• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
10°Bratislava

Centrum Bivio pomôže mentálne postihnutým získať pracovné zručnosti

  • 8:40 24.07.2016
  • Bratislava
Centrum Bivio pomôže mentálne postihnutým získať pracovné zručnosti

V bratislavskej Rači vzniká vzdelávaco-rehabilitačné centrum Bivio, ktoré poskytne ľuďom s mentálnym postihnutím možnosť získať praktické vedomosti a zručnosti tak, aby sa dokázali umiestniť na trhu práce a boli čo najviac samostatní.

V bratislavskej Rači vzniká vzdelávaco-rehabilitačné centrum Bivio, ktoré poskytne ľuďom s mentálnym postihnutím možnosť získať praktické vedomosti a zručnosti tak, aby sa dokázali umiestniť na trhu práce a boli čo najviac samostatní. Momentálne sa od mája rekonštruujú objekty na Alstrovej ulici, kde má centrum sídliť. Jeho otvorenie predpokladá realizátor projektu Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím (ZPMP) v SR začiatkom budúceho roka.

Podnetom na vytvorenie centra bol podľa združenia fakt, že ľudia s mentálnym postihnutím sú na trhu práce znevýhodnenou skupinou, ktorá je pritom schopná pracovať. Ich úspešnému vstupu na trh práce okrem iného bráni najmä nedostatok možností na získanie praktických pracovných zručností. Z toho dôvodu bude centrum poskytovať niekoľko typov vzdelávacích a rehabilitačných aktivít. Taktiež aj praktickú prípravu na výkon profesií, ako sú hotelové služby, pomocné práce v kuchyni a prevádzkach verejného stravovania či práce v práčovni. Súčasťou centra má byť preto aj hotel, práčovňa a reštaurácia.

"Tu budú na riadny pracovný pomer zamestnaní aj piati ľudia so zdravotným (mentálnym) postihnutím. V týchto reálne fungujúcich prevádzkach sa budú zároveň pripravovať na povolanie mladí s mentálnym postihnutím, absolventi praktických škôl, ktorých bude maximálne desať," priblížila pre TASR riaditeľka Republikovej centrály ZPMP v SR Iveta Mišová.

Títo ľudia sa následne nezamestnajú v centre Bivio, ale, naopak, im bude priebežne hľadané miesto na otvorenom trhu práce. "Každý rok teda príde nová skupina ľudí s mentálnym postihnutím, ktorú budeme pripravovať na prácu," podotkla Mišová. Paralelne s tým sa budú v centre realizovať rôzne kurzy zamerané na samostatnosť a rozvoj zručností i osobnosti. Otvorené budú aj pre širokú komunitu z Bratislavy i okolia. "Už v tejto chvíli naše združenie realizuje viaceré kurzy na Štúrovej ulici v Bratislave a budeme v tom pokračovať," spresnila Mišová.

Projekt centra Bivio považuje za unikátny, pretože jeho model fungovania zahŕňa okrem vzdelávacích a sociálno-rehabilitačných aktivít aj podnikanie, čo prináša do prípravy ľudí s mentálnym postihnutím na zamestnanie inovatívny rozmer. Podnikateľské prevádzky budú totiž slúžiť ako nástroj na získanie prostriedkov potrebných na realizáciu neziskových aktivít. "Samotný model dlhodobej a systematickej prípravy ľudí s mentálnym postihnutím (na zamestnanie v reálnych podmienkach) na Slovensku doteraz neexistuje," povedala Mišová.

Jedinečnosť projektu je aj v tom, že bude implementovať novú filozofiu v zamestnávaní ľudí s mentálnym postihnutím. ZPMP v SR chce, aby sa vo vyššej miere uplatňovali v oblasti služieb, pretože práve tú považujú za najviac perspektívnu v zamestnávaní pre túto cieľovú skupinu. "Po overení pilotnej prevádzky, je model nastavený tak, že vytvára predpoklady na jeho implementáciu do rôznych regiónov Slovenska v nasledujúcich rokoch," podotkla Mišová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

VČERA - 18:40Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre časť krajiny výstrahu pred búrkami.

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

VČERA - 17:56Domáce

Demokrati Ministrom vyčítajú, že v zákonnej lehote nezabezpečili podpis tzv. delimitačných protokolov.

Smutné správy zo sveta športu: Slovensko prišlo o majstra

Smutné správy zo sveta športu: Slovensko prišlo o majstra

VČERA - 17:24Domáce

Známy slovenský reprezentant zomrel tesne pred svojimi 40. narodeninami.

O pláne obnovy vedieme s Európskou komisiou len technické konzultácie, tvrdí Fico

O pláne obnovy vedieme s Európskou komisiou len technické konzultácie, tvrdí Fico

VČERA - 16:48Domáce

Vláda aktuálne vedie v rámci plánu obnovy a novelizácie trestného zákona s Európskou komisiou len technickú konzultáciu.

PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva

PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva

VČERA - 16:45Domáce

Odvolávanie Dolinkovej v Národnej rade SR chcelo iniciovať hnutie Slovensko.