• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Takto vplýva pleseň na naše zdravie

  • 19:24 25.08.2016
  • Bratislava
Takto vplýva pleseň na naše zdravie

Prečítajte si, prečo by ste výskyt plesní vo vašom domove rozhodne nemali podceniť.

Pleseň je pre ľudí nebezpečná kvôli mykotoxínom, ktoré spôsobujú zdravotné problémy. Ak sa jej pôsobeniu dlhodobo vystavujete, bude mať veľmi negatívny vplyv na vaše zdravie, pokožku, dýchacie cesty a tráviaci systém. Prečítajte si, čo konkrétne pleseň spôsobuje.

Astma

Najčastejšie spomínaný problém v súvislosti s plesňou je práve astma a alergie. Alergici a astmatici by sa mali vyhýbať pôsobeniu plesní, pretože vážne zhoršujú ich respiračné problémy. Platí to najmä u detí, kde vystavovanie plesniam zvyšuje riziko rozvinutia astmy až o 80% a tiež spôsobuje bronchitídu.

Bolesti hlavy a migrény

Keď trávite viac času v domácnosti, kde sa nachádza pleseň, môžu sa u vás rozvinúť bolesti hlavy až migrény. Príčinou sú toxíny a bolesť hlavy je v podstate alergickou reakciou tela. Spolu s týmito problémami sa môžete cítiť neustále vyčerpane a dokonca vás môžu bez príčiny bolieť svaly a kĺby.

Oslabenie imunity

Ak je vás domov silne napadnutý plesňou, môže produkovať organické zlúčeniny, ktoré majú nepriaznivý vplyv na imunitný systém. Zvlášť pozor by ste si mali dávať, ak sa v dome nachádzajú malé deti alebo starší ľudia. Pri vystavení plesniam alebo antigénom môže imunitný systém reagovať abnormálne a vytvoriť chronické zdravotné problémy.

Vyrážky

Nemusíte sa plesní dotýkať, aby sa mykotoxíny dostali do pokožky. Tie sa totiž nachádzajú aj voľne vo vzduchu v miestnosti, kde je pleseň. Z plesní sa môže pokožka začervenať, svrbieť a dokonca sa na nej môžu vytvoriť pľuzgiere. V niektorých prípadoch spôsobí zažltnutie pokožky.

Čítajte: Pleseň v domácnosti: Postup, ako sa jej účinne zbavíte

Pokiaľ budete vystavení pôsobeniu plesní, kožné problémy budú pretrvávať.

Problémy so zrakom

Keďže mykotoxíny putujú vzduchom, nie je pre ne zložité sa dostať aj do očí. A tam spôsobia podobné problémy, ako na pokožke – svrbenie, pálenie a začervenanie.

Problémy s krvným obehom

Dlhodobé vystavovanie organizmu plesniam a vlhkosti má za následok problémy so správnou cirkuláciou krvi v tele. Mykotoxíny, ktoré sa nachádzajú v ovzduší vďaka plesni, sa postupne vstrebávajú do pokožky a časom preniknú až do krvi.

Tam spôsobujú zrážanie krvi, v extrémnych prípadoch až interné krvácanie a poškodenie srdca. To, že niečo nie je v poriadku, spoznáte podľa nepravidelného tepu a nízkeho krvného tlaku.

Nespavosť a depresie

Ľudia, ktorí majú problémy s dýchaním počas spánku, napríklad obštrukčné spánkové apnoe, môžu byť zvlášť citliví na pôsobenie plesní. Keď vdychujete toxíny z plesní, má to za následok podráždenie a zapálenie dýchacích ciest. A práve tieto komplikácie prispievajú k zhoršeniu spánkového apnoe a celkovej horšej kvalite spánku. Pleseň výrazne ovplyvňuje aj spánok u detí.

Bývanie v domácnosti, ktorú napadla pleseň, sa spája aj s vyšším výskytom depresií. A tie majú zase nenápadný vplyv na vznik astmy.

Bojujete s plesňou aj vo vašej domácnosti? Ako sa jej zbavujete?

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, top10homeremedies.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.