• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

V Japonsku dobodal muž v zariadení pre telesne postihnutých 19 ľudí

  • 7:57 26.07.2016
  • Sagamihara
V Japonsku dobodal muž v zariadení pre telesne postihnutých 19 ľudí

Páchateľa (26) zadržali krátko po tom, keď sa sám prihlásil na policajnej stanici. Policajtom povedal, že v zariadení kedysi pracoval a že bude lepšie, ak osoby so zdravotným postihnutím zmiznú.

Najmenej 19 ľudí dobodal dnes ráno miestneho času na smrť a 25 zranil muž, ktorý vtrhol do ústavu pre osoby so zdravotným postihnutím v japonskom meste Sagamihara ležiacom 50 kilometrov západne od hlavného mesta Tokio v prefektúre Kanagawa. Informovala o tom televízia NHK s tým, že stav 20 zranených je vážny.

Podľa nej krátko po 02.30 h (v pondelok 19.30 h SELČ), zavolal na políciu zamestnanec zariadenia a oznámil, že doň vnikol muž ozbrojený nožom.

Podľa NHK 26-ročného páchateľa identifikovali ako muža menom Satoši Uemacu a zadržali ho krátko po 03.00 h, keď sa sám prihlásil na policajnej stanici.

"Urobil som to," povedal Uemacu policajtom podľa denníka Asahi Šimbun. Vyhlásil tiež, že "bude lepšie, ak osoby so zdravotným postihnutím zmiznú".



Zdroje blízke vyšetrovateľom uviedli, že muž pracoval v ústave do februára, ale teraz je nezamestnaný. Údajne žije v jeho blízkosti.

Do ústavu mal vniknúť cez rozbité okno o 02.10 h. Po príchode na policajnú stanicu mal so sebou vrecko obsahujúce niekoľko zakrvavených nožov a ďalších ostrých nástrojov.

Oficiálne internetové stránky ústavu uvádzajú, že ku koncu júna v ňom bolo umiestnených 149 ľudí s mentálnym postihnutím vo veku 19 - 75 rokov.

Japonsko má jednu z najnižších mier násilných trestných činov spomedzi vyspelých krajín sveta a útoky s použitím zbraní akéhokoľvek druhu sú tam výnimočné.

K jednému z najkrvavejších útokov nožom došlo 8. júna 2001, keď muž ubodal na smrť v základnej škole v meste Ikeda osem detí. Na deň presne o sedem rokov neskôr v rušnej tokijskej štvrti Akihabara muž najprv vrazil nákladným autom do davu ľudí a po vystúpení z vozidla začal okoloidúcich bodať dýkou. Zabil pritom sedem ľudí a desať zranil.

Po tomto incidente v Japonsku zakázali držanie dvojsečných nožov s čepeľou dlhšou ako 5,5 centimetra. Za porušenie zákazu hrozí trest až tri roky väzenia.


V Japonsku však rastie počet prípadov útokov na bezbranných ľudí. Napríklad vo februári bol zatknutý bývalý zamestnanec domova dôchodcov, ktorý mal zhodiť z balkóna jeho 87-ročného obyvateľa. Muž sa tiež priznal, že rovnakým spôsobom zabil dvoch dôchodcov v roku 2014.

Zaznamenané boli i prípady, keď rodinní príslušníci zavraždili svojich chorľavých manželov alebo rodičov, trpiacich demenciou.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

VČERA - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.