• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Slovensko bude na paralympiáde v Riu reprezentovať 29 športovcov

  • 20:29 22.07.2016
  • Bratislava
Slovensko bude na paralympiáde v Riu reprezentovať 29 športovcov

Slováci budú mať zastúpenie v atletike, boccii, cyklistike, drezúre, lukostreľbe, plávaní, stolnom tenise, streľbe a v tlaku na lavičke.

Valné zhromaždenie Slovenského paralympijského výboru (SPV) schválilo v piatok zloženie slovenskej výpravy na 15. paralympijské hry v Rio de Janeiro (7. - 18. septembra). Slovensko bude reprezentovať 29 športovcov, pričom celá slovenská výprava má 66 členov. Z toho sú štyria necestujúci náhradníci. Slovensko bude mať zastúpenie v atletike, boccii, cyklistike, drezúre, lukostreľbe, plávaní, stolnom tenise, streľbe a v tlaku na lavičke. Valnému zhromaždeniu predchádzalo prerokovanie nominácie na Štábe Rio 2016 a vo Výkonnom výbore SPV.

"Prvou našou prioritou je, aby sa slovenská výprava šťastne vrátila domov. Druhou, aby sa výprava vrátila zdravá. A treťou, aby sme v záverečnej príprave urobili maximum, doladili drobnosti, ktoré môžu pomôcť k tomu, aby boli športovci výsledkovo úspešní," uviedol prezident SPV a súčasne reprezentant v stolnom tenise Ján Riapoš. "Doteraz získali slovenskí športovci na paralympiádach 92 medailí. Bolo by krásne, aby sme v Rio de Janeiro zaokrúhlili tento počet na 100 cenných kovov," dodal Samuel Roško.

V utorok 30. augusta sa v Primaciálnom paláci v Bratislave uskutoční slávnostný sľub výpravy do rúk prezidenta SR Andreja Kisku. Výprava bude cestovať v troch skupinách v dňoch 31. augusta, 1. a 4. septembra. Preprava koňa Sterngreifer je zabezpečená na 3. septembra z Liege. Otvárací ceremoniál Hier je na programe 7. septembra. Zúčastní sa ho aj minister školstva, vedy a kultúry a športu SR Peter Plavčan. Záverečný ceremoniál sa uskutoční 18. septembra za účasti ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera.

Nominácia SR na Paralympijské hry 2016 v Rio de Janeiro (7. - 18. septembra):

Atletika: Adrián Matušík, Marián Kuřeja, tréner Ján Botcher, sprievod Jana Sučíková.
Boccia: Samuel Andrejčík, Róbert Mezík, Jakub Nagy, Tomáš Král, Róbert Ďurkovič, Lenka Ďurdinová, Michaela Balcová, náhradníci: Lukáš Baláži, Martin Strehársky, tréner: Martin Gabko, sprievod: Peter Balco, Carlos Moreno, Pavel Král, Ľudmila Andrejčíková, Jozef Matúš.
Cyklistika: Jozef Metelka, Vladislav Janovjak, Anna Oroszová, Patrik Kuril, pilot – navádzač: Ján Galik, tréneri: Kyleigh Manners, Branislav Režákˇ, servisný technik: Patrik Chlebo, sprievod: Milan Orosz.
Drezúra: Katarína Jobbágyová, trénerka: Magdaléna Pokorná, vedúca športu: Helena Hanková, kôň Sterngreifer.
Lukostreľba: Peter Kinik, Marcel Pavlík, vedúci športu: Vladimír Majerčák, sprievod: Ingrid Šilonová.
Plávanie: Karin Petrikovičová, trénerka: Daniela Šipošová.
Stolný tenis: Ján Riapoš, Rastislav Revúcky, Martin Ludrovský, Peter Mihálik, Richard Csejtey, Alena Kánová, Miroslav Jambor, tréneri: Roman Cibulka, Saša Dragaš, Ľuboš Dobrotka, Ján Lackovič, Jozef Bardoň, Andrej Bardoň.
Streľba: Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský, Jozef Široký, súčasne tréner reprezentácie SR, náhradníci: Radoslav Morvay, Viera Bučkuliaková, sprievod: Milan Goleňa.
Tlak na lavičke: Marek Kamzík, tréner: Michal Čapla.
Vedenie výpravy: Samuel Roško, vedúci výpravy, Tomáš Varga, zástupca vedúceho výpravy, Maroš Čambal, administrátor, František Pisarčík, lekár, Stanislav Kliman, fyzioterapeut, Nesvija Trepačová, masérka.

O štarte Rusov rozhodne IPC v auguste

Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) na budúci mesiac rozhodne, či sa na paralympijských hrách 2016 v Rio de Janeiro predstavia športovci z Ruska. Krajina sa momentálne zmieta v dopingovom škandále a užívanie zakázaných látok údajne riadil štát. Pre tieto obvinenia hrozí, že sa ruskí športovci nepredstavia ani na OH v Riu.

IPC v stanovisku uviedla, že o štarte ruských športovcov na paralympijských hrách (7.-18. septembra), rozhodne po 1. auguste. Rusi budú mať potom 21 dní na prípadné odvolanie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.