• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Zázračné kozie mlieko: Posilní srdce, imunitu aj metabolizmus

  • 9:35 23.07.2016
  • Bratislava
Zázračné kozie mlieko: Posilní srdce, imunitu aj metabolizmus

Vo väčšine krajín je typickým zdrojom mlieka krava. Kozie mlieko môže byť tažšie zohnať avšak v posledných rokoch dopyt po ňom neustále stúpa. To aj vďaka výskumom, ktoré dokázali jeho pozitívne účinky na ľudský organizmus.

Ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy, môžu stráviť kozie mlieko oveľa lepšie ako kravské mlieko, kvôli oveľa vyššiemu obsahu prospešných mastných kyselín - až dvakrát vyšších ako v kravskom mlieku.

Ak máte záujem o celkové zlepšenie vášho zdravia, kozie mlieko je tou správnou voľbou. Prečítajte si nasledujúce benefity a tak uvidíte, či sa skutočne oplatí vymeniť kravské mlieko.

1. Buduje silné kosti

To je jedna z najčastejších charakteristík všetkých foriem mlieka a hlavný dôvod, prečo je mlieko tak dôležité. Rovnako ako iné druhy, aj kozie mlieko je bohaté na vápnik. Okrem toho však kozie mlieko zabezpečuje, aby kosti starnutím nestrácali čoraz viac minerálnej hustoty. Tým pôsobia preventívne proti osteoporóze.

2. Má protizápalové účinky

Jedným z dôvodov, prečo ľudia pijú kozie mlieko je aj to, že si ho vychutnajú bez žalúdočných ťažkostí. Tie naopak kravské mlieko spôsobuje veľmi často. Vzhľadom k jedinečnej enzymatickej štruktúre kozie mlieko upokojuje zápaly v čreve.

3. Účinnosť živín

Jednou z hlavných výhod kozieho mlieka je, že chemické zloženie je oveľa bližšie ľudskému mlieku ako kravské mlieko. Ľudia sú v podstate prispôsobiví aj na kravské mlieko, ale kozie je schopné nášmu telu odovzdať viac výživných látok. Tie sú navyše blízke látkam ľudského materského mlieka, aj preto kozie mlieko nespôsobuje tráviace ťažkosti.

4. Zrýchľuje metabolizmus

Jedna šálka kozieho mlieka poskytuje takmer:

  • 40% dennej odporúčanej dávky vápnika
  • 20% vitamínu B dennej odporúčanej dávky
  • významné množstvo draslíka a fosforu.

Okrem toho štúdie ukázali, že kozie mlieko može pomôcť zvýšiť príjem železa a medi zo stravy, tieto latky sú nevyhnutné pre zdravých ľudí, ale aj pre tých, čo trpia anémiou.

5. Udržuje srdce zdravé

V kozom mlieku existuje dvakrát toľko prospešných mastných kyselín, ako je možné nájsť v kravskom mlieku. To znamená, že kozie mlieko môže významne pomôcť k zdravej rovnováhe cholesterolu. Vysokým obsahom esenciálnych kyselín navyše dokáže zabrániť ochoreniam ako ateroskleróza, mŕtvica, infarkt či ďalších koronárnych komplikácií.

Vysoká hladina draslíka v kozom mlieku prispieva tiež k zníženiu krvného tlaku, uvoľňuje cievy a napätie v kardiovaskulárnom systéme.

6. Posilňuje imunitu

Stopové množstvo vzácneho minerálu - selénu je kľúčovou zložkou pri posilňovaní imunitného systému. Dokáže odraziť rôzne ochorenia, ale aj infekcie.

7. Podporuje rast a vývoj

Kozie mlieko je bohatým zdrojom bielkovín, nevyhnutných na zdravý rast a vývoj, pretože proteíny sú základnými kameňmi buniek, tkanív, svalov a kostí. Zaistením stáleho príjmu bielkovín možeme ochrániť metabolické procesy v našom tele a stimulovať celkový dobrý zdravotný stav.

Vzhľadom na možnosť prenášania rôznych nákaz z úžitkových zvierat, teda aj kôz, sa odporúča kupovať a požívať len overené produkty. Predídete tak možným ťažkostiam a dokonca si uchránite život pred nebezpečnou nákazou.

Na záver stačí len dodať, že urobiť zmenu vo svojom jedálničku a zameniť druh mlieka, určite pozitívne ovplyvní vaše zdravie.

Zdroj: Info.sk, L. Nawratová, dia.online.sk, shape.com, organicfacts.net. Foto: shutter
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.