ich telefón Kin. Akýkoľvek pokus o pohyb v nízkej rýchlosti na dvojke bude znamenať, že sa auto bude otriasať tak, že si na vás budú ľudia ukazovať, budú sa smiať a vy sa budete cítiť hlúpo.

Nissan GT-R Track Edition

Jimmy Carr bol na vedľajšom sedadle a po menej ako pol míle sa ma pýtal, či je navigácia naprogramovaná iba na to, aby vás odviezla k najbližšiemu chiropraktikovi. Dvakrát za hodinu som mal takmer nehodu pre neočakávanú zmenu smeru. Prejdite s ním po veku kanála a budete mať pocit, akoby ste spadli s lietadlom. Štandardné GT-R je päťhviezdičkové auto. No táto ohavnosť si nezaslúži ani jednu.

Volkswagen Scirocco 2,0 TDI

Nevyzerá, ako by mal a od chvíle, kedy naštartujete, vydáva všetky zlé zvuky. Tiež sa ťažko vyhnete tomu, že riadite auto založené na Golfe VI, nie na súčasnom a lepšom Golfe VII. A tiež veľakrát “zdochýna”. Tento diesel potrebuje poriadnu nálož otáčok, než vôbec začnete uvažovať o tom, že by ste sa rozbehli. Ako celok mi iba celý týždeň pripomínal, ako veľmi by som chcel Golf GTI.

Hyundai i800

Radšej by som natrel chrbát Jamesovi Mayovi, ako znova išiel s Hyundai i800. Je otrasné. Hyundai vie, ako robiť slušné autá, ale u tohto sa rozhodli, že urobia pomalé, škaredé a odporné. Lebo asi zistili, že nemá zmysel sa snažiť, keď ho budú kupovať iba africkí taxikári a rodiny s priveľa deťmi. Už nikdy v žiadnom nepôjdem.

Zdroj: Info.sk, TM, driving.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.