• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Putin označil kaplnku v priesmyku Vršič za symbol priateľstva

  • 8:27 31.07.2016
  • Ľubľana
Putin označil kaplnku v priesmyku Vršič za symbol priateľstva

Putin, ktorý je na návšteve Slovinska, sa zúčastnil na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia vzniku kaplnky postavenej ruskými vojnovými zajatcami počas prvej svetovej vojny.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho slovinský náprotivok Borut Pahor vyzdvihli dnes ruskú pravoslávnu kaplnku v priesmyku Vršič ako symbol mieru a rusko-slovinského priateľstva.

Putin, ktorý je na návšteve Slovinska, sa s Pahorom zúčastnil na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia vzniku tejto kaplnky postavenej ruskými vojnovými zajatcami počas prvej svetovej vojny. Kaplnka zároveň slúži ako vojenský pamätník a symbolické prepojenie medzi Slovinskom a Ruskom.

Pahor zdôraznil, že toto podujatie zjednotilo tých, ktorým nie je mier ľahostajný. "Sme presvedčení, že mier a vojna sú vždy predmetom politického rozhodnutia. Odmietame tvrdenie, že vojna je nevyhnutná. Akceptujeme zodpovednosť za mierové riešenie všetkých sporov. Chceme trvalý mier," vyhlásil Pahor, ktorého cituje agentúra STA.

Putin počas slávnostného prejavu uviedol, že kaplnka je "symbolom rusko-slovinského priateľstva a spoločného úsilia o mier a prosperitu". Šéf Kremľa zároveň poďakoval "generáciám Slovincov" za to, že sa o túto pamiatku starali. Zdôraznil, že v "priateľskom Slovinsku" sú ruskí hostia vždy prijímaní s "úprimnou pohostinnosťou".

Putin odhalil v Ľubľane pamätník ruským a sovietskym vojakom

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je na jednodňovej návšteve Slovinska, dnes v spoločnosti svojho slovinského náprotivku Boruta Pahora oficiálne odhalil v hlavnom meste Ľubľana pamätník ruským a sovietskym vojakom padlým v oboch svetových vojnách na území Slovinska.

Podľa agentúry STA ide o prvý pamätník svojho druhu mimo Ruska. Vence k pamätníku položili starosta Ľubľany Zoran Jankovič a istý predstaviteľ ruskej komunity v Slovinsku.

Na mramorovo-bronzovom pamätníku sa nachádza 3000 mien vojakov, ktorí padli na slovinskom území. Pamätník sa nachádza na ľubľanskom hlavnom cintoríne a bol zhotovený ruskými sochármi za použitia bieleho mramoru zo slovinskej obce Hotavlje. Jeho vznik iniciovali Putin a Pahor v roku 2011, keď boli obaja premiérmi svojich krajín.

Prezidenti sa po slávnostnom akte presunuli na hrad Brdo pri meste Kranj, kde absolvovali rozhovory medzi štyrmi očami. Putin zakončí návštevu tejto alpskej republiky pracovnou večerou po boku čelných predstaviteľov hostiteľskej krajiny.

Bilaterálna spolupráca

Vladimir Putin a jeho slovinský mocenský náprotivok Borut Pahor naznačili, že sa pokúsia nájsť spôsob, ako prekonať prekážky bilaterálnej spolupráce medzi svojimi krajinami. Lídri absolvovali večer rokovanie medzi štyrmi očami na hrade Brdo pri meste Kranj.

Podľa Pahora, ktorého cituje agentúra STA, sa vzdialenosť medzi Ruskom a Slovinskom ako členským štátom EÚ a NATO v uplynulých rokoch zväčšila. "Mojou túžbou je pokúsiť sa pokojným spôsobom o odstránenie príčin tohto vývoja. Slobodný svet potrebuje spoluprácu medzi všetkými," zdôraznil slovinský prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a slovinský prezident Borut Pahor Foto: TASR/AP

Pahor dodal, že cieľom Putinovej jednodňovej návštevy tejto alpskej republiky je koordinácia množstva budúcich projektov, "ktoré budú osožné pre obe strany".

Niektoré slovinské opozičné strany sú presvedčené o tom, že Putinova návšteva krajiny je pokusom narušiť jednotu EÚ ohľadom uplatňovania sankcií voči Moskve, píše agentúra AP.

"Od začiatku sme vedeli, že tento kontroverzný hosť použije svoju návštevu predovšetkým na demonštrovanie svojho vplyvu v členskej krajine EÚ a NATO," vyhlásil podpredseda strany Nové Slovinsko - Kresťanskí demokrati (NSi) Jozef Horvat. Putinova návšteva podráždila aj Ukrajincov žijúcich v Slovinsku, ktorí protestovali pred ruskou ambasádou v Ľubľane.

Slovinsko s dvoma miliónmi obyvateľov sa osamostatnilo od bývalej Juhoslávie v roku 1991. Členským štátom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie sa stalo v roku 2004.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

DNES - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

DNES - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

DNES - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

DNES - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

Pomocou zvitkov z Herkulanea zistili miesto, kde bol pochovaný Platón

DNES - 20:23Zahraničné

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón.