• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

RADÍME: Ako mať leto seniora zo Západu

  • 15:24 26.07.2016
  • Bratislava
RADÍME: Ako mať leto seniora zo Západu

Nemeckí, rakúski a britskí dôchodcovia zapĺňajú obľúbené pláže. Mnohí z nich si môžu oddych pri mori dopriať aj dvakrát ročne.

Slovenskí turisti len neveriacky krútia hlavou a penziu im ticho závidia. Odborník na dôchodky tvrdí, že aj my môžeme mať rovnakú penziu. Stačí sa finančne vzdelávať a nespoliehať sa na štát.

Počet ľudí v produktívnom a poproduktívnom veku má na Slovensku stúpajúcu tendenciu. Detí sa rodí menej, v súčasnosti je to 1,45 dieťaťa na jednu ženu. Pre porovnanie, koncom 80. rokov 20. storočia to boli dve deti na jednu ženu. „Aktuálny vývoj bude mať jednoznačný tlak na dôchodkový systém. Pod ťarchou bude najmä prvý pilier, dôchodky vyplácané zo Sociálnej poisťovne. Väčšina Slovákov má v súčasnosti 40 rokov. Sú to ľudia, z ktorých odvodov má Sociálna poisťovňa momentálne najvyššie príjmy. O 30 rokov už budú potrebovať dôchodky oni,“ opisuje aktuálnu situáciu na Slovensku Marek Kunošík, Executive Manager zo spoločnosti DELUVIS.

(Ružová) budúcnosť

Odchod do dôchodku sa v európskych krajinách neustále predlžuje. Slovensko nie je výnimkou. Podľa údajov Štatistického úradu sú na tom najhoršie dnešní tridsiatnici. Tí na zaslúžený odpočinok budú musieť čakať o päť rokov dlhšie, ako je tomu v súčasnosti, t.j. nie do 62 ale do 67 rokov.

Neskorší vek odchodu do dôchodku nebude jediným problémom, ktorý nás v tomto smere postihne. Pre nedostatok finančných prostriedkov v prvom pilieri môže klesnúť aj výška vyplácaného dôchodku. Znížiť sa tak môže aj kúpyschopnosť obyvateľstva,“ upozorňuje Marek Kunošík.

Čo s tým?
Seniori ležiaci na plážach s bielym pieskom a miešaným nápojom v ruke nemusia byť pre nás iba fikciou. Ak si vedia jeseň života užiť dôchodcovia zo západu, naučíme sa to aj my. Primárne treba predvídať a nájsť si priestor pre zadné vrátka. „Seniori zo západných krajín majú oveľa lepšiu finančnú gramotnosť ako tí z východu. Vedia, že svoj majetok musia počas aktívneho života zveľaďovať a rozširovať, aby zaopatrili seba a potomkov. Pochopili, že si musia začať sporiť na dôchodok čo najskôr a neboja sa zhodnocovať svoje zdroje dlhodobo aj s istou mierou rizika. Samozrejme, že využívajú všetky možnosti, ako si na ideálny dôchodok nasporiť,“ vysvetľuje hlavné rozdiely Marek Kunošík. „Na Slovensku zatiaľ nie je dostupná taká široká škála produktov ako na západe. Nemáme tu napríklad niekoľko rokov fungujúci model vyplácania doživotných anuít, reverznú hypotéku a pod.

Slováci dnes môžu využiť niekoľko spôsobov pre zabezpečenie si ideálneho dôchodku. Mladí ľudia by mali čo najskôr:
- vstúpiť do druhého piliera
- využiť benefity zo strany zamestnávateľa, a to formou DDS
- budovať a zveľaďovať svoj majetok
- investovať v podielových fondoch

Odborník na dôchodok dúfa, že aj u nás si ľudia začnú viac uvedomovať nevyhnutnosť finančnej prípravy na starobu. Tí, ktorí sa naďalej budú spoliehať len na štát, smerujú k markantnému zníženiu životnej úrovne v budúcnosti.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.