• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Ako si poradiť so zmenou priezviska pri letenke na svadobnú cestu?

  • 9:48 26.07.2016
  • Bratislava
Ako si poradiť so zmenou priezviska pri letenke na svadobnú cestu?

Podľa hovorkyne bratislavského letiska stačí, ak sa mladomanželka preukáže sobášnym listom. V prípade, že ho nemá, zaplatí za zmenu mena poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti.

Leteckou dopravou sa často ľudia rozhodnú vycestovať aj na svadobnú cestu. Čo však v prípade, ak si nevesta kúpila letenku na svoje pôvodné meno aj doklady a po svadbe sa jej meno zmení a rovnako aj pas či občiansky preukaz? Hovorkyňa letiska Milana R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková radí, čo majú novomanželia robiť v takomto prípade.

"Ak mala cestujúca kúpenú letenku na svoje pôvodné priezvisko a na letisku sa identifikuje cestovným dokladom s novým priezviskom po svadbe, a teda aj iným číslom dokladu, sobáš preukáže personálu sobášnym listom," vysvetlila. Letiskový personál tak podľa jej slov zmení meno cestujúcej bez poplatku a vystaví jej novú palubnú vstupenku.

Ak však novomanželka nemá pri sebe sobášny list, zaplatí za zmenu mena poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti. "Cestujúca však môže zmenu priezviska sobášom vydokladovať aj dodatočne a letecká spoločnosť poplatok za zmenu priezviska refunduje," doplnila Ševčíková.

Rovnaký postup platí podľa nej aj v prípade, ak si cestujúca kúpi letenku pod novým priezviskom, ktoré získala svadbou, ale na letisku sa preukáže pasom alebo občianskym preukazom vydaným ešte na jej dievčenské meno. "V oboch prípadoch je však ideálne už vopred kontaktovať leteckú spoločnosť cez kontaktné centrum alebo telefonicky a zmenu priezviska a čísla cestovného dokladu vopred leteckej spoločnosti nahlásiť," odporučila hovorkyňa.

Pri ceste lietadlom však môžu nastať aj niektoré neočakávané situácie. Napríklad, ak turista nemôže odletieť, a tak letenku daruje alebo predá niekomu inému. "Zmena mena cestujúceho na letenke kúpenej pôvodne na iné meno je možná, avšak za poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti," upozornila Ševčíková. Možná je aj zmena dátumu, času alebo miesta odletu či príletu, rovnako si však podľa nej letecké spoločnosti za tento úkon účtujú poplatky.

Ševčíková zároveň pripomenula, že pri kúpenej letenke je možné zmeniť dátum, čas, meno cestujúceho aj linku, ale nie je možné celú letenku stornovať a vrátiť za ňu peniaze. "Je to možné len v prípade, ak má cestujúci kúpenú napríklad biznis letenku, v rámci ktorej letecká spoločnosť takúto službu poskytuje," dodala Ševčíková. Alebo ešte v prípade, ak mal turista stornovanie letenky poistené v poisťovni.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.