• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Na Svetový kongres esperanta v Nitre prídu účastníci zo 60 krajín

  • 19:46 14.07.2016
  • Nitra
Na Svetový kongres esperanta v Nitre prídu účastníci zo 60 krajín

Hlavnou témou 101. svetového kongresu esperanta bude Sociálna spravodlivosť - jazyková spravodlivosť.

Mesto Nitra sa o niekoľko dní stane hostiteľom 101. svetového kongresu esperanta. Zástupca prezidentskej kancelárie spolu s nitrianskym primátorom Jozefom Dvončom oficiálne otvoria podujatie 24. júla. Ukončenie kongresu je naplánované na 30. júla. Podľa slov Andreja Jančoviča z mestského úradu bude esperantský kongres počtom účastníkov z rôznych krajín i dĺžkou trvania jedným z najväčších medzinárodných podujatí počas prvého predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie.

Organizátori očakávajú účasť 1400 návštevníkov zo 60 krajín sveta. Kongres bude venovaný téme Sociálna spravodlivosť – jazyková spravodlivosť a na Slovensku bude po prvý raz. Slovenská pošta pripravuje pri tejto príležitosti špeciálnu emisiu poštových známok,“ uviedol Jančovič.

Súčasťou slávnostného otvorenia bude v nedeľu 24. júla o 20.00 h vystúpenie folklórneho súboru Lúčnica na Svätoplukovom námestí. V piatok 29. júla sa bude v priestoroch SPU v Nitre od 12.00 h konať Deň otvorených dverí kongresu. „Záujemcovia sa môžu prísť pozrieť na vybrané akcie, ktoré bude mať kongres vo svojom programe, a sledovať, ako prebieha medzinárodná komunikácia v jednom jazyku, bez tlmočníkov,“ povedal Jančovič. Pre účastníkov kongresu je pripravený bohatý sprievodný program. Ponúkne spoznávanie krás Slovenska, ale aj divadelné predstavenia, filmy a koncerty rôznych žánrov. V piatok 29. júla bude na Svätoplukovom námestí pokus o rekord v tancovaní slovenského tanga, po ktorom bude nasledovať medzinárodný hudobný festival.

Súčasťou kongresu budú taktiež tri sprievodné odborné podujatia. Okrem Jazykovo-politickej konferencie krajín V4 s hlavnou témou Perspektívy jazykovej politiky v EÚ to bude aj Stredoeurópske medzináboženské fórum a Dvadsiaty medzinárodný medicínsky esperantský kongres, na ktorom sa bude diskutovať na tému Lekári a globalizácia: akí lekári sú potrební v novom storočí?

V súvislosti so svetovým kongresom esperanta pripomenul predseda prípravného výboru Peter Baláž, že esperanto je v súčasnosti najrozšírenejší medzinárodný plánový jazyk. „Ale esperanto je omnoho viac ako len jazyk. Je to filozofia priateľstva, nadnárodnej spolupráce a celosvetovej komunikácie,” skonštatoval.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.