• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Sóda bikarbóna na pokožku, zuby a vlasy

  • 18:33 11.07.2016
  • Bratislava
 Sóda bikarbóna na pokožku, zuby a vlasy

Maličkosť, ktorá sa nachádza v každej kuchyni. Málokto však vie, že sóda bikarbóna môže robiť zázraky na našich vlasoch či na pokožke. Táto lacná položka vám pomôže vyzerať lepšie od hlavy až po päty!

Jedlá sóda je hydrogénuhličitan sodný. Prírodná kryštalická látka, ale často sa objaví vo forme jemného prášku. Táto alkalická látka má antibakteriálne, antimykotické, antiseptické a protizápalové vlastnosti. Je to tiež silný lekársky nástroj účinný pri potláčaní prechladnutia či problémoch s pleťou.

Jedlá sóda je efektívna pri použití na krátku dobu. Avšak, nadmerné užívanie môže poškodiť pokožku a vlasy. Tiež by ste mali zistiť, či vaša pokožka nie je na sódu príliš citlivá. V prípade akýchkoľvek náznakov alergie je potrebné ďalej na pokožku sódu dlhšiu dobu aplikovať.

Ak ale nepríjemné efekty nedorazia, môžete sa tešiť zo skvelého a lacného liečiva.

1. Akné a vyrážky

Ak sa dlhšie trápite s tým, ako sa zbaviť akné či vyrážok a nepomohli vám žiadne iné krémy, mastičky či lieky neváhajte siahnuť po sóde bikarbóne.
Jedlá sóda urobí svoju prácu rýchlo. Antiseptické a protizápalové vlastnosti tohto kuchynského pomocníka pomáhajú liečiť príčiny, ale aj zmierniť príznaky akné a iných kožných defektov. Okrem toho pomáha vyrovnávať pH pokožky, čím zabraňuje tvorbe nových vyrážok na dlhšie obdobie.

Ako na to?
- Zmiešajte 1 lyžičku jedlej sódy s trochou vody a vytvorte tak hustú pastu.
- Aplikujte na postihnutú kožu po dobu 1 až 2 minúty.
- Opláchnite studenou vodou.
- Opakuje raz denne po dobu 2 až 3 dní, potom znížte frekvenciu na 1 alebo 2 krát týždenne.

2. Žlté zuby

Jedlá sóda je v tomto prípade vynikajúca pre svoj perleťový biely lesk. Funguje ako jemné brusivo na odstránenie žltých škvŕn z vašich zubov. Navyše aj pomáha odstrániť povlak neutralizáciou kyselín produkovaných baktériami.

Ako na to?
- Môžete jednoducho dať trochu jedlej sódy na zubnú kefku spolu s pravidelnou dávkou zubnej pasty. Čistíte si zuby ako obvykle po dobu 2 minút. Urob to raz denne po dobu niekoľkých dní.
- Prípadne si pripravte domáce zubné bielidlo so 4 lyžicami koreňovej kurkumy v prášku, 2 čajovými lyžičkami jedlej sódy a 3 polievkovými lyžicami extra panenského kokosového olej. Zmiešajte všetky ingrediencie dôkladne. Pomocou malého množstva tejto pasty si čistite zuby raz denne po dobu niekoľkých dní.
POZOR: Zabráňte prílišnému využívaniu jedlej sódy, môže to zbaviť zuby prirodzenej ochrannej skloviny.

3. Spálenie kože na slnku

Je šikovné, ak si počas leta kúpite jedno balenie jedlej sódy navyše. Vzhľadom k svojej zásaditej povahe, má upokojujúci účinok na spálenie od slniečka, pomôže zmierniť svrbenie a pocity pálenia kože.
Má tiež mierne antiseptické a sťahujúce účinky, ktoré napomáhajú rýchlejšej regenerácii kože po pľuzgieroch zo slnka.

Ako na to?
- Zmiešajte 1 až 2 polievkové lyžice jedlej sódy v šálke studenej vody. Namočte čistú hubku v tomto roztoku, vyžmýkajte prebytočnú vodu a použite ju ako studený obklad na postihnutú oblasť po dobu 5 až 10 minút. Opakujte 2 alebo 3 krát denne, až sa vašej koži neuľaví.
- Prípadne pridajte polovicu šálky jedlej sódy do vane naplnenej vodou. Dobre premiešajte a močte sa v tejto vode po dobu 10 až 15 minút. Potom, čo vyjdete z vane, sa dôkladne a opatrne osušte jemným uterákom , aby ste kožu veľmi nepodráždili. Opakujte to raz denne po dobu niekoľkých dní, teda kým nedôjde k zlepšeniu stavu kože.

4. Nerovnomerný tón pleti

Nerovnomerný tón pleti je veľkým problémom pre mnohých z nás. Ak chcete jasnejšiu a zjednotenú farbu pleti, potom je jedlá sóda jednoduchým a lacným riešením.
Sóda je skvelá v tom, že pomáha odstrániť odumreté bunky. Okrem toho vyrovnáva pH pokožky, čo je veľmi dôležité pre udržanie zdravej a čistej pleti.

Ako na to?
- Zmiešajte 1 až 2 čajové lyžičky jedlej sódy s dostatkom minerálnej vody tak, aby ste vytvorili pastu. Naneste pastu na tvár. Nechajte na tvári asi 1 minútu, potom jemne vmasírujte do pokožky použitím končekov prstov. Napokon si tvár umyte vlažnou vodou a osušte. Tento postup opakujte 1 alebo 2 krát počas týždňa. Postupne by ste mali pozorovať jasnejšie tóny pleti. Nezabudnite, ale po každom použití sódy pleť dostatočne hydratovať vhodným krémom.

5. Lupiny vo vlasoch

Zbaviť sa lupín je nesmierne náročne a to najmä v zimných mesiacoch. Pri správnej a pravidelnej starostlivosti o vlasy môžete odstrániť lupiny s pomocou jedlej sódy veľmi ľahko.
Jedlá sóda objasňuje pokožku hlavy a pomáha zreteľne znížiť výskyt lupín. Okrem toho je alkalická, pomáha nastoliť vhodnú pH pokožky hlavy späť do zdravej rovnováhy.

Ako na to?
- zmiešajte čerstvú šťavu z 1 citróna s 1 čajovou lyžičkou jedlej sódy. Naneste ho na pokožku hlavy, nechajte pôsobiť na 2 až 3 minúty a potom opláchnite vlasy vodou. Opakujte podľa potreby raz týždenne a udržujte svoju pokožku hlavy bez lupín.

Zdroj: info.sk, L. Nawratová, top10homeremedies.com, healthline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.