• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Prvá plaváreň v Petržalke je otvorená, zatiaľ ju testujú dobrovoľníci

  • 19:50 23.08.2016
  • Bratislava
Prvá plaváreň v Petržalke je otvorená, zatiaľ ju testujú dobrovoľníci

Základný kameň petržalskej plavárne položili začiatkom júla 2014.

V bratislavskej Petržalke, medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou, dnes otvorili prvú verejnú krytú plaváreň. Jej oficiálne otvorenie pre verejnosť je však naplánované až na 5. septembra, dovtedy bude plaváreň fungovať v skúšobnom režime. Počas troch dní ju otestuje 300 dobrovoľníkov vyžrebovaných zo zhruba tisícky prihlásených záujemcov. Tí by mali vyskúšať všetky služby ponúkané plavárňou a v rámci krátkeho dotazníka poskytnúť samospráve spätnú väzbu, čo bude treba do oficiálneho otvorenia plavárne opraviť, doladiť či doplniť.

Krstným otcom plavárne sa stal slovenský vodnoslalomár a strieborný olympionik v C1 z tohtoročnej letnej olympiády v brazílskom Rio de Janeiro Matej Beňuš. Ten novej verejnej plavárni zaželať predovšetkým čo najmenej utopených návštevníkov.

VIDEO: Krstným otcom novej plavárne je olympionik Matej Beňuš


Plavárni sa teší aj petržalský starosta Vladimír Bajan, ktorý ju označil za ďalšiu zmenu kvality života v Petržalke. "Som veľmi rád, že dielo sa podarilo," povedal starosta. Podotkol pritom, že samospráva verila, že sa plaváreň podarí otvoriť aj o čosi skôr, nechceli však "pustiť stavbu, ktorá nebude mať vychytané detaily, čo sa týka stavebných nedorobkov alebo nejakých technologických problémov." Zároveň verí, že sa časom na území mestskej časti podarí zrealizovať ďalšie projekty na športové vyžitie. "Finančná kondícia mestskej časti je veľmi dobrá," dodal Bajan.

Nová plaváreň má 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový a detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá aj možnosť malého občerstvenia. Denná kapacita plavárne je okolo 600 návštevníkov, ročné náklady na prevádzku plavárne sa odhadujú približne na 600.000 eur. Plaváreň bude otvorená v pracovné dni od 6.00 do 22.00 h a počas víkendov od 8.00 do 20.00 h.

VIDEO: Petržalčania majú novú plaváreň


Základný kameň petržalskej plavárne položili začiatkom júla 2014. Podľa vtedajších plánov ju mali kolaudovať minulý rok v apríli, projekt však zbrzdili nečakané veci v zemi. V plánoch nebola zakreslená stará kanalizácia, ktorú museli odstrániť, a prekládka vodovodu bola tiež umiestnená na inej trase, ako to vyznačili bratislavské vodárne. Práce na plavárni boli dokončené vlani v decembri a skolaudovali ju začiatkom augusta tohto roka.

Náklady na plaváreň predstavujú 4,2 milióna eur. Vynútené zmeny projektu, doplnenia a požiadavky technickej inšpekcie či značné vybúravanie starej nezakreslenej kanalizácie a iné mali náklady na plaváreň zvýšiť asi o 300.000 eur. Náklady nad pôvodný rozpočet si samospráva uplatní u tretích strán. Ani nečakané problémy tak nebudú pre Petržalku znamenať financie navyše. Projekt financovala mestská časť hlavne prostredníctvom úveru, sumou pol milióna eur jej prispel Bratislavský samosprávny kraj.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

DNES - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

DNES - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

DNES - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

DNES - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.