• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Putin rokoval vo Fínsku pred nadchádzajúcim summitom NATO vo Varšave

  • 21:14 01.07.2016
  • Helsinki
Putin rokoval vo Fínsku pred nadchádzajúcim summitom NATO vo Varšave

Putin a Niinistö rokovali v letnej rezidencii fínskeho prezidenta v meste Naantali na juhozápadnom pobreží Fínska.

Snahy o zníženie napätia v oblasti Baltského mora dominovali dnešnému rokovaniu ruského prezidenta Vladimira Putina s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom v susednom Fínsku, kam pricestoval po prvý raz od ruskej anexie Krymu v roku 2014.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Anexia Krymu spolu s popieranou ruskou podporou separatistov na východe Ukrajiny naštrbili vzťahy Moskvy so Západom, ktorý na Rusko uvalil sankcie. Rusko v posledných rokoch posilnilo svoje vojenské lety a ďalšie aktivity v oblasti Baltského mora, čím prispelo k diskusii vo Fínsku aj vo Švédsku o tom, či by mali požiadať o členstvo v NATO.

Na otázku, ako by Rusko reagovalo, ak by Fínsko požiadalo o vstup do NATO, Putin odpovedal, že "je na Fínoch, ako chcú brániť svoju krajinu", uviedla DPA. Na tlačovej konferencii po stretnutí však podľa agentúry AP povedal, že Rusko by na vstup Fínska do NATO reagovalo presunmi svojich vojakov.

A poznamenal, že Rusko súhlasilo s tým, aby sa jeho vojaci držali ďaleko od fínskych hraníc. "Ak sa Fínsko rozhodne pripojiť k NATO, čo si myslíte, že Rusko urobí?," spýtal sa.

Zvýšená aktivita v oblasti Baltského mora vyústila podľa médií do niekoľkých tesných minutí sa vojenských a civilných lietadiel.

Fínsky prezident Sauli Niinistö povedal, že Putinovi navrhol, aby všetky vojenské lietadlá pri letoch v oblasti Baltského mora mali aktivované svoje transpondery (rádiové odpovedače), aby boli viditeľné civilným radarom. Toto opatrenie by podľa fínskeho prezidenta prispelo "k vzájomnému budovaniu dôvery".

Putin reagoval, že nielen ruské lietadlá lietajú bez aktivovaných transponderov. Lietadlá NATO "podľa štatistík takto lietajú dvakrát toľko ako naše", vyhlásil.

Vyjadril však s návrhom súhlas a povedal, že to spomenie na najbližšom stretnutí Rady Rusko-NATO. Podľa Putinových slov k reportérom sa rada zíde pravdepodobne po budúcotýždňovom summite NATO vo Varšave. Niinistö by sa na summite mal zúčastniť.

Fínsko rovnako ako susedné Švédsko spolupracuje od roku 1994 s NATO v rámci programu Partnerstvo za mier a zúčastnilo sa na misiách aliancie v Afganistane.

Putin a Niinistö rokovali v letnej rezidencii fínskeho prezidenta v meste Naantali na juhozápadnom pobreží Fínska. Stretli sa krátko po tom, ako Európska únia predĺžila ekonomické sankcie proti Rusku do 31. januára 2017.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

VČERA - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

VČERA - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

VČERA - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.