• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Upchaté cievy – prezradí ich týchto 8 príznakov

  • 13:14 08.08.2016
  • Bratislava
Upchaté cievy – prezradí ich týchto 8 príznakov

Hĺbková žilová trombóza môže ohroziť každého človeka. Viete, akými príznakmi sa prejavuje a čo ju spôsobuje?

Ako vzniká?

K jej vzniku prispieva veľa faktorov. Medzi tie najbežnejšie patrí fajčenie, obezita, tehotenstvo, srdcové alebo pľúcne choroby, hormonálna terapia a zápalové ochorenia (napríklad artritída).

Dôležitým faktorom je tiež nedostatok pohybu a genetika.

Čítajte: Infarkt u žien má iné príznaky ako u mužov

Prečo je nebezpečná?

Keď sa v žile vytvorí zrazenina, zvyčajne si po istej (individuálnej) dobe nájde cestu do pľúc. Ak začne blokovať prietok krvi v pľúcach, vznikne pľúcna embólia a to je už stav, ktorý vážne ohrozuje ľudský život.

Dá sa rozpoznať?

Trombóza prebieha skryto v našich žilách, kam si nedovidíme. Pokiaľ ale na sebe pozorujete viac nasledujúcich príznakov, mali by ste spozornieť a dať si žily (najmä na nohách) dôkladne vyšetriť.

Opuch

Najmä neustály (a narastajúci) opuch dolných končatín značí, že niečo nie je v poriadku. Rozdiel si všimnete, ak porovnáte svoje nohy – zrazenina sa zvyčajne nachádza iba v jednej. Takto môžete trombózu tiež odlíšiť od zadržiavania vody v organizme, ktoré spôsobuje opuch oboch končatín.

Nezvyčajne teplo

Tam, kde sa bude nachádzať zrazenina, bude pokožka na dotyk citeľne teplejšia. Tento príznak ale zvyčajne sprevádza aj opuch a bolesť končatiny.

Čítajte: Zákerný zápal žíl zvykneme podceňovať – ako vyzerajú jeho príznaky?

Bolesť a citlivosť

Zvyčajne sprevádzajú opuch nohy. Môže byť na dotyk citlivejšia a bolesť sa bude ozývať hlavne pri pohybe. Tento symptóm vykazuje až 50% pacientov so žilovou trombózou.

Môžete skúsiť vykonať jednoduchý test – sadnite si a vystrite nohu pred seba. Natiahnite sa a rukami objímte palce na nohe. Potom ich jemne ťahajte smerom k sebe. Pokiaľ vás noha pri tejto činnosti veľmi bolí, mali by ste čo najskôr vyhľadať lekára.

Zvláštne zafarbenie pokožky

Zvyčajne sa noha postihnutá hĺbkovou trombózou po čase sfarbí do modra alebo do červena. Táto oblasť môže byť tiež teplá a citlivá na dotyk.

Slabosť

Nezvyčajná slabosť v stehnách môže byť ďalším zo symptómov. Tento pocit môže sprevádzať aj nevoľnosť a mdloby. Ide ale o jeden z menej častých príznakov.

Potenie

Najmä ak máte zrazeninu už dlhšie, môže sa prejavovať aj potením a točením hlavy. Časté býva aj nadmerné nočné potenie a práve tento symptóm býva jedným zo spoľahlivých indikátorov, že niečo so žilami nie je v poriadku.

Kašeľ

Zrazenina sa takto prejaví v prípade, že sa už nachádza v pľúcach a bráni dýchaniu. Môžete mať tiež problémy s dýchaním (aj keď ste v pokoji) a zrejme budete často lapať po dychu. Ide o príznak, ktorý nesmiete podceniť, najmä ak začnete vykašliavať krv.

Bolesti v hrudníku

Ak sa zrazenina už nachádza v pľúcach, spôsobuje problémy s dýchaním a človek sa musí viac namáhať, aby do tela vdýchol dostatok kyslíka. To môže spôsobovať značné ostré bolesti a nepríjemné pocity v oblasti hrudníka. Ide o symptóm, ktorý vykazuje pomerne veľa ľudí s hĺbkovou žilovou trombózou.

Pokiaľ na sebe pozorujete viac týchto príznakov, prípadne sa zhoršujú, bezodkladne vyhľadajte lekára a pátrajte po príčine!

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, health.com, Foto: shutterstock.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

TV program