• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

POZOR: 8 vecí, ktoré nikdy nezdieľajte na facebooku!

  • 18:43 04.07.2016
  • Bratislava
POZOR: 8 vecí, ktoré nikdy nezdieľajte na facebooku!

Ak sa nechcete dostať do nepríjemnej situácie, mali by ste zabrániť odosielaniu týchto obsahov na sociálnych sieťach.

V prvom rade by ste sa mali pozrieť na nastavenia súkromia a presne určiť, aké informácie posielate do sveta. Nikdy neviete, kto sa môže skrývať za monitorom a klávesnicou.

Niektoré z týchto rád vám môžu znieť ako samozrejmosť, no čas od času robia ľudia naozaj hlúpe veci. Tu je náš šikovný sprievodca:

1. Cestovný pas alebo vodičský preukaz

Ľudia radi sa radi pochvália, keď im niečo vyjde. Oznamujú plány o dovolenke, precestované krajiny, alebo že im bol vydaný vodičský preukaz. Nikdy však neuvádzajte presné detaily týchto dokumentov. Je jednoduché ich replikovať a môže tak dôjsť ku krádeži identity.

2. Ste na dovolenke?

Riskantné nie sú len čísla a kódy. Informovať verejnosť, že trávite týždeň na hudobnom festivale môže mať tiež nedozerné následky. Zlodeji sa tak môžu zamerať na váš dom, pretože vedia, že ste na dlhšiu dobu preč. Ešte horšie je pochváliť sa, aké spotrebiče ste si nedávno kúpili.

3. Bankové údaje

Rozhodne neurobte podobnú chybu, ako študent, ktorý odoslal svoje bankové údaje na nástenku kamaráta, aby mu mohol poslať peniaze za nákup cez internet. Hackeri môžu zistiť všetky potrebné informácie, aby sa dostali na váš bankový účet, zatiaľ čo priatelia, ktorý poznajú vaše osobné údaje, už s takýmto informáciami vedia pracovať aj bez technických znalostí.

V roku 2014 bola v USA obvinená skupina ľudí zaoberajúca sa krádežami identity, ktorá vyhľadávala finančné informácie obetí cez Instagram.

20 days of hardwork and this is what the fruit looks like ^…^ #stipend #myfirstpaycheck #smalllilthingsthatbringasmileonyourface

Fotka uverejnená používateľom Mehak Saini (@saini_mehak),

Obete podvodu ukazovali fotky svojej výplatnej pásky s hashtagom #myfirstpaycheck (v preklade moja prvá výplata, pozn. red) kde boli údaje bankového účtu. Na základe týchto informácií, boli zlodeji schopní robiť falošné šeky a kradnúť od spoločností.

4. Výherné tikety

Varovným príkladom je Chantelle z Perthu v Austrálii. Na Facebook dala svoju fotku s výherným tiketom so sumou $ 825. Bohužiaľ, Chantelle ukázala aj čiarový kód a jeden z jej facebookových “priateľov” jej peniaze ukradol.

5. Adresa bydliska

Niektorí ľudia ochotne uvádzajú svoju adresu na sociálnych sieťach. Vyplňujú ju do profilov alebo sa pochvália, prípadne rovno označia, kde sa nachádzajú.

6. Príspevky o vašich deťoch

Nekonečné série fotiek vášho dieťaťa nielenže môžu otravovať vašich priateľov, ale tiež môžu predstavovať nebezpečenstvo. Pozrite si svoje nastavenia súkromia. Naozaj chcete, aby náhodné osoby videli fotky vašej rodiny? Ešte nebezpečnejšie je ukazovať fotky vašich detí, kde sú odhalené. Môžu sa tak stať terčom sexuálnych deviantov a obchodníkov s detskou pornografiou.

7. Kopírovanie a zdieľanie cudzích príspevkov

Poznáte tie príspevky, ktoré obsahujú varovania, súťaže, akcie či výzvy? Aj keď mnohé z nich môžu byť v konečnom dôsledku nevinné, je šanca, že boli vytvorené pre marketingové účely, alebo sú dielom hackerov a podvodníkov šíriacich malware alebo phishing softvér.

Čítajte: POZOR: Falošné okuliare ukradnú údaje o platobnej karte

8. Sťažnosti na prácu alebo svojho šéfa

Existuje mnoho príbehov o ľuďoch, ktorí doplatili sa svoje výstrelky na internete a dozvedeli sa o nich ich zamestnávatelia. Niektoré veci by ste si mali nechať len pre súkromnú konverzáciu. Máte medzi priateľmi kolegov či šéfov? O to opatrnejší by ste mali byť. Neukazujte vtipné fotky, ktoré ste vytvorili počas pracovnej doby a nesťažujte sa na nadriadených. Narozdiel od hovoreného slova sa dajú informácie cez internet ľahšie zachytiť a môžu poslúžiť ako dôkazy, ktoré vás nakoniec budú stáť miesto.

Zdroj: Info.sk, TM, netsecurity.about.com, time.com, Foto: shutterstock, facebook
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.