• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

O aktíva SABMiller majú záujem investičné fondy i skupina J&T

  • 21:23 25.07.2016
  • Londýn
O aktíva SABMiller majú záujem investičné fondy i skupina J&T

Spustenie predaja sa očakáva koncom septembra, tvrdia nemenované zdroje.

Americké a európske investičné fondy sa pripravujú na obdobie, keď sa spustí predaj stredoeurópskych a východoeurópskych aktív pivovarníckeho koncernu SABMiller. Niektoré z nich už uvažujú o tom, že s cieľom získať aktíva v hodnote až 7 miliárd eur spoja svoje sily. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje oboznámené so situáciou. Záujem podľa Reuters už prejavili investičné fondy a skupiny ako Advent, R2G či J&T.

Predaj pivovarníckych aktív v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je súčasťou akvizície spoločnosti SABMiller konkurenčnou firmou Anheuser-Busch InBev. S cieľom získať súhlas regulačných úradov s prevzatím SABMilleru firma AB InBev ponúkla na predaj celé jeho stredoeurópske portfólio.

Spustenie predaja sa očakáva koncom septembra, tvrdia nemenované zdroje. Očakáva sa, že AB InBev bude mať záujem predať spomínané aktíva v jednom balíku, nie po jednom. A záujem by mal byť veľký. Podľa nich jeden z európskych investičných fondov Advent sa na podanie ponuky pripravuje už niekoľko mesiacov a zdá sa, že bude patriť k najväčším záujemcom o tieto aktíva.

Ako dodali, Advent má dostatok financií na to, aby ponuku podal sám. Iní záujemcovia však budú musieť spojiť svoje sily, ak chcú splniť cenové očakávania AB InBev. Menovaná pivovarnícka spoločnosť a rovnako ani SABMiller či Advent sa k informáciám nevyjadrili.

Ich záujem o spomínané aktíva podporuje najmä fakt, že spotreba alkoholu v krajinách strednej a východnej Európy je stále vysoká, čo dáva príležitosť na ďalší rast. Napríklad značka Pilsner Urquell sa na českom trhu s pivom podieľa až 40 %, pričom spotreba piva v tejto krajine na obyvateľa je najvyššia na svete. K ďalším ponúkaným aktívam patria Dreher v Maďarsku, Tyskie a Lech v Poľsku, Ursus v Rumunsku a Topvar na Slovensku.

O aktíva, ktorých hodnota sa odhaduje na 5 až 7 miliárd eur, prejavili záujem aj niektoré regionálne investičné skupiny. Medzi nimi Mid Europa Partners, ktorá podľa zdrojov momentálne hľadá partnera, aby predložili spoločnú ponuku. Súčasťou konzorcia, ktoré by podalo spoločnú ponuku, chce byť aj česká investičná skupina R2G. Aj ona, ako dodali nemenované zdroje, rokuje s potenciálnymi záujemcami.

Podľa ďalšieho zdroja dala záujem o stredoeurópske aktíva najavo aj investičná spoločnosť J&T. Tá sa najviac zaujíma o značku Pilsner Urquell.

Stredne veľké investičné spoločnosti rokujú o svojich možnostiach s väčšími hráčmi vrátane amerických investičných fondov KKR a Bain Capital či európskych hráčov BC Partners a PAI Partners. Do cesty by sa im však mohla postaviť japonská pivovarnícka skupina Asahi. Spoločnosť totiž už dlhé roky zápasí na domácom trhu so starnúcou populáciou a rastúcou popularitou vína.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.