• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

VIDEO: Roma Spirit 2016 bude oceňovať. Novinkou je kategória Kultúra

  • 19:47 24.08.2016
  • Bratislava
VIDEO: Roma Spirit 2016 bude oceňovať. Novinkou je kategória Kultúra

Ôsmy ročník Roma Spirit 2016 vyvrcholí vyhlásením laureátov ocenenia na galavečere 27. novembra.

Ocenenie Roma Spirit, ktoré zviditeľňuje výnimočné osobnosti prispievajúce k zlepšeniu postavenia rómskej komunity v spoločnosti, opäť udelia Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Rozhlas a televízia Slovenska a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ôsmy ročník Roma Spirit 2016 vyvrcholí vyhlásením laureátov ocenenia na galavečere 27. novembra.

Cieľom Roma Spirit je verejné ocenenie a prezentácia aktivít, ktoré podporujú integráciu Rómov a prinášajú efektívne a fungujúce riešenia problémov rómskej komunity. "Ocenenie vnímam ako spoluprácu medzi Rómami a Nerómami. Je veľmi dôležité, aby sme zviditeľňovali pozitívne príklady, vďaka ktorým spoznávame príbehy a osudy ľudí, kde na prvom mieste je človek, bez rozdielu farby pleti alebo etnicity," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Do 13. októbra môžu záujemcovia nominovať osobnosti, organizácie, firmy, obce a iné subjekty, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení kvality života a postavenia rómskej komunity v našej spoločnosti. Príklady dobrej praxe budú ocenené v kategóriách Mimovládna organizácia, Spoločnosť a zamestnávateľ, Obec a mesto, Osobnosť, Médiá a špeciálne ocenenie Čin roka, ktoré sa udeľuje napríklad za záchranu života alebo za výrazný krok k zlepšeniu kvality života jednotlivca či komunity.

"Pri neziskových organizáciách môžeme oceniť aj to, že niekto doučuje každý víkend rómske deti. Pri mestách a obciach zas sledujeme, či skutočne využívajú všetky dostupné nástroje, aby pomáhali ničiť rozdiely medzi majoritnou a minoritnou spoločnosťou," povedala riaditeľka ACEC Magdaléna Rothová.

Roma Spirit 2016 prináša aj novú kategóriu Kultúra. Ocenený môže byť jednotlivec alebo organizácia za celoživotnú aktívnu snahu alebo aktivity, ktoré prispievajú k pozitívnej prezentácii, zachovaniu alebo rozvoju rómskej kultúry a identity. "Kultúra je fenomén, neutíchajúci zdroj inšpirácie a porozumenia. Veríme, že táto kategória predstaví významné osobnosti a počiny, ktoré vo výraznej miere prispievajú k búraniu stereotypov a predsudkov voči Rómom," dodala Rothová.

Projekt Roma Spirit vyzdvihla tento rok aj Európska komisia v hodnotiacej analýze národných stratégií pre integráciu Rómov v členských krajinách EÚ. ACEC tento rok prvýkrát uskutočňuje toto podujatie aj na európskej úrovni a bude sa konať 10. októbra. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.