• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

V prvom polroku 2016 využilo IOM cez 3000 cudzincov

  • 20:17 23.08.2016
  • Bratislava
V prvom polroku 2016 využilo IOM cez 3000 cudzincov

Medzinárodná organizácia pre migráciu takisto asistovala pri presídľovaní utečencov, ktorí na Slovensku získavajú polročné dočasné útočisko.

Za prvých šesť mesiacov roka 2016 využilo poradenské služby i asistenciu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v SR viac ako 3000 ľudí. Informácie zverejnila organizácia dnes na svojom webe.

Poradenstvo Migračného informačného centra (MIC) IOM v SR využilo 1477 klientov. "Celkovo MIC poskytlo klientom 2072 konzultácií, z toho 303 osobne, 794 mailom a 975 telefonicky," uviedla organizácia. Informácie priamo na stránke MIC si vyhľadalo 108.508 návštevníkov.

Takmer 2000 ľudí využilo vzdelávacie možnosti MIC, ktoré pomáhajú lepšie sa integrovať do majoritnej spoločnosti. "O kurzy slovenského jazyka malo záujem 1752 osôb a kurzy orientácie navštevovalo 158 účastníkov," informoval web IOM.

Pripomenul tiež, že v priebehu desiatich rokov, čo MIC IOM na Slovensku pôsobí, poskytlo poradenstvo a pomoc vyše 16.000 cudzincom.

V ďalšej z prioritných oblastí činnosti IOM v SR, asistencii pri dobrovoľných návratoch migrantov, ktorí nemôžu alebo nechcú ostať na Slovensku, pomohla organizácia od januára do júna tohto roku 72 cudzincom. "Najviac migrantov sa vrátilo do Iraku, Alžírska a na Ukrajinu," spresňuje organizácia na svojej stránke. Počet migrantov, ktorým IOM poskytla služby pri dobrovoľnom návrate do krajiny pôvodu od roku 2004, stúpol na 1330.

Súčasťou programu asistovaných dobrovoľných návratov a reintegrácií IOM (AVRR) je aj pomoc, ktorú IOM poskytuje migrantom po návrate domov. V prvom polroku 2016 IOM poskytla reintegračnú pomoc v hodnote 5953 eur piatim jednotlivcom alebo celým rodinám, ktorí sa vrátili do Ruska, Iránu, Indie, na Ukrajinu a Filipíny. Využili ju najmä na založenie menších podnikateľských aktivít, ktoré pre nich a ich rodiny generujú dôležitý príjem na živobytie, na zabezpečenie základných životných potrieb, bývania či na vzdelanie a zvýšenie kvalifikácie.

Medzinárodná organizácia pre migráciu takisto asistovala pri presídľovaní utečencov, ktorí na Slovensku získavajú polročné dočasné útočisko a v Núdzovom tranzitnom centre v Humennom absolvujú prípravu na život v krajine, ktorá im ponúkne trvalý domov. V prvom polroku 2016 IOM asistovala pri presídlení 148 ľudí z utečeneckých táborov v Eritrei, Jemene a Libanone. Zároveň prepravila z tábora v Humennom do USA ako krajiny trvalého presídlenia 105 utečencov, ktorí prišli do tranzitného centra v rokoch 2015 a 2016.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

DNES - 11:21Domáce

Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám.

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

DNES - 10:45Domáce

Beňu zadržali v africkej Konžskej demokratickej republike.

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

DNES - 9:37Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu.

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

DNES - 9:06Domáce

Premávka v hlavnom meste sa spomaľuje.

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.