• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

M. ŽITNÝ: Terorizmus sa šíri západnou Európou a bude pokračovať

  • 17:46 25.07.2016
  • Bratislava
M. ŽITNÝ: Terorizmus sa šíri západnou Európou a bude pokračovať

Zdôraznil, že teroristické útoky v Nemecku je treba vnímať v kontexte s predchádzajúcimi útokmi ako dlhý seriál bez záverečného dielu, kde jeden čin inšpiruje ďalších atentátnikov.

Bez ohľadu na to, či štyri brutálne útoky v Nemecku za uplynulý týždeň mali, alebo nemali väzbu na Islamský štát alebo inú islamistickú teroristickú organizáciu, treba zdôrazniť, že vo všetkých prípadoch šlo o teroristické útoky. Povedal pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Podľa jeho slov mali útoky viacero spoločných menovateľov - všetky spáchali mladí muži vo veku 17 - 27 rokov, všetci mali etnický pôvod na Strednom alebo Blízkom východe - Afganistan, Irán, Sýria. "A takmer všetci mali problémy so zákonom alebo psychické poruchy. Útočník z Reutlingenu mal podľa polície psychické problémy a dopustil sa v minulosti aj ublíženia na zdraví a prechovával drogy. Osemnásťročný páchateľ z Mníchova podľa policajných zdrojov trpel depresiami, mal problémy s okolím, obdivoval nórskeho masového vraha Breivika a na svoj krvavý čin sa starostlivo, dlhodobo pripravoval. Podľa TV stanice CNN, ktorá citovala svedkyňu moslimskej viery, páchateľ tesne predtým, než začal strieľať, kričal 'Allahu Akbar!' Stojí za zmienku, že túto skutočnosť nikto ďalej neskúmal a médiá sa o ňu nijako nezaujímali," povedal ďalej Žitný.

Podľa jeho slov zase samovražedný atentátnik z Ansbachu bol sýrsky utečenec, ktorý nedostal azyl, mal šesť falošných účtov na facebooku, viacero SIM kariet k dvom mobilným telefónom, v jeho laptope polícia našla videá s väzbou na Islamský štát s popravami a salafistickým obsahom. Na jeho tele našli stopy po vojnových zraneniach. Podľa spolkového ministra vnútra Thomasa de Maizičre motív konania nevylučuje ani terorizmus, ani psychické problémy, prípadne kombináciu oboch faktorov.

"V poslednom z týchto štyroch incidentov sa objavuje iný faktor - 17-ročný utečenec, ktorý útočil vo vlaku sekerou, bol podľa nemeckých zdrojov dobre integrovaný. Ani príslušné úrady, ani adoptívni rodičia nepostrehli, že mladík sám seba vníma ako bojovníka Islamského štátu (IS), ako to po incidente ukázal jeden z videozáznamov. Tento prípad je pre nemecké úrady obzvlášť nepríjemnou správou - pod maskou "integrovaného" mladíka sa skrýval nadšený stúpenec IS, takže otázka, koľko takýchto mladých agresívnych pokrytcov sa pohybuje po Nemecku, je naliehavá a ťažko sa na ňu hľadá odpoveď. Rovnako ako ťažko sa budú hľadať adekvátne opatrenia, ktoré by pomohli takýchto jedincov identifikovať spoľahlivo a včas," uviedol slovenský bezpečnostný analytik.

Ako ďalej objasnil analytik, podľa nemeckých policajných zdrojov v posledných týždňoch výrazne stúpol počet signálov, že v prostredí utečencov sa pohybujú potenciálni atentátnici. "Momentálne vedie polícia 59 vyšetrovaní pre podozrenie zo zapojenia sa do teroristických štruktúr. Polícia má na svojom 'radare' asi 500 podozrivých osôb, ďalších 360 považuje za relevantné bližšej pozornosti. Riziko ďalších útokov je naďalej vysoké, zaznieva z policajných kruhov," povedal Žitný.

Milan Žitný Foto: Facebook Milan Žitný

Zdôraznil, že "teroristické útoky v Nemecku je treba vnímať v kontexte s predchádzajúcimi útokmi v Nice, Paríži, Bruseli ako dlhý seriál bez záverečného dielu, kde jeden čin inšpiruje ďalších atentátnikov".

"Špekulácie, či ten alebo onen útok mal na svedomí Islamský štát v pozadí, nie sú podstatné, fakty hovoria jasnou rečou - importovaný terorizmus sa šíri západnou Európou a bude pokračovať. Jeho pôvod je zrejmý - nemá nič spoločné s európskym terorizmom červeným, hnedým, separatistickým, pretože sa inšpiruje myšlienkami mimo európsky kontinent. Treba rátať aj s tým, že väčšinové obyvateľstvo v Európe bude pokračujúce teroristické útoky stále viac chápať aj ako zlyhanie politikov, ktorí im nedokážu zaistiť pocit bezpečia, a svoje hlasy preto vo voľbách budú vo väčšej miere odovzdávať v prospech populistických politických strán," povedal Žitný.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.