• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

FOTO: Pozrite sa, ako to vyzeralo na súťaži v kosení trávy v Cigeli

  • 13:36 31.07.2016
  • Cigeľ
FOTO: Pozrite sa, ako to vyzeralo na súťaži v kosení trávy v Cigeli

Najmladším účastníkom bol 11-ročný Jakub Marcius z Dráhoviec a najstarším 83-ročný Štefan Wolf z Novej Bane.

Na šiestom ročníku Cigeľskej kosy, celoslovenskej súťaže v kosení trávy ručnou kosou, ktorá sa v sobotu uskutočnila v hornonitrianskej obci Cigeľ, sa zišiel rekordný počet 72 koscov, nielen mužov, ale aj žien a detí. Najmladším účastníkom bol 11-ročný Jakub Marcius z Dráhoviec a najstarším 83-ročný Štefan Wolf z Novej Bane. Bolo to zároveň siedme, záverečné kolo koseckej ligy, ktorú od roku 2008 po celom Slovensku organizuje Slovenský kosecký spolok.

Na snímke zruční mladí kosci na 6. ročníku Cigeľskej kosy, celoslovenskej súťaže v kosení trávy ručnou kosou v hornonitrianskej obci Cigeľ 30. júla 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Starosta obce a tiež aktívny kosec Štefan Mjartan všetkým súťažiacim vysvetlil, že budú kosiť otavu, ktorá je v dobrom stave, pretože aj v noci ju pokropil dážď. Súťaž účastníci už tradične začali spoločným spievaním slovenskej hymny a v pokľaku poďakovaním tráve, akousi modlitbou, ktorú predniesol Ľubomír Pastucha z Piešťan. Potom sa už na jeho výzvu pustili do roboty. Najskôr svoju zručnosť ukázali najmladší účastníci, medzi ktorými boli aj tri dievčatá. Zvíťazil Matúš Zemančík z Vaňovky. O mesiac bude mať 12 rokov. Vyhradenú plochu 15 štvorcových metrov (m2)dokázal pokosiť za 44 sekúnd (s). Druhý bol spomínaný Jakub Marcius. Z dievčat najrýchlejšia, s časom jedna minúta a desať sekúnd, bola Alica Čurilová z Drahoviec.

Na snímke víťazka v kategórii žien Emília Šeligová z Hruštína počas súťaže na 6. ročníku Cigeľskej kosy, celoslovenskej súťaže v kosení trávy ručnou kosou v hornonitrianskej obci Cigeľ 30. júla 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Po nich nastúpili ženy. Dovedna ich bolo osem. Mali úlohu pokosiť plochu 25 m2. Zvíťazila Emília Šeligová (55) z Hruštína s výsledným časom jedna minúta 32 s. Len o päť sekúnd za ňou zaostala druhá v poradí Agneša Zemančíková (49) z Vaňovky a na treťom mieste skončila Alexandra Majerská (46) zo Svätoplukova.

Na snímke najstarší účastník, 83-ročný Štefan Wolf z Novej Bane si pripravuje kosu pred súťažou na 6. ročníku Cigeľskej kosy, celoslovenskej súťaže v kosení trávy ručnou kosou v hornonitrianskej obci Cigeľ 30. júla 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

V hlavnej mužskej kategórii do 60 rokov súťažilo 34 koscov. Pokosiť museli úsek 50 m2. Najlepšie si počínal Jozef Fišer z Čeloviec s časom jedna minúta 41 s. Ešte lepší čas dosiahol druhý v poradí Ján Gembala (25) z Hruštína, ale rozhodcovia mu udelili desaťminútovú penalizáciu. Na treťom mieste skončil Marcel Kurjan (45) z Poproče, ktorý za víťazom zaostal iba o osem sekúnd.

Potom si nabrúsili kosy muži nad 60 rokov. Nastúpilo ich 25. Zvíťazil Ľubomír Košút (61) z Klina. Vymedzenú plochu 50 m2 pokosil za jednu minútu 46 s. Na druhom mieste sa umiestnil Pavol Milan (63) z Martina a tretí skončil starosta Cigľa Mjartan (63).

V Cigli vyhodnotili aj koseckú ligu 2016
Na 6. ročníku Cigeľskej kosy zároveň vyhodnotili Slovenskú ligu v kosení ručnou kosou 2016. Od roku 2008 ju u nás organizuje Slovenský kosecký spolok (SKS).

„Liga má presné kritériá, pravidlá a vekové kategórie,“ informoval zástupca staršinu SKS Dušan Lukáč. „Všetci kosia určený úsek na čas, za jej nedostatočné pokosenie rozhodcovia súťažiaceho časovo penalizujú. Prvú kategóriu tvoria takzvaní nosiči vody, sú to deti a mládež do 18 rokov. Ale väčšinou súťažia chlapci a dievčatá už od ôsmich do 15 rokov. Tí majú za úlohu pokosiť plochu 15 štvorcových metrov. Ďalšou súťažnou skupinou sú ženy nad 18 rokov a pre nich vyčleňujeme plochu rovnakú ako u ostatných kategórií, teda desať krát päť metrov. Súťažia aj muži do 60 rokov a nad 60 rokov," vysvetlil pravidlá zástupca staršinu.

V tomto roku sa podľa neho prvé kolo koseckej ligy uskutočnilo na Považí v Drahovciach. V druhom kole hostil koscov Prašník na Myjavských kopaniciach. Potom sa liga presťahovala na východ. Tretie kolo sa uskutočnilo na Zemplíne, v Nižnom Hrušove. Ďalšie tri kolá sa konali na Šariši v Ľubovci, Krivanoch a vo Veľkom Šariši. Tam pod názvom Šarišské kosače. Siedme kolo bolo v Ostrom Grúni v Kľakovskej doline a záverečné na hornej Nitre v Cigli.

V prvej kategórii ligu vyhral Matúš Zemenčík z Vaňovky. O mesiac bude mať 12 rokov. Druhý skončil 11-ročný Jakub Marcius z Drahoviec a na treťom 13-ročná Alica Čurilová taktiež z Drahoviec. V kategórii žien obhájila vlaňajšie prvenstvo Emília Šeligová (55) z Hruštína, na druhom mieste skončila Agneša Zemančíková (49) z Vaňovky a tretie si vybojovala Helena Teťáková (46) z Hruštína.

V mužskej kategórii do 60 rokov zvíťazil Rudolf Kluchťák (32) zo Svätoplukova, druhý bol Marcel Kurjan (45) z Poproče a tretiu priečku obsadil Rastislav Minich (46) z Cigľa. Víťazom kategórie mužov nad 60 rokov sa stal Štefan Mjartan (63), starosta obce Cigeľ. Na druhý stupienok pomyselne vystúpil Ľubomír Košút (61) z Klina a bronz získal Pavol Milan (63) z Martina.

„Okrem súťaží v rámci koseckej ligy sa pod patronátom SKS počas roka uskutočnilo ďalších deväť podujatí, z ktorých viaceré majú dlhoročnú tradíciu. Posledné by sa malo uskutočniť na Agrokomplexe v Nitre,“ dodal Lukáč.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.