• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Komora exekútorov varuje: ľudí opäť zneužíva falošný exekútor

  • 18:04 23.08.2016
  • Bratislava
Komora exekútorov varuje: ľudí opäť zneužíva falošný exekútor

Na Slovensku sa vyskytlo niekoľko takýchto pokusov, v Českej republike však až približne 20.000.

Dôveru, neznalosť i strach ľudí opäť zneužíva falošný exekútor. Predstavuje sa ako Robert Bujko a na občanov sa obracia listom so žiadosťou o zaplatenie neexistujúceho dlhu voči už zaniknutej spoločnosti. TASR o tom informovala Slovenská komora exekútorov (SKE).

Hovorkyňa SKE Svetlana Kolesárová v tejto súvislosti zdôraznila, že postup súdneho exekútora je prísne regulovaný a má presné pravidlá. "Občanovi musí byť úradne doručené písomné upovedomenie o začatí exekúcie. Ak aj súdny exekútor neskôr komunikuje prostredníctvom elektronickej pošty, jej pravosť si môže občan overiť priamo na stránke Slovenskej komory exekútorov www.ske.sk, v sekcii Zoznam exekútorov, kde nájdu i číslo depozitného účtu exekútora," upozornila Kolesárová. Dodala, že v prípade akýchkoľvek pochybností by mal občan kontaktovať príslušný exekútorský úrad alebo priamo kanceláriu SKE.

Overiť si, či je voči nim vedená exekúcia, môžu občania od 1. júla aj prostredníctvom Centrálneho registra exekúcií na webovej stránke www.cre.sk. "Po zaregistrovaní sa a zaplatení poplatku, predstavujúceho dve eurá za jednu lustráciu, môže občan vyhľadávať podľa priezviska, dátumu narodenia, obce, IČO, názvu spoločnosti alebo spisovej značky súdu. V databáze nájde údaje o súde, ktorý udelil poverenie na vykonanie exekúcie, meno príslušného exekútora, príslušné dátumy k exekúcii i označenie vymáhaného nároku," vysvetlila hovorkyňa SKE.

Komora už v minulosti opakovane upozorňovala občanov na podvody falošných exekútorov. Stali sa prípady, keď občania alebo organizácie, dokonca aj banky, dostali exekučný príkaz na zaplatenie falošnej exekúcie. "Postup falošných exekútorov bol dvojaký, buď písomnosti zasielali pod vymysleným menom, alebo uvádzali meno skutočného exekútora, no účet bol vedený na inú osobu," uviedla Kolesárová.

Poukázala aj na to, že sa vyskytli i pokusy hackerov, ktorí falošným exekučným príkazom požadovali úhradu malej sumy a cez elektronický príkaz na úhradu sa vedeli dostať na účet platiaceho. Na Slovensku sa vyskytlo niekoľko takýchto pokusov, v Českej republike však až približne 20.000.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.