• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Minister obrany Gajdoš si zatrénoval s inštruktormi boja zblízka

  • 20:05 27.07.2016
  • Martin
Minister obrany Gajdoš si zatrénoval s inštruktormi boja zblízka

Minister zároveň podotkol, že podporuje podujatia so zreteľným prepojením medzi športom a prípravou vojakov.

Tréning profesionálnych vojakov – inštruktorov boja zblízka, ktorí sa zúčastňujú na 45. medzinárodnom letnom sústredení karate a kobudo, dnes v Žiline navštívil minister obrany SR Peter Gajdoš.

Po aktívnej účasti na tréningu zdôraznil, že bojová činnosť bez zbrane je dôležitá, pretože vojak sa môže v bojovej situácii vyskytnúť s holými rukami. "A musí využiť všetky dostupné prostriedky alebo holé ruky na to, aby sa dokázal ubrániť. Alebo nasadiť taký úder, aby mohol nad protivníkom zvíťaziť," povedal Gajdoš, ktorý sa karate začal venovať v roku 1974 na vojenskom gymnáziu a dosiahol 1. kyu (hnedý opasok).

Minister zároveň podotkol, že podporuje podujatia so zreteľným prepojením medzi športom a prípravou vojakov. "Som presvedčený, že šport je najlepšou cestou, ako sa udržiavať v dobrej fyzickej a psychickej kondícii. Čo je dôležité pre každého profesionálneho vojaka. Pretože, ako sa hovorí, 'v zdravom tele, zdravý duch'," uviedol Gajdoš.


Na sústredení v karate a kobudo sa zúčastňuje 34 inštruktorov z Ozbrojených síl (OS) SR a s nimi aj veliteľ Pozemných síl OS SR Ondřej Novosad, ktorý dosiahol 3. Dan v karate a 1. Dan v kobudo. "Toto je jedno zo sústredení, na ktorom si môžu naši inštruktori zjednocovať techniku, zdvihnúť technickú spôsobilosť a nadobudnúť nové skúsenosti. Vojak má byť pripravený. Vojak je nástrojom krízového manažmentu. To znamená všade tam, kde sa majú cítiť občania bezpečne a má pritom byť vojak, musí byť pripravený ich brániť," zdôraznil Novosad.

Minister skontroloval výcvik dobrovoľných vojakov

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Prápore výcviku Martin skontroloval výcvik prvých dobrovoľných vojakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

Doplnila, že pôvodne na výcvik nastúpilo 37 dobrovoľníkov, štyri ženy a dvaja muži sa však rozhodli odísť. V jednom prípade bola dôvodom obava zo straty zamestnania, v ostatných to boli osobné a zdravotné dôvody. V rámci pilotného projektu prechádza základným vojenským výcvikom aktuálne 31 dobrovoľníkov, z toho deväť žien.

"Po položení otázky, či chcú zostať v Ozbrojených silách (OS) Slovenskej republiky, som bol milo prekvapený, že väčšina z nich by zostala. A som nesmierne rád, že takýmto spôsobom budeme môcť aj do budúcnosti získať ďalších záujemcov do OS SR. Ale verím tomu, že nakoniec si to rozmyslia všetci a všetkých 31 dobrovoľníkov v dobrovoľnej vojenskej príprave sa stane profesionálnymi vojakmi," povedal Gajdoš.

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes v Prápore výcviku Martin skontroloval výcvik prvých dobrovoľných vojakov. Foto: TASR/MO SR

Zároveň ocenil zabezpečenie projektu zo strany Práporu výcviku Martin. "Aj napriek tomu, že som dnes bol na neplánovanej kontrole, všetko bolo zabezpečené tak, ako malo byť," zdôraznil.

Absolvent dobrovoľnej vojenskej prípravy získa v rámci prvej deväťtýždňovej časti výcviku základné vedomosti a zručnosti napríklad z taktiky, streľby z ručných zbraní, orientácie v teréne, zdravotníckej, ale aj topografickej prípravy. "Počas trojtýždňového odborného výcviku získa vedomosti z jednej zo štyroch vojenských odborností - strelec, ženista, odmorovač alebo spojár. Do projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy sa pôvode prihlásilo celkovo 129 záujemcov. Časť z nich neprešla zdravotnou prehliadkou, psychotestmi alebo bola vyradená z administratívnych dôvodov," dodala hovorkyňa ministerstva obrany.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

DNES - 12:34Domáce

Fico sa podľa Remišovej snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.