• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

VÝROČIE: Gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko zomrel pred 40 rokmi

  • 8:00 23.07.2016
  • Prešov/Bratislava
VÝROČIE: Gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko zomrel pred 40 rokmi

Prešov/Bratislava 22. júla (TASR) - Gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko bol komunistickým režimom v bývalom Československu perzekvovaný a väznený. V sobotu 23. júla uplynie 40 rokov od jeho úmrtia. Vasiľ Hopko sa narodil 21. apríla 1904 v obci Hrabské v okrese Bardejov.

Gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko bol komunistickým režimom v bývalom Československu perzekvovaný a väznený. V sobotu 23. júla uplynie 40 rokov od jeho úmrtia.

Vasiľ Hopko sa narodil 21. apríla 1904 v obci Hrabské v okrese Bardejov. Teologické štúdiá absolvoval na Gréckokatolíckej teologickej akadémii v Prešove. Kňazskú vysviacku prijal 3. februára 1929 v Prešove. Pôsobil na viacerých postoch. Napríklad, keď bola zriadená farnosť v českej Prahe, biskup Pavol Peter Gojdič vymenoval Vasiľa Hopka za jej prvého farára. Od 15. septembra 1936 do 31. augusta 1941 bol spirituálom Kňazského seminára v Prešove. Od 1. septembra 1941 bol biskupským tajomníkom. Neskôr pôsobil ako profesor pastorálnej a morálnej teológie na Vysokej bohosloveckej škole v Prešove. Za biskupa bol vysvätený 11. mája 1947.

Na archívnej fotografii: V Prešove vyvrcholila 20. septembra 2003 slávnosť prenesenia relikvií blahoslaveného biskupa - mučeníka Vasiľa Hopku. Relikvie Vasiľa Hopku boli v dopoludňajších hodinách vystavené na priestranstve pred Divadlom Jonáša Záborského. Slávnostným kazateľom bol prefekt Kongregácie pre východné cirkvi patriarcha Ignace Moussa I. kardinál Daoud z Ríma. Po pontifikálnej svätej omši 14. septembra 2003 v Bratislave bol biskup Hopko vyhlásený Jánom Pavlom II. za blahoslaveného. Foto: TASR Milan Kapusta

V súvislosti s Prešovským soborom 28. apríla 1950, keď vtedajšia štátna moc postavila gréckokatolícku cirkev mimo zákon, sa ThDr. Vasiľ Hopko ocitol v domácom väzení a neskôr ho internovali na rôznych miestach. V októbri 1950 bol zatknutý a po viac ako roku krutého vyšetrovania ho 24. októbra 1951 odsúdili na 15 rokov odňatia slobody, peňažný trest a stratu občianskych práv na desať rokov. Tým sa preňho začala strastiplná cesta po neľudských komunistických väzniciach v Bratislave, Ilave, Leopoldove, Prahe, v českom Mírove a Valdiciach.

Z väzenia ho prepustili v máji 1964 v zlom zdravotnom stave. Po obnovení gréckokatolíckej cirkvi v júni 1968 síce vykonával funkciu svätiaceho biskupa, ale plne rehabilitovaný nebol. Zomrel na následky väznenia 23. júla 1976 v Prešove.

Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Vasiľa Hopka za blahoslaveného dňa 14. septembra 2003 v bratislavskej Petržalke na nádvorí Chrámu Svätej rodiny.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.