• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Britskí športovci žiadajú zákaz účasti Ruska v Riu

  • 18:21 24.07.2016
  • Londýn
Britskí športovci žiadajú zákaz účasti Ruska v Riu

Viaceré britské olympijské a paralympijské hviezdy sa podpísali pod list, v ktorom vyzývajú k vylúčeniu ruských športovcov z olympiády v Riu.

Podľa britského zástupcu v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) Adama Pengillyho by Rusko mali vylúčiť z účasti na olympiáde v Rio de Janeiro.

"Je to neuveriteľne ťažké rozhodnutie, ale ruská zástava by nemala viať v Riu," povedal dvojnásobný účastník zimných olympijských hier v skeletone. Viaceré britské olympijské a paralympijské hviezdy sa podpísali pod list, v ktorom vyzývajú k vylúčeniu ruských športovcov z olympiády v Riu. Medzi signatárov patrí plavkyňa Rebecca Adlingtonová, bežkyňa na 400 m prekážok Sally Gunnellová, diaľkár Lynn Davies a 11-násobná paralympijská víťazka Tanni Greyová-Thompsonová. List, ktorý uverejnili vo viacerých britských denníkoch odoslali signatári aj priamo MOV, ktorý má v nedeľu rozhodnúť o účasti Ruska na olympijských hrách.

Rusko sa vyhlo celoplošnému dištancu
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nepotrestal Rusko za dopingový škandál celoplošným vylúčením z augustových OH v brazílskom Riu de Janeiro. Výkonný výbor MOV podľa nedeľňajšieho zdôvodnenia na svojej oficiálnej internetovej stránke ponechá na rozhodnutí riadiacich organizácií jednotlivých odvetví, či pustia ruských reprezentantov na OH 2016.

Hrozba kompletného dištancu vyplynula z nezávislej vyšetrovacej správy kanadského profesora práva Richarda McLarena povereného Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Exekutíva vzala do úvahy jeho závery, verdikt Športového arbitrážneho súdu (CAS) z 21. júla o suspendovaní ruských atlétov Medzinárodnou asociáciou atletických federácií (IAAF), Olympijskú chartu a Svetový antidopingový kódex.

Sviatok pod piatimi kruhmi štartuje už 5. augusta, MOV tak musel urýchlene prijať uznesenie a nemal čas vypočuť príslušných športovcov či funkcionárov. McLaren zároveň dostal čas na dokončenie svojej práce. Ruský olympijský výbor (OKR) mal šancu na obhajobu prostredníctvom svojho prezidenta Alexandra Žukova. Ten zaručil plnú spoluprácu pri objasňovaní dopingových prehreškov a prestavbu tamojšieho antidopingového systému. Žukov tvrdil, že všetci Rusi prihlásení do Ria prešli v uplynulých šiestich mesiacoch kontrolami v zahraničných antidopingových agentúrach, odovzdali vyše 3000 vzoriek, z ktorých bola drvivá väčšina negatívna. Vyšetrovanie nepoukázalo na OKR ako na zodpovednú inštitúciu.

VV MOV dostal v sobotu list od Medzinárodnej federácie streleckého športu (ISSF), ktorý hovoril o troch zmiznutých pozitívnych vzorkách. Za ovplyvnených podvratným antidopingovým systémom považujú pre výnimočné okolnosti všetkých Rusov, nie iba športovcov v dvadsiatke odvetví, ktoré spomenula správa. Kolektívnu vinu a absenciu prezumpcie neviny preto musia prijať zástupcovia každého z 28 letných olympijských športov. MOV však ponúkol šancu jednotlivcom vymaniť sa zo spoločného trestu. Za týmto účelom stanovil niekoľko podmienok.

Uchádzač musí o svojej olympijskej spôsobilosti presvedčiť medzinárodný riadiaci orgán. Nestačí negatívny test na národnej úrovni, treba individuálne analýzy na základe medzinárodných záznamov. Do Brazílie sa nedostane ani jedna osoba zahrnutá v McLarenovej správe, sankcie hrozia aj celým národným federáciám. Štart na OH 2016 nepovolia usvedčeným dopingovým hriešnikom, aj keď si už odpykali tresty. Splnenie uvedených podmienok navyše musí skontrolovať nezávislý predstaviteľ CAS. Olympionici sa okrem toho môžu pripraviť na dodatočné mimosúťažné testovanie, ak nebudú k dispozícii, prídu o účasť.

