• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Grécke jogurty z Česka sú ohrozené, Gréci proti označeniu protestujú

  • 13:00 30.07.2016
  • Praha
Grécke jogurty z Česka sú ohrozené, Gréci proti označeniu protestujú

Gréci sa už aj obrátili na Európsku komisiu. Podľa Atén ide o klamanie zákazníkov, ktorí majú podľa únijnej smernice právo na pravdivé informácie o potravinách.

Tégliky s označením "grécky jogurt" od českých výrobcov sú tŕňom v oku ministerstvu poľnohospodárstva v Aténach. Gréci sa už aj obrátili na Európsku komisiu a dôvodom je návrh českej vyhlášky, ktorý okrem iného určuje požiadavky na označenie "grécky jogurt". Podľa Atén ide o klamanie zákazníkov, ktorí majú podľa únijnej smernice právo na pravdivé informácie o potravinách. Informoval o tom server E15.cz.

"Grécky jogurt sa vyrába v Grécku podľa dlhodobých výrobných postupov a netýka sa jedného typu produktu," uviedol v liste Európskej komisii grécky minister Vangelis Apostolou. Ako dodal, termín "grécky jogurt" je zavádzajúci a neodráža realitu. Názov sa totiž vzťahuje na konkrétnu krajinu, ktorej výrobok vďačí za svoju reputáciu.

V Česku vyrábajú svoj produkt pod názvom "grécky jogurt" Polabské mlékárny pod značkou Milko. Ako pre server E15 uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Pavel Vybíral, názov "grécky jogurt" sa dnes používa celosvetovo a neodkazuje na pôvod výrobku, ale na technológiu a zloženie. "V samotnom Grécku sa pre tento typ výrobku používa názov straggisto," dodal.

Európska komisia s českými úradmi o spornom označení jogurtu rokuje. "Základnou požiadavkou únijných pravidiel je, že označenie potravín nesmie klamať zákazníkov vo veci svojho obsahu a pôvodu," uviedla pre E15 hovorkyňa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Aikaterini Apostolová. Podľa postoja Európskej komisie zverejneného gréckym europoslancom Notisom Mariasom české úrady súhlasili s označením krajiny pôvodu produktu, aby zákazníci dostali o jogurte správne informácie.

Atény by tak mohli dosiahnuť svoje, aj keď si termín "grécky jogurt" neprihlásili ako chránené zemepisné označenie. Podráždené reakcie gréckej vlády v súvislosti s českým jogurtom sú pochopiteľné. Aténam sa totiž pri vyjednávaní o zmluve o voľnom obchode s Kanadou zatiaľ nepodarilo vyrokovať dostatočnú ochranu pre svoj tradičný syr feta.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.