• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Stravné lístky pomáhajú živnostníkom znižovať ich finančné záväzky voči štátu

  • 12:47 23.08.2016
  • BRATISLAVA
Stravné lístky pomáhajú živnostníkom  znižovať ich finančné záväzky voči štátu

Pre štát je dôležité, aby boli ľudia pracovne aktívni a sami vyhľadávali príležitosti na prácu. Na druhej stráne, ak sa rozhodnú podnikať ako živnostníci, hádže im polená pod nohy.

Kvôli vysokému odvodovému zaťaženiu a plateniu daní pracuje bežný živnostník často viac ako pol roka len na pokrytie záväzkov voči štátu. Tie si však môže aspoň čiastočne znížiť, napríklad využívaním stravných lístkov.

Stravné lístky sa z hľadiska zákona nepovažujú za platobný prostriedok, a preto ich oslobodzuje od dane z pridanej hodnoty. Navyše, ak si ich zakúpite, náklady si môžete odpočítať z daní. Peňažná hodnota pre živnostníka sa prakticky zachová rovnaká, ako by mal namiesto stravného lístku v rukách peniaze.

Každý deň si môžete dať do nákladov sumu vo výške 4,20 EUR

Každý živnostník má podľa Zákonu o dani z príjmov a Opatrenia MPSVaR SR o sumách stravného možnosť využiť stravné vo výške 4,20 EUR na deň a zároveň si ho uplatniť ako daňový náklad. Tým si zníži aj základ dane, a teda v konečnom dôsledku štátu zaplatí menej. Za celý rok, ktorý má približne 250 pracovných dní, si takto môžete vytvoriť náklady až do výšky 1 050 EUR, a tie vás nebudú stáť prakticky ani euro. Pozor však na podmienku, že ako daňový náklad nie je uznávaný spätný nákup stravných lístkov. Preto si ich vždy kupujte vopred, aby ste sa o túto možnosť neukrátili. Napríklad si objednajte stravné lístky naraz na celý štvrťrok či dokonca polrok. Ako daňový náklad je navyše uznávaný aj poplatok za poskytnutie stravných lístkov, a to v 100% hodnote.

Menej dokladov v účtovníctve

Stravné lístky okrem ekonomickej stránky uľahčujú živnostníkovi podnikanie aj po stránke administratívnej. Ak by sa rozhodol uplatňovať do nákladov stravné bez poukážok, ale dokladoval by to len pokladničnými bločkami, za rok by len takto mal o 250 dokladov navyše. A tie je nutné spracovať. Pamätať je potrebné aj na to, že takto by mohlo na pokladničných blokoch figurovať len jedlo, inak by boli doklady pri prípadnej finančnej kontrole z nákladov vyhodené.

Ak stále nevyužívate výhody, ktoré vám ako živnostníkovi ponúkajú stravné lístky, začnite ich využívať čo najskôr.

Zdroj: Info.sk/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.