• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Toxíny v kuchyni: 5 chemikálií, ktorým by ste sa mali vyhnúť

  • 19:35 26.07.2016
  • Bratislava
Toxíny v kuchyni: 5 chemikálií, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Denne na nás v potravinách striehne veľké množstvo látok, ktoré na naše zdravie pôsobia negatívne. Prečítajte si, ktoré sú najviac nebezpečné a prečo by ste ich v kuchyni rozhodne nemali používať.

Chcete sa stravovať a žiť čo najzdravšie? V tom prípade by ste si mali dávať pozor na týchto päť toxínov, ktoré sa bežne nachádzajú v našej kuchyni.

Bisfenol A

Populárnu chemikáliu nájdete v hliníkových plechovkách a v mnohých plastoch. Bisfenol je škodlivý, pretože je klasifikovaný ako enviromentálny estrogén, čo znamená, že dlhodobo pôsobí a ovplyvňuje náš endokrinný systém. Čo znamená problémy s hormónmi a tiež vývojom

Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

Plasty a konzervy sú na trhu tak rozšírené, že ich odstránenie z našej kuchyne sa môže zdať nemožné. Našťastie môžete v tomto smere vykonať aspoň niekoľko pozitívnych zmien – namiesto surovín v konzervách skúste zakúpiť čerstvé, sušené alebo mrazené alternatívy. Ak skladujete potraviny v plastových nádobách, vymeňte ich za sklo.

Acetaldehyd

V prírodnej podobe ho nájdeme v ovocí alebo v káve. V priemysle sa ale používa ako súčasť látok na výrobu PET (polyetyléntereftalát) obalov na potraviny aj nápoje. Je ale tiež klasifikovaný ako potenciálny karcinogén a preto by ste sa mu mali podľa možnosti vyhnúť.

Jedným z najjednoduchších spôsobov je znížiť spotrebu spracovaných potravín. Vyhnite sa najmä plastovým fľašiam a nahraďte ich sklon alebo nehrdzavejúcou oceľou.

Kyselina perfluóroktánová

Používa sa pri výrobe nepriľňavých, nelepivých a nepremokavých výrobkov. Keďže je hlavnou prímesou do teflónu, nájdete ju aj na vašich panviciach a hrncoch. Podľa niektorých odborníkov sa do nášho tela dostáva prostredníctvom výparov, ktoré vzniknú, keď na nich pripravujeme jedlo pri vysokých teplotách. Výpary preniknú do potravín a my ich následne konzumujeme.

Čítajte: 9 dôvodov, prečo variť na liatinových panviciach

Je veľmi toxická a pri laboratórnych testoch sa preukázalo, že má podiel na rozvinutí rakoviny pečene a prsníkov a tiež spôsobuje postupné poškodzovanie mozgových buniek. Ak sa jej chcete vyhnúť, investujte do hrncov z nerezovej ocele alebo liatiny.

Hliník

Tento mäkký kov sa stáva veľmi reaktívny, keď ho začnete zohrievať, čo znamená, že sa časť z neho dostane aj do potravín. Toxíny z hliníka môže spôsobiť poruchy kognitívnej činnosti.

Alternatíva? Sklo, liatina alebo nerezová oceľ sú tie najlepšie možnosti. Pri výbere si ale dávajte pozor aj na chemické nátery na týchto predmetoch.

Dioxíny

Nájdeme ich v papierových výrobkoch, ktoré boli bielené chlórom a inými derivátmi. Práve proces bielenia vytvára dioxín, ktorý sa považuje za karcinogén. Má nepriaznivý vplyv na endokrinný, reprodukčný a imunitný systém. Pozor teda na kávové filtre a papier na pečenie. Skúste prejsť na radšej na ich nebielené verzie.

Nahradili ste niektoré toxické chemikálie vo vašej kuchyni zdravšími alternatívami?

Zdroj: Info.sk, DK, howstuffworks.com, healthambition.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.