"Bolo pred nami ťažké rozhodnutie. Museli sme nájsť rovnováhu medzi kolektívnou zodpovednosťou a právom jednotlivcov. Každý by mal šancu dostať proti obvineniam bojovať. Ctíme prezumpciu neviny, preto sme zaviedli prísne kritériá, ktoré musí každý ruský športovec splniť, ak chce na hrách štartovať," citovali svetové agentúry prezidenta MOV Thomasa Bacha.

Okrem ruských atlétov do Ria nemôžu ani ruskí vzpierači. Dvadsaťosem federácií olympijských športov má teraz len 12 dní na vynesenie ich rozhodnutí. Celý ruský olympijský tím mal mať 387 športovcov.

Zľava hlava ruského MOV Alexander Žukov počas stretnutia s prezidentom MOV Thomasom Bachom. Foto: TASR AP

Prvýkrát o štátom riadenom dopingu v Rusku prehovoril šéf antidopingového laboratóriu v Moskve Grigorij Rodčenkov. Vyšetrovanie Svetovej antidopingovej agentúry WADA a IAAF jeho slová potvrdilo. To ukázalo, že doping kryla dokonca ruská tajná služba a ministerstvo športu. Počas ZOH v Soči 2014 údajne prišlo k masívnemu krytiu dopingu.

MOV rozhodoval prostredníctvom telekonferencie a konečný verdikt vyvolal okamžite rozporuplné reakcie. Ruský minister športu Vitalij Mutko označil rozhodnutie za "objektívne, ale veľmi tvrdé". Antidopingová agentúra USA (USADA) zasa reagovala v zmysle, že "MOV odmietol prevziať rozhodujúce líderstvo v boji s dopingom".

Prezident IAAF lord Sebastian Coe okamžite všetkým riadiacim športovým organizáciím ponúkol pomoc: "IAAF je pripravená ponúknuť rady všetkým svetovým športovým federáciám ohľadom našich skúseností z poswledných ôsmich mesiacov."

Atlétka Stepanovová sa aktívne nezúčastní hier

Lausanne 24. júla (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nepovolil ruskej atlétke Julii Stepanovovej aktívnu účasť na augustových OH v Riu de Janeiro. O tomto rozhodnutí informoval v druhej hlave nedeľňajšieho stanoviska k zamietnutiu celoplošného vylúčenia športovcov tejto krajiny, ktoré je dostupné na jeho oficiálnej internetovej stránke.

Na snímke ruská atlétka Julia Stepanovová prichádza na štart behu na 800 m pod neutrálnou vlajkou na ME v Amsterdame 6. júla 2016. Foto: TASR AP

Bežkyňa na stredné trate odmietla reprezentovať pod ruskou vlajkou a MOV nenašiel dostatočné výnimočné okolnosti, aby mohla štartovať ako neutrálna športovkyňa. K verdiktu prispela Etická komisia výboru, ktorá vypočula Stepanovovú, ako aj predstaviteľov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a Ruského olympijského výboru (OKR). Tridsaťročná špecialistka na 800 metrov podložila svoju žiadosť úlohou informátorky o dopingovej afére a korupcii medzi moskovským laboratóriom, Všeruskou federáciou ľahkej atletiky (VFLA) a IAAF. Etická komisia ocenila jej spoluprácu v boji proti dopingu, ale prihliadla na minimálne päťročnú príslušnosť k podvratnému systému a načasovanie odhalenia po tom, ako nedostala krytie pri prvom pozitívnom náleze.

Výkonný výbor MOV sa stotožnil s odporúčaním EK a dodržal pravidlo, podľa ktorého sa na OH 2016 nemôže predstaviť žiaden ruský športovec s pozitívnou dopingovou minulosťou. Exekutíva na druhej strane poďakovala Stepanovovej za úsilie o čistotu zápolenia a pozvala ju spoločne s manželom do Ria na návštevu. MOV zároveň podporuje jej ďalšiu kariéru a potenciálne členstvo v národnom olympijskom výbore.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.