• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

V Česku sa zaoberajú žiadosťou Ruska o vydanie bývalého úradníka

  • 21:13 01.07.2016
  • Plzeň/Praha
V Česku sa zaoberajú žiadosťou Ruska o vydanie bývalého úradníka

Šesťdesiattriročný Rus, ktorý ešte pred piatimi rokmi podliehal ako štátny úradník priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, mal podľa ruskej strany okradnúť štát o desiatky miliónov rubľov.

Rusko žiada Českú republiku o vydanie bývalého vysokopostaveného štátneho úradníka Alexandra N., ktorého na základe medzinárodného zatykača zadržali v januári v Karlových Varoch. Prípadom sa aktuálne zaoberá Krajský súd v Plzni, ktorého verdikt sa očakáva v polovici júla.

Šesťdesiattriročný Rus, ktorý ešte pred piatimi rokmi podliehal ako štátny úradník priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, mal podľa ruskej strany okradnúť štát o desiatky miliónov rubľov. Ako generálny riaditeľ Federálneho štátneho rozpočtového úradu pri správe záležitostí prezidenta Ruskej federácie sa mal dopustiť podvodného konania v súvislosti so štvormiliardovou objednávkou na rekonštrukciu čakárne a železničného nástupišťa, určených pre zabezpečenie železničnej prepravy hlavy štátu.

Samotný zadržaný však aj v týchto dňoch v súdnej sieni tvrdil, že ide o vykonštruované obvinenie s cieľom zlikvidovať jeho osobu. "Zachráňte ma, nevydávajte Putinovi a pusťte na slobodu," cituje jeho stredajšie slová internetový server Novinky.cz.

Podľa obsahu zatykača konal zadržaný zo zištných dôvodov, pričom sa kvôli tomu stal súčasťou zločineckého sprisahania s ďalšími nezistenými osobami z vedenia súkromnej spoločnosti. Výberové konanie, ktoré malo byť zmanipulované, vyhrala podľa informácií denníka Právo firma so sídlom v ČR, ktorú riadi ruský občan z Dagestanu.

S vydaním zadržaného Rusa vyjadril na súde súhlas krajský štátny zástupca z Plzne Jiří Komorous s tým, že vydaniu nestojí nič v ceste. Poznamenal, že dostal prísľub ruskej strany, že obvinenému bude zabezpečené rešpektovanie ľudských práv. Predseda senátu Pavel Fait Rusa upozornil, že súd v Plzni neposudzuje, či a v akom rozsahu sa dopustil trestnej činnosti, ale či sú splnené zákonné podmienky pre jeho vydanie.

Samotný obvinený ponúkol kauciu, garanciu dôveryhodných osôb a prisľúbil, že v prípade prepustenia z vydávacej väzby sa bude zdržiavať v Karlových Varoch, kde má povolenie na pobyt do roku 2018.

Obhajoba podala na rezorte vnútra žiadosť o udelenie medzinárodnej ochrany pre Alexandra N., rozhodnutie vo veci ešte nepadlo.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.

Izrael podnikol útok na Irán

Izrael podnikol útok na Irán

DNES - 6:02Zahraničné

Izrael v noci zaútočil na Irán.

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.