• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Rezort práce chce zvýšiť motiváciu ľudí pracovať

  • 15:24 24.08.2016
  • Trebišov
Rezort práce chce zvýšiť motiváciu ľudí pracovať

K riešeniu problémov v súvislosti s nezamestnanosťou je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera v trebišovskom okrese potrebné pristupovať individuálne.

K riešeniu problémov v súvislosti s nezamestnanosťou je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) v trebišovskom okrese potrebné pristupovať individuálne. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády v Trebišove.

"Je veľký rozdiel medzi sociálno – ekonomickou úrovňou severu a juhu tohto okresu. Preto je nevyhnutný aj individuálny prístup. Dal som pokyn, aby sa hneď po rokovaní vlády uskutočnili na jednotlivých pracoviskách stretnutia so starostami, podnikateľmi, aby podrobne hovorili o realizácii úloh, časových obdobiach, financovaní, podmienkach, jednoducho premeniť to na drobné," uviedol Richter na margo prijatého akčného plánu rozvoja okresu.

V okrese Sobrance je podľa jeho slov problém s vysokým počtom nezamestnaných bez vzdelania. "Skoro 4000 uchádzačov o zamestnanie je so základným a mnohokrát bez ukončeného základného vzdelania. Prináša to potrebu individuálnych riešení možno aj s vyšším finančným nárokom," spresnil Richter.

Rozdiel medzi celkovou nezamestnanosťou a disponibilnými nezamestnanými je v regióne Trebišova podľa jeho slov päť percent. Priemerná miera evidovanej nezamestnanosti v okrese je na úrovni okolo 17 percent.


Jedným z problémov, s ktorým sa úrady práce stretávajú je práceneschopnosť, ktorá sa podľa Richtera často zneužíva. "Keď je potrebné nastúpiť niekde na nejakú aktiváciu, alebo práce sa zrazu zdraví stavajú chorými a doložia potvrdenie, na základe ktorého nemôže úrad práce konať," skonštatoval šéf rezortu práce s tým, že je potrebné pristúpiť k realizácii programového vyhlásenia vlády, ktoré sa týka aj lekárskej posudkovej služby a dosiahnuť väčší stupeň kontroly.

Hlavným cieľom, k čomu podľa Richtera smerujú aj opatrenia prijaté v akčnom pláne, je motivácia pracovať. „Chceme vytvoriť podmienky a predpoklady k tomu, aby viacpočetná rodina kde rodičia doteraz nepracujú mali motiváciu pracovať. Pokiaľ sa zamestná čo len jeden, prídu automaticky o viaceré sociálne dávky, ktoré sa týkajú podpory pri škole, predškolskej príprave detí a tak ďalej. Je potrebné vytvoriť mechanizmus, aby bolo motivačné pracovať aj pre jedného z rodičov," vysvetlil minister práce.

"Sme v regióne kde, takisto nám hlásia pri vyššej miere nezamestnanosti zamestnávatelia, že nemajú pracovnú silu, to je veľká dilema. Hovoríme, že je nezamestnaných veľa, na druhej strane zamestnávatelia hovoria, že nemajú koho zamestnávať, čo len potvrdzuje, že máme problém v štruktúre nezamestnaných," dodal premiér Robert Fico.

Vláda na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní schválila regionálny príspevok pre okres Trebišov do roku 2020 vo výške 5.815.000 eur. Odobrila tiež vznik minimálne šiestich sociálnych podnikov v Trebišove, Kráľovskom Chlmci, Veľkom Horeši, Veľatoch, Vojčiciach a Kuzmiciach, na ktoré vyčlenila 1.850.000 eur. Podporila tiež vybudovanie minimálne troch centier pri Spojenej škole v Sečovciach, Strednej odbornej škole v Kráľovskom Chlmci a Strednej odbornej škole v Pribeníku.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.