• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Nálada v českej ekonomike sa v júli zlepšila, v nemeckej zhoršila

  • 12:16 25.07.2016
  • Praha
Nálada v českej ekonomike sa v júli zlepšila, v nemeckej zhoršila

Aktuálne sa český index nachádza na najnižšej úrovni od októbra 2014, keď klesol na -2 body. V nemeckom automobilovom priemysle majú pesimistické očakávania.

Nálada v českej ekonomike sa v júli mierne zlepšila po páde na 8-mesačné minimum v predchádzajúcom mesiaci. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Zložený index ekonomického sentimentu v júli stúpol na 10,3 bodu z 10,2 bodu v júni, uviedol Český štatistický úrad (ČSÚ). V máji sa index nachádzal na úrovni 11 bodov.

Index spotrebiteľskej dôvery v júli výrazne padol, konkrétne na 0 bodov z 1,5 bodu v júni. Aktuálne sa index nachádza na najnižšej úrovni od októbra 2014, keď klesol na -2 body.

Naopak, index podnikateľskej dôvery zaznamenal v júli zlepšenie, keď vzrástol a 12,9 bodu z 12,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dôvera sa mierne zvýšila v službách a v priemysle. Naopak, klesla v stavebníctve a obchode.

Nálada v nemeckej ekonomike sa v júli mierne zhoršila

Nálada v nemeckej ekonomike sa v júli mierne zhoršila. Hlavným dôvodom bolo hlasovanie Britov v júnovom referende za odchod Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ). Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Index podnikateľskej dôvery mníchovského ekonomického inštitútu Ifo sa v júni znížil o 0,4 bodu na 108,3 bodu zo 108,7 bodu v júni. Ekonómovia počítali s pádom indexu až na 107,5 bodu.

Očakávania firiem, medzi ktorými uskutočnil inštitút Ifo prieskum, sa zhoršili. Firmy však v porovnaní s minulým mesiacom o niečo lepšie hodnotia svoju aktuálnu situáciu. "Nemecká ekonomika je odolná," uviedol šéf Ifo Clemens Fuest.

Index hodnotenia aktuálnej situácie vzrástol v júli na 114,7 bodu zo 114,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci, pričom ekonómovia očakávali pokles na 114 bodov. Index očakávaní naopak padol na 102,2 bodu zo 103,1 bodu. Ekonómovia však prognózovali zníženie až na 101,1 bodu.

Výrazne menej optimistický ohľadom vývoja v najbližších mesiacoch je podľa Fuesta priemysel. Týka sa to predovšetkým automobiliek. "Automobilový priemysel má dokonca pesimistické očakávania."

Naopak, výborná nálada naďalej panuje v stavebníctve. Príslušný index pokračoval v júli v stanovovaní nových rekordov, uviedol Fuest. Nálada sa tiež zlepšila v maloobchode. Vo veľkoobchode sa zhoršila.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.