• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Ako sa zbaviť vyrážok na chrbte

  • 18:26 25.07.2016
  • Bratislava
Ako sa zbaviť vyrážok na chrbte

Akné je nepríjemné zápalové ochorenie mazových žliaz a vlasových folikulov. Najčastejšie sa vyskytuje na tvári, ale môže sa objaviť aj na dekolte, ramenách a na chrbte. Prečítajte si, ako sa ho môžete zbaviť aj na takomto ťažko dostupnom mieste.

Podobne ako akné na tvári, aj to na chrbte sa tvorí pre nadmernú produkciu mazu v póroch a pre ich upchatie baktériami a nečistotami. Jeho stav ešte zhoršuje nosenie odevu a prítomnosť odumretých častí pokožky. Nepríjemných vyrážok na chrbte sa ale môžete zbaviť s pomocou domácich receptov a surovín.

Jablčný ocot

Je to jeden z najlepších a najdostupnejších prostriedkov na liečbu akné. Jeho protizápalové a antibakteriálne účinky spoľahlivo pôsobia na pokožku a sťahujú zápal, odstraňujú baktérie a vysúšajú nadmerný maz na pokožke.

Rozmiešajte jednu lyžičku kvalitného jablčného octu v pohári vody a túto zmes aplikujte na pokožku. Nechajte ocot pôsobiť aspoň desať minút a potom ho zmyte.

Ocot môžete na odolné akné na chrbte používať aj dvakrát denne, nezabudnite ale pokožku ošetriť hydratačným krémom, aby sa nevysušila.

Tea tree olej

Ide o silné antiseptikum, ktoré v sebe kombinuje aj protizápalové účinky. Pomáha najmä vysušiť akné a stiahnuť zápal, pričom pokožku dezinfikuje.

Čítajte: Aj vyrážky dokážu veľa prezradiť o vašom zdravotnom stave

Aplikujte niekoľko kvapiek na vatovú tyčinku a priložte ju na vyrážku. Nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a potom zmyte. Inou možnosťou je zmiešať päť kvapiek tea tree oleja s jednou lyžičkou medu a túto pastu aplikovať na akné. Opäť nechajte pôsobiť štvrť hodiny a potom zmyte.

Med

Upokojuje a hydratuje pokožku postihnutú zapálenými vyrážkami. A keďže súčasne pôsobí protizápalovo, je ideálnym domácim pomocníkom na liečbu akné. Stačí ho jednoducho aplikovať na akné, nechať pôsobiť 10-15 minút a potom zmyť. Dávajte si ale pozor na jeho kvalitu, iba skutočný med bude mať na pokožku hojivé účinky.

Kurkuma

Vďaka kurkumínu má silné antibakteriálne účinky, ktoré vám pomôžu prečistiť pokožku. Zmiešajte dve lyžičky a trochu sezamového oleja, aby ste vytvorili pastu. Tú potom aplikujte na problematickú oblasť a nechajte pôsobiť 30-40 minút. Zmes následne zmyte.

Čítajte: Akné: 8 skrytých dôvodov, prečo sa vám robia vyrážky

So zápalom môžete bojovať aj vnútorne. Pite denne kurkumové mlieko a môžete tak znížiť riziko rozvinutia zápalu v tele aj na pokožke.

Aloe vera

Prírodný gél z aloe vera pomáha ničiť baktérie, ktoré upchávajú póry a urýchľuje hojenie zápalu. Má tiež antimikróbne a antiseptické účinky. Gél si môžete pripraviť z listov aloe tak, že ho jednoducho prerežete.

Inou alternatívou je vyrobiť si pastu zmiešaním jednej lyžičky aloe vera a pol lyžičky medu (môžete pridať aj kurkumu) a aplikovať ju na pokožku postihnutú vyrážkami. Nechajte pastu pôsobiť 20 minút a potom ju zmyte.

Vločky

Pôsobia ako prirodzený peeling na pokožku. To znamená, že vám pomôžu odstrániť odumreté kúsky pokožky a súčasne prečistia póry. Taktiež absorbujú maz, ktorý pokožka vylučuje a ktorý sa podieľa na vzniku akné.

Čítajte: Zázračný gél na vyrážky z nechtíka a tymianu

Zmiešajte jednu polievkovú lyžicu s malým množstvom vody a vytvorte pastu. Aplikujte ju na pokožku a krúživými pohybmi masírujte miesta, kde sa akné nachádza. Nechajte vločky pôsobiť aspoň desať minút a potom ich zmyte.

Pamätajte, že pre dosiahnutie účinnosti musíte tieto suroviny používať pravidelne a o pokožku na chrbte sa starať dlhodobo. Výsledok sa dostaví zhruba po mesiaci.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, naturallivingideas.com, Foto: shutterstock.c
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.